Коя държава има бяло-зелено-червено знаме? Какво означават цветовете на флага?

Anonim

Комбинацията от зелено, бяло и червено често се вижда в държавната символика. Изглежда всички знаят кой флаг е в Италия, но други опции с подобна комбинация от цветове не са познати на всички. Междувременно те не заслужават по-малко интерес.

Унгария

Флагът на тази страна има формата на правоъгълник, чиито страни са свързани помежду си в съотношение от две до три. Заема се от три равни хоризонтални ивици, направени в герб. От 1 октомври 1957 г. страната използва червено-бяло-зелено знаме. Всеки цвят има символика. Червеното представлява кръвта на унгарските патриоти, които са се борили за суверенитет, белите представляват благородните идеи на хората, а зелените са знак за надежда за по-добро бъдеще. Такива нюанси са използвани за военни части още в средата на XVI век. По време на революцията от 1848 г. се прилага и червено-бяло-зеленото знаме. А първите знамена от края на десети век бяха червени. Така че е безопасно да се каже, че комбинацията от цветове е тясно свързана с унгарската история. Интересното е, че има неофициална версия на кърпата, която се намира в центъра на държавния герб.

Уелс

Може би един от най-необичайните стандарти принадлежи на тази държава, която е част от Великобритания. Бяло-зелено-червеният флаг е бил използван от уелците за много векове. Символът се основава на традиционната форма на правоъгълник. Тя е разделена на две половини: горната бяла и долната зелена. В центъра е голямо изображение на червен дракон. Знамето е прието през 1959 г., но символиката има своята история още от времето на Римската империя. Драконът беше стар знак на Уелс, а бялото и зеленото се използва от векове. Например, това са цветовете на формата на войниците, които са говорили за Хайнрих Осмият Тудор от уелските земи. През 1807 г. е използван кралски стандарт с изображение на червен дракон на зелен хълм с бял фон и от 1953 г. котата просто се е превърнала в ивица. В същото време се добавя изображение на щит с корона на върха. Но след шест години бяло-зелено-червеният флаг на Уелс придоби съвременен вид. Той не е включен в общия британски символ, който често причинява недоволство сред местните жители.

Сирия

Тази арабска република използва и бяло-зелено-червено знаме. Той е официално приет от 1980 г. насам. Правоъгълният стандарт е покрит с три равни хоризонтални ивици. Долният е черен, в средата е бял, а отгоре е червен, а зелен се използва за две големи пет-остри звезди в центъра. Всеки цвят е свързан както с историята на държавата, така и с арабския регион като цяло. Зелената представлява династията на Фатимидите и служи като символ на исляма. Белият е цветът на омейядите, които в продължение на много години са оглавявали халифата, черните са били абасидите, които също са допринесли много за историята на страната. Червеното е напомняне за кръвта, пролята за свобода, а звездите са Сирия и Египет, които създадоха Обединената арабска република.

Ливан

Друг оригинален бяло-зелено-червен флаг също се отнася до символиката на източните страни. Ливанската кърпа се отличава с правоъгълна форма със съотношение между две и три. По краищата има тесни червени ивици, а в центъра - по-широка бяла. В центъра е схематично изображение на зелено дърво, символизиращо ливанския кедър. Тази версия на стандарта беше одобрена през февруари 1967 г. Преди това образът на кедъра беше двуцветен. Бялата ивица на знамето символизира чистотата на мислите, червена - кръвта, пролята в освободителните движения. Кедърът е традиционен символ на страната, свързана с християнската религия.

arrow