Произведено в КНР. Производствена страна - Китай

Anonim

Относително наскоро, етикетирането Made in PRC се появи на много продукти. Коя страна доставя тези продукти, защото на картата на света няма държава с такова име? Оказва се, че този етикет замени добре познатия Made in China.

КНР - държава от Китай

За никого не е тайна, че китайските стоки често се възприемат изключително негативно, дори се смята, че това е най-ниският продукт. В съзнанието на голям брой потребители съществува обсебващо осъзнаване, че продуктите от Китай са много лоши и с лошо качество. Корените на тази вяра се крият в вълните на евтини потребителски стоки, идващи от Китай към пазарите и магазините от края на 20-ти век. Многонационалните компании с производство в Китай решиха да променят възприятията на потребителите и да премахнат негативните елементи, свързани със стоките, идващи от тази страна. Така се появява етикетът „Произведено в КНР“. Страната на производство на продукти, върху които има такъв надпис, както вече разбрахте, е Китай.

Репутацията е деликатен въпрос!

Съкращението PRC е за Китайската народна република. Изглежда, че това е цялата мъдрост. Но ако мислите за това, започвате да разбирате, че това е първото ребрендиране на цяла държава, предприето в съвременната история. За да се отървем от безмилостната асоциация, че Китай е продукт с ниско качество, се използват най-модерните комуникационни техники. В днешните условия, когато всички видове мултимедийни технологии се развиват с неистов темп, тези техники работят много по-ефективно, отколкото промиването на мозъците в една тоталитарна страна.

Трябва да се отбележи, че други държави в различни исторически периоди страдат от същото клеймо. Например, в края на 19-ти век, Германия изпитва трудности с етикета „Произведено в Германия”; продукти от Япония (Произведено в Япония) за дълъг период от време в Съединените щати се считат за нередовни. Но тези страни все още успяха да променят репутацията си, за което трябваше дълго да се стремят да подобрят стоките, доставени за износ. И, например, във Великобритания все още наистина не уважават собствените си продукти, етикетирани Made in Britain, което също се основава на определени стереотипи, между другото, всъщност не се подкрепя от нищо.

Има ли разлика: Китай или КНР? Страната е една!

С китайските легенди ситуацията е донякъде двойна. По този начин надписът „Произведено в КНР“ може да се види на продуктите само на тези мултинационални корпорации, чиито промишлени фабрики и заводи се намират в Китай и произвеждат доста висококачествени продукти, както и на продукти, произведени в китайски мазета, където хората използват различни телефони на изпражнения или на собствени колене., зарядни устройства, комуникатори, шият "маркови" дрехи на помощни ръчни машини и т.н. Става ясно, че страната производителка не се интересува от подобрение на качеството. КНР или Китай - всъщност няма разлика. Китайските предприемачи и транснационалните корпорации имат една цел - да избегнат негативни асоциации.

При такива действия е трудно да се намери логиката. В крайна сметка, фабричните продукти от КНР, произведени по технологии, разработени в САЩ, Европа и Япония, са с доста добро качество. Такива стоки се изнасят не само в Русия, но и в САЩ и Европа. В това отношение изглежда, че е по-логично да се занимаваме с производството и износа на фалшиви продукти в рамките на държавата, в който случай потребителите ще възприемат етикетирането Made in PRC по-добре. Въпреки това, китайското правителство има свои собствени възгледи за качеството на изнасяните продукти.

Такава е ребрандирането!

Съвсем ясно е, че авто-снабдяването на производството и преместването му в провинция Китайска народна република в днешните условия е изключително печелившо събитие за големи индустриални компании. Благодарение на данъчните облекчения, спестяванията в заплатите, те значително намаляват производствените разходи. Също така е изгодно за потребителите - те трябва да плащат по-малко. А върху продуктите има нов надпис - Произведено в КНР. Страната по някакъв начин трябва да се бори с негативни асоциации! Добро или лошо, можете да прецените само по броя на корпорациите, за сметка на китайските фабрики, които увеличават собствения си производствен капацитет. Ако не вземем под внимание ефемерността и мащаба на промяната в маркировката Made in China на Made in PRC, резултатът е, че това е обикновена ребрандиране на марката.

В заключение

Едно американско семейство проведе експериментален експеримент върху себе си. Един ден, след като разбрах, че цялата къща е пълна с китайски продукти, роднините решили да се откажат от всякакви неща, които притежават етикета Made in China или Made in PRC (страната е една). Семейството реши да не използва китайски продукти за една година, за да оцени мащаба на въвеждането на продукти от КНР в живота си. След като са живели по този начин в продължение на една година, членовете на семейството са стигнали до извода, че трябва да станат по-хитри и да харчат много повече пари. Те признаха, че едва ли биха се впуснали отново в подобен експеримент. А вие?

arrow