Виза за Черна гора: как да отворим вратите към Адриатическо море

Anonim

По време на летните ваканции руснаците и гражданите на други страни от бившия ОНД мечтаят за почивка на брега на топлото море, където туристическата услуга ще бъде на европейско ниво. Но курортите на Гърция или Испания не са достъпни за всички. Не заради високата му цена - защото, ако желаете, можете да намерите много евтини хотели в тези страни, но заради необходимостта от получаване на шенгенска виза. А получаването на шенгенска виза е такъв проблем и главоболие, че не искате да си почивате. Така че ние избираме онези страни, в които влизането или изобщо не е необходимо, или няма проблеми да се получи (т.е. тя се залепва директно на летището при пристигане). Но какви са тези страни? Почивки на Адриатическото крайбрежие са много атрактивни, така че много хора се съмняват дали е необходима виза за Черна гора?

В желанието си да увеличат притока на туристи към техните морски и планински курорти, Черна гора премахна визите за до 30 дни за граждани на Европейския съюз, Русия, Украйна и Беларус, САЩ и Канада. По този начин, виза в Черна гора за граждани на Русия, Беларус и Украйна не е необходима, при условие, че те влизат в страната за почивка (без право на заетост) за период от не повече от месец. Месец, или по-скоро 30 дни, се брои от печата в паспорта за пристигане в страната.

Ами ако вие, докато сте в Черна гора, сте решили да удължите почивката си? Можете да получите разрешение да удължите престоя си в страната, като се свържете с местния офицер по имиграцията в местното полицейско управление. Но тогава ще трябва да предоставите убедителни причини за удължаване на престоя ви в страната. За да не получим отказ, е по-добре да напуснем Черна гора в една от съседните страни и след това да я въведем отново. Ако веднага планирате почивка в тази приказна страна за повече от месец, тогава ще ви е необходима виза за Черна гора. За целта трябва да се свържете с посолството на Черна гора с подходящо заявление за виза за период от 3 месеца или половин година.

За да кандидатствате за виза, трябва да представите следните документи: копие от паспорта, попълнен формуляр за кандидатстване, ако пътуването е туристическо, ваучер или копие от потвърждението от хотела (ако пътуването е частно или делово, копие от поканата) и две цветни снимки 3x4. около 10 дни, така че трябва да се погрижите да представите необходимите документи рано. В случай на положително решение за издаване на виза, кандидатът се поканва да се яви в посолството с чуждестранен паспорт, за да се залепи в визата. Виза за Черна гора се издава директно на заявителя лично или на друго лице на нотариално заверено пълномощно.

Ако кандидатствате за виза в посолството, ще бъдете принудени да заплатите консулска такса. Размерът му може да варира според вида на визата в Черна гора, от която се нуждаете. Например, многократна туристическа виза, която ви позволява да влезете в страната повече от 2 пъти за повече от 30 дни, за възрастен ще струва 62 евро, а за дете под 14 години - 32 евро.

Виза за Черна гора се издава само ако паспортът е валиден 3 месеца след планираното завръщане у дома. Същите правила важат и за онези туристи, които влизат в страната без виза до 30 дни. Така че бъдете внимателни: ако валидността на паспорта ви приключи, най-вероятно няма да бъдете допуснати до територията на Черна гора. Също така на границата трябва да покажете билет за връщане като доказателство, че ще останете в Черна гора точно за 30 дни. След това туристите трябва да се регистрират в хотела или в наетите апартаменти със собствениците си през деня. Ето защо, ако планирате независима ваканция (например в палатки), по-добре е да прекарате първата нощ в хотел. Хотели в разгара на туристическия сезон заплащат туристическа такса от 1 евро на човек на ден. Ако искате да влезете в Черна гора с животно (котка или куче), трябва да представите удостоверение от държавната ветеринарна служба за здравословното състояние на животното.

arrow