Кое е по-важно: знак или маркиране? Временни знаци

Anonim

На нашите пътища, макар и рядко, има ситуации, в които едно от обозначенията, дадени в SDA, противоречи на другото. В този случай възниква въпрос, който носи естествен характер: „Какво е по-важно: знак или маркировка?“.

Класификация на знаците

За да разберете какво е по-важно - знак или маркировка, е необходимо да се открият особеностите на всяка от въпросните нотации. Първите са разделени на постоянни и временни.

Поставен е постоянен знак с армировка в земята на необходимата дълбочина. За да стои твърдо, бетоновата смес се изсипва в ямата и земята се излива отгоре, след като последната е поставена.

Временните знаци се монтират на преносими стелажи. Като правило се използват при извършване на пътно-строителни работи или в случай на произшествие. Основата на знака е желязна армировка, пресечена под прав ъгъл. Понякога за по-голяма надеждност в него се поставя товар под формата на бетонен камък или метално тегло.

В случай на свързване на марка с залепваща лента към основата или към дърво, тя не се признава за временна съгласно действащия национален стандарт.

Класификация на маркировката

Това е обозначение, което се прилага върху настилката с боя, за да се подпомогне регулирането на правилата за движение без знаци. По същия начин, последната маркировка се класифицира като постоянна и временна.

Последното се прилага за кратък интервал от време. Тя не намира широка употреба в нашата страна. Постоянното се прилага за по-дълго време поради използването на по-устойчиви бои. Постоянното и временното маркиране се различават по цвят. Първият се прилага в бяло, а вторият - в оранжево.

Това по принцип съответства на знаците. Фонът на постоянните е бял, а временните пътни знаци са жълти.

приоритет

Кое е по-важно: знак или маркиране? В съответствие с актуалното издание на правилата за движение - знак.

Сред тях първите в класацията са временни знаци. Това се дължи на факта, че е много лесно да се монтират и демонтират в случай на пътно-строителни работи или в случай на авария.

При липсата на такива, следващият знак е постоянен знак, основан на правилата на пътя. Тя служи за регулиране по пътищата, като има по-стабилна боя, която не се влияе от автомобилни гуми, като маркировка, която може да изчезне с времето.

Следващото по приоритет е маркирането на времето. Тя се прилага рядко, във връзка с която може да причини самото произшествие, но въпреки това третото класиране на времето се дължи на факта, че то е предназначено да предотвратява данни за произшествия, но поради това, че не намира честа употреба, така че списъкът се намира след знаците.

На последно място е постоянното оформление. Нанася се в по-дебел слой, така че служи за по-дълъг период от време в сравнение с временния.

Така че, ако на пътя съществуват няколко символа едновременно, е необходимо да се помни, че изискванията на временните, а след това и постоянните знаци, които са по-важни от всяка маркировка, чието класиране се извършва в същия ред като знаците, се извършват първо.

Тази класификация може да се намери в повечето статии, които се намират в глобалния интернет.

Дали всичко е толкова ясно?

В SDA е посочено, че приоритетът съществува само в случай на инсталиране на временни знаци. Ако не, тогава не трябва да има противоречия. При изясняване на въпроса: „Какво има предимство: знак или маркировка?” Трябва да изхождаме от факта, че ако има противоположни изисквания от страна на посочените в въпроса наименования, има нарушение на нормативните изисквания на националния стандарт.

Марката, която не е монтирана в съответствие с ГОСТ, показва липсата на обективна страна на административните нарушения.

Какво се вменява на водачите?

По принцип нарушение на раздел 1.3. Но няма позоваване на съответния национален стандарт, а дължината на пътните знаци с обяснения не е уточнена. На тези участъци от пътища, където не е осигурена видимост на насрещното превозно средство, е монтиран само знак № 3.20 и неговото действие се простира по цялата дължина на опасния участък.

Следователно, ако няма знаци „Време на валидност“, по подразбиране се приема, че знакът е монтиран на тази зона поради ограничаването на видимостта, във връзка с което той трябва да действа само в тази област. В този случай, инсталирайте пътния знак с обяснения: "Зоната на знака", или може да се монтира като: "Краят на зоната на забрана за изпреварване." Без такова монтиране, знакът е валиден до първото пресичане или края на населеното място при липса на пресичащи се пътища.

Действия на инспектор ДПС при откриване на противоречия на марката и маркирането

Ако има несъответствия между изискванията за маркиране и знаците, инспекторът трябва да съобщи този факт на съответния орган, а самият той трябва да осигури контрол на движението по този участък от пътя, за да предотврати задръствания и извънредни ситуации.

Практически случаи

В средата на 2008 г. пътната полиция изясни тълкуването на случаите, в които изискванията за маркиране противоречат на тези знаци. В това обяснение беше установено, че може да има приоритет на маркиране в случай на несъответствие с изискванията на различни правила за движение.

Това може да се приложи, ако ползвателят на пътя е в противоречива ситуация поради противоречиви правила относно знаците и маркировките. В този случай разрешаването на ситуацията бе отразено в полза на тези участници.

Неправилен монтаж на знаци

Ако след магистралата видите знак от правилата за движение "Край на забранителната зона за изпреварване" и след 10-20 метра ще бъде инсталиран друг под името "Изпреварване е забранено", то последното е незаконно, тъй като настоящият ГОСТ предвижда, че минималното разстояние между тях в населените места е най-малко 25 метра един от друг, а извън тях - 50 метра.

примери

В случай на комбинация от наличието на знак за времето "Върни се вляво" и двойна плътна линия в маркирането, първият има приоритет. В съответствие с това е необходимо да се действа, за да се предотврати създаването на извънредна ситуация.

Ако е инсталиран постоянен знак “Край на зоната на забрана за изпреварване”, но продължава непрекъсната хоризонтална ивица, то в тази ситуация приоритетът е извън маркировката. Знакът показва зоната, където е забранено изпреварването, и след това трябва да се движите по този участък преди началото на пунктираната линия.

На някои магистрали маркировките се изтриват или през зимния период могат да бъдат покрити със сняг. Безскрупулните инспектори на ДПС могат да се възползват от ситуацията, за да издадат наказание за преминаване на двойната линия, налична в дадено място. В такива ситуации трябва да се монтират пътни знаци.

В случай на отсъствие и писане на протокол за престъплението, шофьорът трябва да бъде готов да защитава правата си. Необходимо е теренът да бъде фиксиран, като се правят снимки и / или видеоклипове, които ще заснемат имената на улиците, номера на къщите, видимите маркировки. В същото време протоколът трябва да бъде подписан, но в него се отбелязва, че лицето, за което е издадено, не се съгласява с наказанието.

След това трябва да се обърнете към съда и да кандидатствате за изпит. Тя трябва да установи грешки при инсталирането на пътни знаци и да докаже тяхната несъвместимост с изискванията на съответния национален стандарт.

В заключение

Много от простите препоръки могат да бъдат намерени в глобалния интернет, когато на въпроса “Какво е по-важно: знак или надценка?” Възниква, свеждайки се до факта, че приоритетът е намален от знаците, които имат временен статут до постоянен маркер. Има обаче някои нюанси, които трябва да се вземат предвид. Намериха отражението си в тази статия.

arrow