Генерал Виктор Золотов: биография и интересни факти от живота

Anonim

Генерал Виктор Золотов, който наскоро ръководи Националната гвардия на Русия, има богата биография. Въпреки това основната му част все още е класифицирана.

Какво знаят официалните източници за този руски военен лидер?

превръща

Виктор Васильович Золотов е роден на 27 януари 1954 г. в гр. Сасово, който се намира в Рязанската област (РСФСР). Той бил отгледан в работническо семейство, след като завършил училище, отишъл да работи в завода на АЗЛК като обикновен механик.

Следваща е спешна военна служба, която Виктор Васильович Золотов е бил в съветските гранични сили.

От началото на 70-те години бъдещият генерал е бил служител на 9-та главна дирекция на Комитета за държавна сигурност на СССР. Като млад мъж на двадесетгодишна възраст той влезе в тази елитна единица, чиято задача беше да защитава висшите държавни служители, никой не знае. Подобна покана, като правило, беше приета от онези, които се отличиха, докато служеха в граничните войски, въздушнодесантни войски, както и в специалните части на ГРУ.

В този случай предпочитанията са дадени на хора, които са се показали перфектно в битка или критична ситуация.

образуване

Какво висше учебно заведение е завършил генерал Виктор Золотов? Получава степен по право от Института по право. Освен това, Золотов е завършил Генералната академия на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация.

семейство

Генерал Виктор Золотов има дъщеря, Жана. Тя се ожени за продуцента Юрий Чечихин, известен с такива филми като "Обстоятелства" и "Бигвиги".
Също така генерал Виктор Золотов има син. До 2014 г. Роман е бил частен охранител на пълно работно време. Заедно с Чечихин се занимава с продуциране на филми, в една от които („Имам честта“) играе един от главните герои. До момента Роман Золотов работи като заместник-началник на катедрата по физическо възпитание и спорт в Москва.

Защита на първите лица на държавата

През 1991 г. във всички световни медии е публикувана снимка на Елцин по време на представянето му върху танкова броня. Тази картина ясно показва мъж в тъмни очила, който покрива гърба на Борис Николаевич. Това беше Виктор Васильович Золотов. Малко по-късно влезе в обектива на камерите, покривайки гърба на Владимир Путин.

Преместване в Санкт Петербург

През 1991 г. Золотов, тогава все още скромен офицер от FSO, е изпратен от столицата в Санкт Петербург. Тук той трябваше да пази А. Собчак. Семейството на кмета, съпругата му Людмила Нарусова и десетгодишната дъщеря Ксения също се нуждаеха от закрила. Въпреки това, държавната сигурност те не са били поставени. Затова през 1992 г. Золотов решава да се свърже с Baltic Export Company. Това охранително дружество се ръководеше от Роман Целов.

През 1994 г. е сключен нов договор с Целов. Общината го покани да защити обществения ред в онези места, където е бил зам.-кметът на северната столица Владимир Путин.

Запознайте се с бъдещия президент

Золотов познава Путин през 90-те години. Бъдещият президент и Золотов се сприятелиха на фона на общата страст на джудото и в продължение на много години оставаха спаринг партньори на тепиха.

Интересен факт е, че Золотов, подобно на Путин, и все още не напуска обучението. До неотдавна генералът дори оглавяваше Сиама Киокушинкай за карате-до.

Работа в търговски структури

След като през 1996 г. Собчак загуби изборите, които трябваше да му дадат поста на кмет на Санкт Петербург, Золотов трябваше да подаде оставка от FSO. Тогава изглеждаше, че кариерата на бъдещия генерал е приключила. Напускайки държавната служба, той отива да работи за компанията Baltic-Escort. Золотов не се ограничаваше само до участие в работата на тази компания. В края на 90-те години той организира работата на службите за сигурност в банките. В същото време Золотов си сътрудничи с най-големия вносител на плодове - OLEI-Jazz. В тази компания той също така ръководи службата за сигурност.

Делата на "Балтийската ескорт" минаха добре, не само при Собчак, но и под новия губернатор Яковлев. Компанията получи много договори за защита на съоръжения, дейности, инфраструктура на града, както и туристически звезди и круизни кораби.

Върнете се към услугата

Биографията на Золотов се промени драматично в края на 90-те години. Това се случи в момент, когато руското правителство бе оглавено от директора на ФСБ Путин. По негова покана Виктор Золотов напуска Санкт Петербург и се връща в Москва. Той замени любимия си Saab с държавно BMW, заемайки поста началник на службата за сигурност на руския министър-председател.

През 2000 г. полковник Золотов е назначен за ръководител на службата за сигурност на новоизбрания президент - Путин.

Характеристики на верния пазач

Малко вероятно е някой да се усъмни, че този, който е отговорен за сигурността на президента, е човек, на когото напълно се доверява. И този човек стана Золотов. Ръководителят на охраната на Путин, според хора, които познаваха Виктор Васильович, перфектно изпълняваше задълженията си. Това е пазач, лоялен към шефа си и труден по отношение на другите. И това потвърждава факта, че Золотов е запазил позицията си дори при президента Дмитрий Медведев, като в същото време се ангажира със сигурността и премиера.

В периода, когато Виктор Васильович е бил непосредствената охрана на Путин, той отговаря за буквално всяка минута от живота си. Той направи подбора на персонала и организира процеса на хранене. Путин вярваше на Золотов и личните му финансови дела. Под надзора на верен пазач се продължаваше строителството на президентска резиденция в Геленджик. Золотов лично дойде на сайта и даде конкретни инструкции за подреждането на комуникациите и за защитата.

Виктор Василевич се шегуваше с име генералисимус заради честотата на приемане на редовни звезди на еполети. Още през 2006 г. той имаше висок ранг - генерал-полковник. Виктор Золотов получи тази титла заради безграничната си лоялност към президента.

опозиция

През 2007 г. генерал-полковник Виктор Золотов стана член на особена война на служители по сигурността. Противоположни страни бяха Виктор Черкесов (ръководител на Федералната служба за контрол на наркотиците) и Николай Патрушев (директор на ФСБ), както и Александър Бастрикин (ръководител на следствения комитет) и Игор Иванов (секретар на Съвета за сигурност). По това време Федералната служба за контрол на наркотиците проведе дело за изтегляне на средства от руските сили за сигурност, които преминаха през верига от руски и чуждестранни банки.

Оперативните данни бяха събрани чрез видео и фото наблюдение, подслушване на телефони и т.н. Обединеното кралство и СФС не искаха да го приемат. Те отговориха с арести на служители в персонала на Федералната служба за контрол на наркотиците.

Каква роля играе Золотов в опозицията? Той застана на страната на Черкесов, който, въпреки подкрепата си, загуби битката. Днес бившият ръководител на Федералната служба за контрол на наркотиците е скромен депутат от Комунистическата партия на Руската федерация, а Виктор Золотов все още заема висша държавна администрация.

Нови назначения

През септември 2013 г. вътрешните войски научиха за Виктор Васильович. Золотов е назначен за заместник главнокомандващ на Министерството на вътрешните работи. Не е изненадващо, че тази работа е поверена на такъв отговорен и опитен човек.

Генерал Золотов ръководи вътрешните войски на 05.12.2014 г., като същевременно става първи заместник. Министър на вътрешните работи. Според него 220 хиляди души носят еполети. В допълнение, вътрешните войски са всички специални сили на Русия, които са част от Министерството на вътрешните работи. А това е 25-30 хиляди минали специални бойци.

Според някои източници генерал Золотов е водил вътрешните войски само за да премине в по-висока степен. Това наистина ли е така? Бившият охранител Путин Золотов - министър на вътрешните работи? Ще замени ли Kolokoltsev в този пост? Всички предложени предположения не получиха официално потвърждение. Персоналът беше представляван само от командир Золотов. В същото време министърът на вътрешните работи го описва като офицер с изключителна биография и висок морал.

10 ноември 2015 г. Золотов (РФ) получи още едно военно звание - генерал армия. Той му е възложен с указ на президента на Русия В.В. Путин.

04.04.2016 г. генералът става директор на федералната служба на войските на Националната гвардия на Руската федерация и главнокомандващ на тези войски. Президентът създаде за своите верни стражи нова властова структура. Днес Золотов е министър по статута си. Той е и постоянен член на Съвета за сигурност на Русия.

Отговорна длъжност

Националната гвардия, водена от Золотов, е създадена на базата на вътрешните войски, които съставляват МВР. Според обясненията на прес-секретаря на президента на Русия Дмитрий Песков, новосформираната структура е пряко подчинена на Върховния командващ В.В. Путин.

Каква е основната цел на Националната гвардия на Руската федерация? Неговата основна цел е да поддържа обществения ред, да се бори срещу екстремизма и тероризма. В допълнение, структурата, оглавявана от Золотов, трябва да участва в защитата на териториалната цялост на страната, да защитава специалните товари и особено важните обекти. Задачата на персонала на Националната гвардия е да подпомага ФСБ на границата.

Президентът постави на генерал Золотов отговорността за наблюдение на спазването на законодателството в областта на охранителната дейност на частните компании и разпространението на оръжия.

Така най-важната задача на Националната гвардия е да се бори срещу организираната престъпност. Такава услуга определено ще се нуждае от оперативен компонент. И тя е във вътрешните войски там. Това е вътрешна интелигентност.

Генерал Золотов има огромна работа. Той трябва да централизира дейностите на няколко отделни отдела, които съставляват Министерството на вътрешните работи. Това е отговорна задача, която един опитен и силен човек със сигурност ще направи.

Кой ще служи в Националната гвардия? Тази структура трансформира вътрешните войски на Русия. Като част от охраната ще бъдат специални сили на МВР. Това е полиция за борба с безредици и SOBR, както и частна охрана и Център, който включва авиационни и оперативни сили за реагиране. Други специални звена на МВР, както и Федералното държавно унитарно предприятие „Охрана”, също ще бъдат част от Националната гвардия.

Трябва да се отбележи, че новата структура на властта е универсална. За да го създадете, не се изисква увеличаване на персонала и апаратура. Освен това всички тренировъчни бази и бази за обучение на Вътрешните войски на МВР ще бъдат подчинени на Националната гвардия под. Така бюджетът ще понесе минимални разходи.

почести

За целия период на служба Золотов получава следните заповеди:

- "Приятелство и кураж";
- „За услуги към отечеството“ (3-та и 4-та степен);
- „За военни заслуги“;
- Александър Невски.

Той също така има мемориален патриархален знак "700-годишнина на Сергий Радонежски".
Сред наградите Золотов има много рядък медал. Нарича се защитникът на Свободната Русия. Медалът има надпис "21 август 1991".

arrow