Списъкът на нехранителни стоки, които не могат да бъдат върнати: козметични и парфюмерийни продукти, стоки за лична хигиена

Anonim

Често се сблъскваме с ситуация, в която искаме да върнем закупения продукт не толкова отдавна или да го сменим за друг, ако има подобен от продавача. На практика обаче виждаме знаци пред гишетата на магазините, аптеките, предупреждавайки, че връщането или размяната на закупени стоки или лекарства е невъзможно. Това не е прищявка на алчен продавач. Ограниченията се определят на държавно ниво и действат в цялата страна за стоки, които не са обозначени като „храна“. Обмислете списък с нехранителни продукти, които не могат да бъдат върнати.

Законодателство, уреждащо отношенията между продавача и купувача

Правата на потребителите, според които той може да замени стоки, които не го удовлетворяват, се определят от членовете на Гражданския кодекс на Руската федерация и от Закона за защита на правата на потребителите. Те казват, че гражданинът има възможност да се върне или да размени стоки (ако продавачът има същото) в срок, не по-дълъг от 14 дни от датата на покупката, а денят на самата покупка не е включен в този номер. Постановление № 55 на правителството на Руската федерация, одобрено на 19.01.1998 г., установява списък на нехранителните стоки, чиято замяна или връщане е невъзможно. Този списък е дефиниран като изчерпателен и няма право да променя обхвата на тези стоки от продавачите.

Списък с продукти

Списък на нехранителни стоки, които не се възстановяват:

 • Превантивни и медицински продукти, които се използват в дома, това се отнася и за различни лекарства. Това включва метал, гума, текстил, използвани за хигиенни цели. Ограниченията се прилагат и за продукти за грижи за деца, медицински инструменти и оборудване, продукти за хигиена на зъбите, контактни лещи и продукти за очи.

 • Стоки за лична хигиена на устната кухина, предмети за грижа за косата.
 • Текстилни изделия от естествен и синтетичен произход, които се продават от електромера. Това включва също кабели и материали за строителни и довършителни работи, които се отнасят и за стоки, продавани от водомера.
 • Трикотаж, включително бельо.
 • Продуктите, произведени от полимерни материали, които са в контакт с хранителни продукти, включват артикули от съдове за еднократна употреба, контейнери за храна, полимерни принадлежности, използвани в кухнята.
 • Козметични и парфюмерийни продукти.
 • Домакински химикали, пестициди, различни видове химикали, които се използват в селското стопанство.
 • Мебели за домакинствата (това се отнася за комплекти, комплекти).
 • Благородни метали и продукти от тях, нарязани камъни. И двете бижута и луксозни предмети са подразбиращи се.

 • Автомобили, велосипеди, мотоциклети, свързани с тях продукти, като например ремарке или регистрационен номер. Плавателни съдове, използвани в ежедневието; технически средства, използвани в селскостопанската работа.
 • Домакински уреди, които имат гаранционен срок на обслужване, определен от производителя.
 • Оръжия, използвани за граждански и служебни цели, свързани продукти.
 • Печатни публикации, които не са класифицирани като периодични издания, като книги, бележки и др.

Ето защо, купувайки парфюми, хигиенни продукти или козметика, винаги трябва да помните, че ако нямат дефекти, е почти невъзможно да ги върнете обратно на продавача. Вярно е, че има още една резерва в закона: продавачът трябва да ви предостави необходимата и надеждна информация за продукта и характеристиките на неговото използване, преди да го закупите. Ако не го направи, а вие можете да го докажете, тогава законът е на ваша страна.

Технически сложни продукти, които не могат да бъдат върнати

През 2011 г. беше одобрен списъкът на тези продукти. Апаратът е дефиниран в тази категория, чието производство изисква използването на високотехнологични технологии Ние използваме тези продукти в ежедневието, в повечето случаи това са нашите ежедневни помощници, предназначени да направят живота ни по-лесен, а не да изострят трудностите, струва си внимателен подход към техния избор и, ако е възможно, винаги да ги тествате в магазина. Регулирането на връщането на продукта трябва да се спазва стриктно.

Така че, списъкът на тези продукти е доста обширен, но поради горепосочените причини се спираме на него по-подробно:

 • Леки въздухообменници, оборудвани с двигател с вътрешно горене (ICE).
 • Автомобили и мотоциклети, както и други превозни средства на двигателя или електричеството, на които се движи по пътища, които са в обща употреба.
 • Селскостопанска техника и селскостопанска техника с двигател с вътрешно горене или електрически двигател.
 • Превозни средства на двигателя с вътрешно горене, който трябва да се използва за покрити със сняг пространства.
 • Спортни, туристически или рекреационни плавателни съдове, работещи на двигателя.
 • Навигатори и мобилни телефони с докосване, използвани в ежедневието.
 • Системи, персонални компютри, лаптопи.
 • Многофункционални устройства, които използват лазера в работата, както и мастиленоструйни монитори с цифров контролен блок.
 • Оборудване за дигитално домашно кино и просто гледане на телевизия.
 • Цифрова фото и видео техника, допълнително оборудване и оптично оборудване за висококачествен фото- или видеозапис.
 • Домакински кухненски уреди, както и уреди за баня.
 • Механичен или електронен часовник, съдържащ различен брой функции.

Възможно ли е да се върнат стоките с добро качество?

Какво да направите, ако закупеният продукт няма дефекти, недостатъци и други основателни причини за връщане, а просто не харесва купувача, например поради следните причини:

 • Не харесах формата.
 • Купувачът се нуждае от продукт от други измерения.
 • Не е доволен от стила.

 • Нуждаете се от продукт в различен цвят.
 • Купувачът се нуждае от различен артикул.
 • Не е доволен от оборудването.

Продавачът може да откаже

В тези случаи продавачът може законно да откаже да върне или замени стоката, ако е в списъка на тези, които не се възстановяват. Освен това, спазването на правилата за експлоатация или съхранение, които се прилагат за върнатите стоки, също е в тази категория. Например, купихте висококачествена четка за зъби, но когато се прибрахте вкъщи и отворихте пакета, решихте, че е твърда и трябва да я замените. В този случай стоката не може да бъде върната или обменяна, а тук законът е изцяло от страна на продавача.

Списъкът на нехранителни продукти, които не могат да бъдат върнати, ние прегледахме.

Правила за връщане

Ако е необходимо да се върне продукт, който не е включен в горното, при какви условия е възможно?

Стоките не трябва да се използват, освен това запазването на представянето в този случай е задължително. Производствената опаковка не трябва да се поврежда. Необходимо е също наличието на фабрични етикети, етикети и печати. Понякога можете да върнете покупката, ако чекът не е запазен. За да направите това, трябва да намерите свидетел, който ще потвърди, че сте купили този продукт от този продавач.

Връщане на стоки с недостатъчно качество

Появата на списък със стоки, които са забранени за обмяна или връщане, предизвиква ситуации, при които безскрупулните продавачи, под прикритието на закона, се опитват да продадат умишлено дефектен продукт. В същото време те внимателно висят знак пред касовия апарат с предупреждение, че стоките не подлежат на връщане и замяна. Ако сте „щастливи“ да се срещнете с такъв продавач-мошеник, тогава трябва да помните, че има Федерален закон „За защита на правата на потребителите“ и в него има чл.

Права на купувача

Купувачът има право да изиска корекция на дефектите в стоката, за сметка на продавача или обезщетение за техния ремонт. Ако това не е възможно, стоките трябва да бъдат заменени. Той може също да изисква отстъпка или замяна на продукт с лошо качество с друг, издаден от друг производител, но с преизчисляване на разходите. И, разбира се, най-лесният вариант е, когато продуктът просто се връща на продавача и той плаща парите. Ако продавачът откаже на клиента в тези случаи, клиентът има право да напише жалба.

Прегледахме списъка с нехранителни стоки, които не се възстановяват.

arrow