Емиграция в Словения: процедури, документи, миграционни услуги и организационни въпроси

Anonim

Преместването в Европа е естественото желание на почти всеки богат човек. А преместването от Русия в Словения е един от най-достъпните начини да се направи това. Това няма да бъде скъпо в сравнение с емиграцията в други страни от ЕС.

Обща информация

Всеки, който направи окончателното преместване в Словения за постоянно пребиваване, отваря много нови възможности. Например, това е възможност да се посетят други страни от Европейския съюз без визи. В допълнение, стандартът на живот в самата страна е по-висок, отколкото в Русия.

Въпреки това много хора избират да емигрират от Русия в Словения, защото културата на нейните жители е доста близка до руснаците. Това е славянска държава, въпреки че езиците все още са много различни.

За промяната в законите

Условията за емиграция в Словения се променят не толкова отдавна - през 2015 година. От този момент нивото на изискванията за мигрантите нараства. В много отношения това се отрази на тези, които правят бизнес в тази страна. Подновяването на разрешението за пребиваване е извършено по нов начин. Поради тази причина онези, които са озадачени от въпроса за бизнес емиграцията в Словения, трябва да обърнат внимание на датата на публикувания материал в Интернет по тази тема.

От най-неприятните иновации законодателството в Словения затегна процедурата за обединение с роднини. Преди това е било позволено незабавно да вземе със семейството си онези, които емигрирали в Словения от Русия. И според новите правила стана възможно едва след една година живот в страната. Ето защо, първо един член на семейството трябва да се установи в новата държава, да прекара една година в него, след това да поднови разрешението си за пребиваване, и едва след това доведе семейството тук.

С тази иновация местните власти ограничиха броя на хората, влизащи в страната, които кандидатстваха за социална подкрепа веднага след преместването. Благодарение на тази година, човекът вече е в състояние да разбере дали наистина е необходимо да се водят членове на семейството в страната.

Освен това, в преглед на емиграцията в Словения от Русия, те отбелязват колко се е променила системата за заетост от 2015 г. насам. Повишено е равнището на уставния капитал на нови предприятия в страната. Стана по-строга проверка на дейността на фирмите, организирани от желаещите да емигрират в Словения. Ще е необходимо да се докаже, че компанията печели, а в държавата има реални хора. Освен това броят им трябва да нараства. Много промени са засегнали живота на онези, които вече са се преместили в Словения за постоянно пребиваване. В прегледите им се препоръчва да проверят дали тази страна е подходяща за живеене или не.

Начини за движение

За емиграцията в Словения трябва да се извършат редица процедури, установени със закон. Сред тях: получаване на виза, около 3 месеца от живота на територията на тази държава, получаване на разрешение за временно пребиваване, 5 години живот с него, получаване на постоянно пребиваване, 5 години живот с него, и след това получаване на гражданство.

В същото време е необходимо да бъдеш в страната през последната година, преди да я получиш за 9 месеца. В прегледите за преместването в Словения руснаците отбелязаха, че най-трудният е първият етап - идването на ново място.

В края на краищата, в този момент трябва да бъдеш озадачен не само с ежедневните проблеми, но и с „да се сприятеляваш“ с местните закони. За регистрация на разрешение за пребиваване трябва да предоставите сериозен аргумент. Законите посочват, че те могат да бъдат причина от списъка, който е общ за много европейски държави.

Бракен договор

Една от най-популярните причини за кандидатстване за разрешение за пребиваване и емиграция в Словения е бракът с гражданин на дадена страна. Но трябва да помните, че първо трябва да прецените продължителността на връзката с вашия съпруг. В крайна сметка, за окончателната емиграция в Словения на тази основа, ще е необходимо да живеем с нея в продължение на няколко години и редовно да се подлагаме на тестове за фиктивни отношения. Бракът не води до издаване на словенски паспорт, но дава право за получаване на разрешение за пребиваване.

Местните власти не вземат предвид точно къде е регистриран бракът. Всичко, което се изисква, е удостоверение от компетентния орган. Но последните нововъведения ограничиха възможността за преместване в Словения, което напълно се отразява в брака с гражданин на страната. Така че проверките за фиктивност на брака са станали още по-трудни. Подозренията от компетентните служби могат да причинят нещо. Дори не трябва временно да живеете отделно. Ако решението за признаване на брака като фиктивно ще бъде взето от властите на страната, чужденецът ще загуби възможността за преместване в Словения. Гражданин на тази държава ще бъде глобен.

обучение

Според прегледи за емиграция в Словения, получаването на разрешение за пребиваване на студент е един от най-добрите начини за преместване в тази държава. Диплома от местни университети ще бъде цитирана в целия свят. А образованието във висшите учебни заведения на страната е безплатно. Но тази привилегия не важи за чужденците.

Всеки ученик получава разрешение за пребиваване, има право да пребивава в Словения с всички членове на семейството си. Но сега, със затягането на имиграционното законодателство, проверките относно финансовата жизнеспособност на бъдещите студенти в страната станаха по-строги.

Всяко извлечение по сметка и указания на спонсора се проверяват добре. По време на изучаването на руско-говорящ човек няма да е трудно да овладеят езика, както и да свикнете с местната култура. И все пак това е славянско.

Но трябва да се помни, че животът на всеки ученик се отчита само с 50%. Поради тази причина, студентът трябва да работи в страната, за да получи постоянно пребиваване. Но добрата новина е, че местната диплома се оценява от работодателите.

работа

За някои, процесът на намиране и получаване на разрешение за пребиваване на тази основа изглеждаше труден, но на някой - съвсем прост. Да си намериш работа в страната е да научиш местния език. Обикновено емигрант, който говори руски, може да се справи с тази задача след 6 месеца. В края на краищата, много наречия са съгласни. Също така в страната се организират езикови курсове за тези, които са се преместили, и има смисъл да ги използват.

На първо място, за трудова заетост в страната е необходимо да се намери подходящо свободно място на сайта на местните работодатели. След това трябва да влезете в контакт с него, като се уверите, че е готов да наеме чужденец. Това ще послужи като основа за получаване на работна виза, както и разрешение за пребиваване.

Основната трудност на процедурата е в това, че процентът на безработните граждани в страната е доста висок. Поради тази причина за чужденците е трудно да си намерят работа. Но по-често отиват там, където местните жители не искат да работят. Изключение правят тесните специалисти, които лесно се вземат на подходяща позиция, ако в региона няма такива специалисти. Най-често се търсят експерти в областта на информационните технологии, медицината и психологията. Налице е увеличение на търсенето на психологически услуги в страната, поради което специалистите в тази област ще се чувстват най-добре.

Но в същото време в Словения голям процент от заплатите отива в страната. Разрешение за пребиваване въз основа на заетост се издава за една година. Удължете го до един месец преди изтичането. Второто разширение се извършва за още една година, а третото - за 3 години. След това се издава постоянно пребиваване.

На работната виза на един член от семейството, останалите могат да се преместят в държавата. Но за това човек трябва да живее само една година в Словения, с разрешение за пребиваване.

бизнес

До 2015 г. този конкретен маршрут се счита за най-удобен за преместване в страната. Според него е възможно за кратко време и с лекота да се получи разрешение за пребиваване за всички членове на семейството. Най-вероятно той пое финансовата сигурност на емигранта в страната.

Сега механизмът се е променил и е причинил мнозина да повдигнат основателни опасения. Преди това процесът можеше да отнеме до 5 месеца, а след това всички членове на семейството се оказаха в Словения, с разрешение за пребиваване.

В момента предприемачът трябва първо да дойде в страната и да отвори своя бизнес. Сега размерът на акционерния капитал се е увеличил до 10 000 евро, това е минималната стойност. В същото време инвестициите в предприятието трябва да възлизат на повече от 30 000 евро. Тогава предприемачът изготвя работна виза и само след това - разрешение за пребиваване. Членовете на семейството могат да влизат в страната само след 1 година. И това е възможно само ако е потвърдена ефективността на новооткритата компания. Ще има много проверки на нейните дейности.

Прибежището

Получаването на разрешение за пребиваване в Словения е възможно и чрез предоставяне на статут на бежанец. Но това изисква задълбочена подготовка. Необходимо е да се осигури отлична легенда, в противен случай човекът ще бъде депортиран от държавата.

Тези, които се обърнаха към словенските институции с този въпрос, най-вероятно са били в страната през първите три дни. Ако кандидатствате след този срок, тогава с висока степен на вероятност решението на властите да предоставят статут на бежанец на дадено лице ще бъде отрицателно.

Животът на бежанец има много недостатъци, но и предимства. Например, тя се храни изцяло за сметка на държавата, тъй като получава жилищна и социална подкрепа. Но тя ще работи на упорита работа, а трудът ще бъде заплатен лошо.

Закупуване на имот

Погрешното схващане е, че в Словения можете да закупите имот, за да получите разрешение за пребиваване. В много страни на Европейския съюз придобиването на недвижими имоти е забранено за населението на страни, които не са част от Шенгенската зона.

Но можете да си купите имот тук, след като вече е издаден постоянно пребиваване.

Регистрация на разрешение за пребиваване

Най-скъпа процедура в процеса на емиграция в Словения е издаването на разрешение за пребиваване. Трябва да заплатите такса от 100 евро. Начисляват се и редица комисионни и такси. Но ако говорим за повторно получаване на разрешение за пребиваване (подновяване), то цената вече ще бъде с 20% по-ниска от оригиналната. Задължително е всички документи да бъдат преведени на словенски, а за това ще трябва да използвате услугите на преводач. Също така всеки документ трябва да бъде нотариално заверен. Някои трябва да имат апостил. Например, той винаги е на свидетелствата за липса на криминално досие. Също така, редица документи трябва да преминат през процедура на наблюдение. Важно е правилно да се посочи основанието за получаване на разрешение за пребиваване.

Организационни въпроси

Руските емигранти в тази европейска страна отбелязват, че по отношение на организационните въпроси преместването в Словения е наистина най-удобно. Данъчната система на страната не е твърде сложна и за онези, които ще отворят собствен бизнес, ще бъде лесно да ги разберат. Налице е също така ниска престъпност и, съответно, шансовете за сблъсък с измамниците са намалени.

Всеки отбелязва, че е изключително важно да се изчисли предварително точно всички парични разходи, които ще са нужни при преместване. Трябва да има „възглавница за безопасност“, тъй като непредвидени разходи ще бъдат неизбежни.

Ние трябва да се подготвим за факта, че основната позиция на разходите ще бъде наемането на жилища. Повечето от средствата за тази позиция ще отидат в големите градове. Например за 300 евро в Любляна можете да наемете стая, а за същите пари в Марибор има и студио.

Предимството на живота в Словения е, че всички градове са разположени близо един до друг и е възможно да се живее в малък град и да отиде до столицата с автобуси. Приблизително 40 минути ще пътуват в една посока, което например не е проблем за московчани. А шофьорите преодоляват същия начин много по-бързо: няма задръствания като в Москва.

Най-често учениците предпочитат да наемат жилище заедно с сънародници. По този начин те споделят цената на жилищата за двама и заедно ще бъде по-лесно да се адаптират към живота в нова страна. В университетите в страната има общежития, цената за живеене в тях е около 200 евро.

За храна трябва да отделите поне 200 евро на месец. Най-вече тук са местни продукти, на които обществеността има доверие. Цените на хранителните продукти са почти същите, както в Москва. Така че, пилето струва 4 евро за 1 кг, а говеждото месо струва 9 евро за 1 кг. Но качеството на продуктите ще бъде отлично.

Също така, студентите получават субсидии за храна. Те се наричат ​​bon. Използват се в столове, кафенета и ресторанти. Студентите плащат за два пъти по-малко храна и могат да получат допълнително ястие - чай, салата, супа. Поради това, много спестяват много и това трябва да се вземе под внимание. Когато се движите, трябва да имате предвид, че поради това яденето в кафето понякога е по-изгодно от готвенето на храна у дома.

Всеки чужденец с разрешително за пребиваване, включително ученици, е свободен да премине границите на страните от ЕС. И цената ще бъде много евтина, например за 30 евро за уикенда можете да посетите Виена.

Но преди да пътувате трябва да се запознаете с местните забележителности, най-лесният начин да ги достигнете. Това е пещерата Постойна Яма, езерото Бохин, град Блед, Адриатическо море. Струва си да се обърне внимание на лесния достъп до спортни развлечения. Като цяло местното население в Словения е много атлетично. Хората тук биха предпочели да се разходят из планините пред телевизора.

Най-важният организационен въпрос е колко пари са ви необходими на месец за да живеете в Словения? Руските емигранти стигнаха до заключението, че ще отнеме около 500 евро на месец. Но много ще зависи от човека. Някой спасява и определя пътуването и бъдещето, а някой предпочита да живее тук и сега.

Също така, някой включва в списъка на разходите си допълнителна медицинска застраховка. Той обикновено струва 30 евро на месец, а в такива случаи човек има достъп до всички медицински услуги в много институции. Подготовката е осигурена безплатно. Това трябва да се има предвид, тъй като конвенционалните лекарства понякога са скъпи.

arrow