Как да направите паспорт за дете под 14 години? Документи за регистрация на паспорт за дете

Anonim

Паспорт за дете под 14 години е реална възможност за деца да пътуват с родителите си в други страни. В допълнение, такъв документ позволява на детето да пътува самостоятелно в други държави, например, на обмен или за проучване.

Къде мога да получа паспорт и колко време се прави?

За да оформите представения документ, трябва да се свържете с Службата на федералната миграционна служба, която се намира в почти всеки голям град в страната. Други организации (туристически или търговски дружества) нямат законни права за разрешаване на този проблем. Всички документи трябва да бъдат подадени предварително, тъй като може да има опашка за получаване на паспорт за детето.

Можете дори да подадете заявление и заявка за регистрация чрез интернет. По отношение на времето на производство на паспорт, то не трябва да трае повече от 30 дни от момента на установяване на контакт с услугата. В някои случаи издаването може да се забави до 4 месеца. Продължителността на документа е 5 години. След това ще трябва да го подновите.

Получаването на паспорт може да бъде ускорено, ако спешно трябва да отидете в чужбина за лечение или някой от роднините ви е починал. За да направите това, трябва да предоставите телеграфно известие или друго потвърждение за необходимостта от ускоряване на процедурата.

Какви документи трябва да се представят на миграционния съвет?

За да се получи паспорт за дете на възраст под 14 години, задължително е да се представи определен набор от документи:

- удостоверение за раждане на деца (оригинали и нотариално заверени копия), като те трябва допълнително да имат специален вписване, което посочва гражданството;

- копие от граждански паспорт на родителите (всички попълнени страници);

- 4 снимки на дете с размери 3.5 х 4.5 см. Качеството им трябва да бъде високо; желателно е изображението да бъде оцветено, въпреки че черно-бялата картина също е позволена;

- 2 снимки на родители;

- въпросника, който се попълва в присъствието на един от родителите (2 екземпляра);

- получаване на плащане на държавен данък.

Ако вече е издаден паспорт за дете на възраст под 14 години, но неговата валидност е изтекъл, все още трябва да представите на миграционните органи заверено копие от първата страница на стария документ.

Какви видове паспорт може да получи детето?

Съществуват няколко вида документи, издадени от модерните миграционни власти. Например имате възможност да получите паспорт за дете под 14-годишна възраст от същия тип, което не се различава от цивилно.

Има и биометрична карта. Той е оборудван със специален чип, който съдържа цялата необходима информация за детето, до кръвна група и понякога отпечатъци. Документите за регистрация на паспорта за детето за всеки от представените видове са еднакви.

Предимства и недостатъци на стария примерен документ

Стандартният паспорт за дете на възраст под 14 години има следните предимства:

- по-малък размер на данъка;

- няма нужда в присъствието на детето в управлението на миграцията по време на документацията;

- представяне на паспорт в региона, в който е подадено заявлението.

Сред недостатъците на представения документ е, че той преминава по-дълъг тест, той е само на 5 години. От време на време може да срещнете определени трудности при получаването на визи. Факт е, че в някои държави правителствените агенции отдавна са преминали към биометрични карти и не приемат документи от стар стил. Естествено, такива случаи са редки и най-вече те могат да бъдат избегнати.

Предимства на биометричните паспорти

Документът на новото поколение днес е много популярен. Биометричният паспорт за дете на възраст под 14 години обаче не се съставя от всички. Факт е, че той има сравнително малко предимства:

- дълъг срок на валидност (до 10 години);

- почти всички държави го приемат и практически няма проблеми с обработката на визи;

- може да съдържа много повече страници от стандартната версия.

Недостатъците на такъв документ за детето малко повече. На първо място, дете, независимо от възрастта, и паспорт може да бъде издадено от раждането, ще трябва лично да се явите в Службата. В допълнение, бебето се разраства и външният му вид се променя бързо, което може да предизвика много проблеми, когато се опитва да премине границата. Ето защо, за да се промени такъв паспорт ще има много по-рано от изтичането му.

Освен това родителите трябва да платят по-висока държавна такса. И такъв документ се произвежда и издава само в столицата. И повече време се изразходва за изготвянето на такъв паспорт.

Процедурата за регистрация на паспорт

Така че, ако искате вашето дете да получи този документ, трябва да се свържете с миграционния съвет. Естествено, преди това трябва да съберете всички необходими документи за регистрация на паспорта за детето. Научете, че те трябва да се предоставят предварително, тъй като може да отнеме много време, за да се изготви документ, и просто няма да имате време да получите виза.

Трябва да се припомни, че има държавно задължение за регистрация на дете за международен паспорт. Тя е 1000-1200 рубли, в зависимост от вида на документа (стандартен или биометричен). Можете да подадете заявка за регистрация чрез интернет, но е препоръчително всички други документи да се подават лично.

Ако родителите на децата не живеят заедно, в миграционната служба трябва да се представят допълнителни документи: разрешение за извеждане на детето от страната, свидетелство за смърт на роднини, удостоверение за неизвестно местонахождение на майката или бащата.

По принцип, това са всички характеристики на паспорт за деца. Във всеки случай, допълнителните изисквания могат да бъдат получени от миграционния съвет на вашия регион.

Също така ще трябва да вземете решение за вида на документа. Биометричният паспорт е по-приемлив за възрастен.

arrow