Какво могат да направят измамниците, ако знаят номера и паспорта на SNILS?

Anonim

Какво могат да направят измамниците, ако знаят броя на SNIL и пълното име? Този въпрос интересува много граждани на страната ни. В статията ще намерите отговори на него, както и ще разгледаме особеностите на различните измами.

"С парче хартия, човек, но без лист хартия ..." - може би всеки знае тази остроумна и истинска поговорка, в която възможно най-добре се отразява зависимостта на съвременния човек от формалността и легитимността. В някои населени места е невъзможно дори да излезете навън, без да вземете със себе си цял пакет лични документи. Най-често срещаният вид е паспорт. Ще говорим за това по-нататък.

Passport. Какво е това?

Паспортът е документ, който определя гражданството на дадено лице, т.е. неговата привързаност към определена страна. В същото време той не може да посочи мястото на пребиваване на гражданин, било то неговата собствена страна или някой друг. Има ситуация, при която паспортът е и лична карта на гражданина. В много постсъветски страни има объркване между горните правни въпроси. Например, в Русия и Украйна, паспортите са разделени на вътрешни, които са само лична карта, и чуждестранни паспорти, които предоставят правото да пътуват в чужбина.

В много държави има различни мнения за тази ситуация. В някои страни, например в Беларус, паспортът е документ както от местен, така и от чужд характер по едно и също време. А в много западни страни пластмасова карта е лична карта, а паспортът се издава по индивидуална молба.

SNILS

Исторически, в хода на живота, човек работи и печели определен капитал. А с нарастването на собствеността, т.е. пари, земя, материални блага, имаше нужда да се съхранява цялата натрупана активна трудова дейност и да се прехвърли наследството през периода. Историята знае много решения на този проблем. Въпреки това, в началото на ХІХ и ХХ век, е създадена и разработена индивидуална лична застраховка. И сега, в 21-ви век, е разработена така наречената система SNILS. Какво е това? Застрахователен номер на индивидуална лична сметка.

микрокредити

Документи като паспорт, SNILS, шофьорска книжка и медицинска застраховка значително опростяват ежедневния ни живот. Трябва обаче да се помни, че небрежността на документите и юридическата неграмотност могат да доведат до катастрофални резултати.

Затова винаги трябва да бъдете внимателни и внимателни. В крайна сметка често има хора, които искат да спечелят от измами с нашите лични данни. Какво могат да направят измамниците, ако знаят номера и паспорта на SNILS? Безброй случаи на измами в Русия се случват всеки ден. Най-простият и най-често срещаният вид измами са транзакциите с микрокредитиращи офиси, които могат да бъдат намерени на всеки ъгъл. Схемата е както следва. Похитителите използват откраднат паспорт, за да получат микрокредит и да изчезнат. И след няколко месеца, когато количеството нараства няколко пъти, колекционерите посещават неподозиращия човек и проблемите започват. Тъй като гражданинът е длъжен да плати дълга, който в действителност не е взел.

Кредитен кредит в банката

Друго нещо, което измамниците могат да направят, знаейки броя и паспорта на SNILS, е да издадат заем за заем не само в частна фирма, но и в престижна банка. Тази схема помага да се превърне безскрупулния служител на организацията, която е в споразумение с нападателите.

Фирмена регистрация и измама онлайн

Малко хора осъзнават какво могат да направят измамниците, ако знаят номера и паспорта на SNILS. Има случаи, в които е регистрирано дружество на собственика на откраднат документ, който впоследствие е извършил незаконни и понякога дори незаконни операции.

Само продължителни съдебни дела доказват, че нищо неподозиращият гражданин всъщност не е собственик на компанията. Списъкът на това, което измамниците могат да направят, познавайки номера и паспорта на SNILS, също включва използването на измами в интернет. Например операции с електронни портфейли, игри в онлайн казина или услуги за доставка. Както виждате, престъпността прониква в информационното виртуално пространство.

Закупуване на SIM карта

Това не е ограничено до списъка с това, което измамниците могат да направят, знаейки броя на SNILS и паспортните данни. Но с тяхна помощ, безскрупулните хора придобиват SIM карти, които се използват за телефонни измами.

Всеки има познати на баби или дядовци, които са извикани от измамници и се представят или от полицейски служители, или от психика, или от някой друг, опитвайки се да присвоят парите на наивните пенсионери. Внимание! Никога не вярвайте на такива обаждания. Ако се изисква от полицията, те ще ви се обадят в офиса за лична среща. И в екстрасензорното не трябва да вярваме.

Страницата в сайта

Но какво могат да направят измамниците, ако знаят номера и фамилията на SNILS? Това също е интересен въпрос. Има случаи, когато дадена страница е регистрирана в името на лицето, например в сайт за запознанства.

Има и кореспонденции от негово име, които, въпреки че не причиняват материални щети, обаче са дискретни и поставят под съмнение честта и достойнството на индивида. В такива случаи гражданите също имат право да се обърнат към съда. Защото такива действия са пряко нарушение на конституционните права.

Пари за сметка на някой друг

Но какво могат да направят измамниците, ако знаят номера на SNILS и нищо друго? И тук престъпната мисъл отново намира гениални схеми. Например хората с усърден външен вид могат да дойдат при неподозиращ пенсионер и да се представят като служители на пенсионен фонд. От престъпниците се изисква да им предоставят номера на SNILS, за да прехвърлят пари към него или по някаква друга причина. Те поставят документи, потвърждаващи съгласието си да използват техния пенсионен профил за подпис. Грешката на възрастните хора е, че подписват документи, без дори да ги четат.

Тъй като те са уплашени от малкия шрифт и голям брой страници със сложни правни термини. След като са получили номера на политиката и подписа, измамниците получават достъп до средствата и след това просто ги пренасочват към всяка друга частна сметка.

Можете да загубите личното си жилище

Вероятно най-лошото нещо, което измамниците могат да направят, знаейки номера на SNILS и паспорта, е да лиши човек от мястото им на пребиваване. За съжаление, работата на така наречените черни брокери е широко разпространена в Русия. Техните действия са толкова амбициозни и сложни, че всеки може да загуби домовете си, както бедните самотни хора, така и най-богатите звезди в световен мащаб. Тези хора измамници апартамент знаят десетки сложни начини за възлагане на някой друг живот пространство. Така че остава само да препоръчаме на хората да бъдат изключително бдителни и да не показват доверие в подозрителни хора.

Малък извод

Възрастта на високите технологии донесе не само комфорт, но и повиши рисковете за ежедневието. Те се състоят във факта, че човек може в един момент да загуби всичко, което е придобито от упоритата работа на цели поколения. В необятността на страната престъпността никога не спи и причинява все повече и повече болка на обикновените, мирни и честни граждани. Интелектуалната страна на престъпността също нараства.

Днес, като правило, нарушителите са висококвалифицирани професионалисти с добра подготовка, опит, висока интелигентност и развити психологически умения. Останете винаги изключително бдителни и не позволявайте да бъдете измамени. Не се препоръчва да се демонстрира стандартът на живот на всички останали. Той действа като примамка за крадци и измамници. Вероятно всеки трябва да знае какво могат да направят измамниците, да знаят номера и телефонния номер на SNILS, както и други лични данни. Затова не губете грижи и бъдете подготвени за всяка житейска ситуация, за да защитите себе си и близките си навреме.

arrow