Специални сили на руския флот: история, служба, стандарти

Anonim

Свободен достъп е почти невъзможно да се намери информация за морските специални сили на руския флот. И за това има много основателни причини, тъй като тези хора се считат за една от най-елитните военни единици в страната, те са обект на специални изисквания, така че войниците да могат напълно да упражняват ролята си в разузнаването и саботажа в крайбрежните райони. Аналози на специалните части на руския флот съществуват в много страни по света, особено в онези, които имат силен флот. Те могат да се видят във Франция, САЩ, Турция, Китай и във всяка от тях само най-силните бойци отиват при такива специални сили. Тази статия ще опише подробно какво представляват специалните сили на Руския флот. "Sea Devils" - това е, което са получили в ежедневието.

Начало на формирането

Отряди като специалните части на руския флот започнаха да се появяват в много страни по света малко преди избухването на Втората световна война. Първите опити започнаха едва през 1938 г. в Тихоокеанския флот, а след това в Черно море.

Първоначално бяха използвани скаути за извършване на действия, които бяха оборудвани с лек водолазен екип - те трябваше да намалят анти-подводните вражески мрежи на дълбочина. Въпреки това, до 1941 г. такива упражнения практически не носеха никакво значение и затова властите не позволиха развитието на новото подразделение. Ето защо, след началото на войната, те трябваше да бъдат създадени в много голяма бързина - през август 1941 г. се появи първата дивизия на бойните плувци. Дори и сега специални сили на руския флот често се наричат ​​по този начин, въпреки че в тяхната роля те са по-сходни с "скаутите водолази".

Роля във войната

Специалните части, които започнаха да се появяват, бяха много важни във военните операции по време на Втората световна война. За сметка на специалните части има много мащабни операции, които позволяват нанасянето на щети на германския флот. Освен това през 1944 г. членовете на специалните военноморски сили за първи път участват в възстановяването на потопена немска подводница, която трябваше да бъде издигната от дълбочината. Именно там бяха открити торпеди от конкретен дизайн, за които учените от съюзническите държави не бяха наясно с нищо.

След края на войната през 1945 г. новото разузнавателно звено е разпуснато и остава в забвение до 1952 година.

Втори етап на формиране

През 1952 г. възобновеното възобновяване на формирането на морските специални сили се обяснява не толкова с военни нужди, колкото от факта, че такива отряди на чуждестранни войски се развиват с мощ и сила с подкрепата на държавата.

Контраадмирал Л. К. Бекренев предложи инициативата, приета от военноморския министър, след което постепенно започва формирането на специалните сили на руския флот в съвременната му форма. Той започва да функционира само до 1960 г., въпреки че по-късно новите единици продължават да се формират в нови флотилии. През 1967 г. е открит специален лагер, който се занимава с обучение и бойно обучение на морски бойци.

Дейност на отрядите

За да разберете най-добре какво представляват морските специални сили, трябва да знаете точно какви задачи са включени в неговите дейности. Преди всичко те са:

 1. Операции по кацане на вода.
 2. Полагане на мините на кораби и крайбрежни бази на военни противници на Русия по време на военните действия.
 3. Проучване или пълно унищожаване на морски или крайбрежни обекти, които могат да действат като средство за ракетно нападение, както и за опознаването на местоположението на опонентите в морската или крайбрежната зона.

Освен това, в мирно време военноморските специални сили помагат за противодействие на терористичните организации, но такива операции се извършват само в отделни случаи. Доста често се съюзяват с други военни единици за провеждане на координирани действия и атаки.

повикване

Както беше споменато по-рано, специалните сили на руския флот бяха наследени от СССР, но оттогава процедурата за набиране на дадена армия се е променила доста. Ако по-рано имаше достатъчно набиране и подбор на базата на добра физическа подготовка, сега, когато военната служба е само на една година, тази практика не се оправдава, защото в този случай елитните войски просто губят статута си.

Критерии за подбор

Въпреки че и двамата новобранци и военнослужещи по договор могат да бъдат избрани по документи, съществува много строг набор от критерии, на които трябва да отговаря един наемен персонал. Тези критерии включват:

 1. Добро здраве и физическа годност - докато оптималната височина трябва да бъде около 175 см, а теглото около 75-80 кг. Това е човек, подходящ за такива параметри, които могат да издържат на най-големите подводни натоварвания.
 2. Оптималното психично състояние - в специалните сили на Руския флот в момента е забранено да се вземат сираци или деца от непълни семейства. Основното нещо, което тук се смята не толкова много смелост или други подобни характеристики, а именно, психологическа стабилност, която е най-ясно се проявява при деца от големи семейства.

Етапи на отпадане

В допълнение към изучаването на въпросниците и кандидатите, се изисква процедурата за проверка. Тя се извършва на няколко етапа, така че да можете да изберете най-подходящите кандидати:

 1. Първият етап включва поход. Разстоянието му е практически маратон - 30 км, а кандидатите са натоварени с допълнително тегло от 30 кг.
 2. Вторият етап е тест за психологическа стабилност. За да я проверят, бойците остават в гробищата, за да прекарат нощта в гробове.
 3. Тогава дойде много тежка проверка на тръбите. Кандидатът трябва да плува в наполовина напълнена тръба с дължина около 10 метра в екипировка за гмуркане.
 4. Издухването на каска е много труден тест, защото след като се потопите в дълбочина, трябва да отворите собствената си каска, за да я запълните напълно с вода и след това да я затворите, за да продухнете водата от специален еластичен клапан. За преминаването на този тест е даден няколко опита, тъй като за първи път много хора не могат да го преминат.
 5. Контрол плува за 1 миля, за да определи способността на кандидата да плува. На всеки кандидат се дава балон с въздух, който на финала е длъжен да покаже почти същата сума, както в началото. Това се смята за показател, че плуването преминава при нормално и спокойно дишане.
 6. „Най-слабата връзка” се счита за най-новия тест за годност. Той разкрива психологическата съвместимост на бойците. За да го проверите, се дава въпросник с имената на всички бойци, където всеки трябва да запише с кого иска да отиде разузнаване в първия, втория и последния завой. Такова проучване се провежда изцяло анонимно, така че накрая всички точки се сумират, а тези, които са отбелязали по-голям брой от тях, излизат от програмата.

Само след това могат кандидатите да поставят нова форма на специални сили на руския флот и да се считат за нейни членове. Провалените кандидати също остават в отряда, но правят само задълженията.

стандарти

Както можете да разберете, членовете на военноморските специални сили са доста различни по своите изисквания от армията, защото на първо място не е необходимо да са добри майстори на битката. Въпреки че бойното обучение е високо ценено, на първо място могат да влязат само психологически стабилни хора, които без страх могат да се потопят в дълбините на морето на различни дълбочини.

Процесът на обучение на специалните сили на руския флот е постоянно. Самата програма се отличава с необикновеното си богатство: бойци придобиват знания и практикуват обучение по гмуркане, море, планина, въздух, огън и много други видове дейности. От това следва, че стандартите за бойните плувци на специалните сили на руския флот са доста високи. Почти цялата информация по този въпрос се пази в тайна, но все още има някои известни изисквания:

 • бягане за 3 км за не повече от 10 минути, както и 100 метра за 12 секунди;
 • 25 изтегляния без време;
 • 90 лицеви опори.

Тези изисквания са най-минимални, но на практика има много повече, тъй като само най-силните бойци се наемат да служат в редиците на специалните сили на Руската федерация.

заключение

Специалните сили на Военноморските сили са една от най-елитните войски, които съществуват само в Русия, защото за да се получи смислен резултат, бойците трябва да преминат интензивно обучение и да имат висока психологическа стабилност.

Такава услуга се счита за необичайно опасна не само поради психологическия натиск, но и постоянното морално и физическо претоварване. По-рано смъртността в такива единици достигна няколко души на месец, въпреки че сега тази цифра е намаляла значително. Но въпреки това морските изтребители са все още един от най-добрите варианти, които имат силата на страната за саботаж и разузнаване.

arrow