Литовският президент Далия Грибаускайте: биография

Anonim

Политиката, по общоприетите стандарти, е нечист, труден и често опасен бизнес. Следователно, когато жените са ангажирани с нея, става ясно доколко те са извънредни индивиди.

Сегашният президент на Литва отговаря за своята страна за втори мандат, а фактът, че тя притежава не само чисто женски добродетели, е принудена да признае нейните най-непримирими политически опоненти.

Дъщерята на партизаните

В страни, които са получили независимост след разпадането на съветския колос, особено в балтийските държави, дори далечната връзка със силите за сигурност на комунистическия режим е особено пагубна за кариерата на всеки политик. За да се елиминира противникът в борбата за власт, достатъчно е да се изкопаят неговите близки в биографията - дори лек намек за сътрудничество с властите. Нещо повече, дълго време „съветската окупация“ напълно избягваше взаимодействието със сходни структури за изграждане на кариера от всякакъв мащаб.

Устойчивостта, притежавана от днешния литовски президент Даля Грибаускайте, е изненадваща от тази гледна точка, защото тя е родена в семейството на участник във Великата отечествена война, който се е сражавал в съветската партизанска чета и след като е служил в един от районните отдели на НКВД. Поликарпас Владович Грибаускас, роден през 1928 г., както и много ветерани в целия Съюз, е награден с Орден на Отечествената война от ІІ степен до 40-годишнината на Победата.

Една старша дъщеря деликатно твърди, че баща й е само шофьор в пожарната и не участва активно в военни действия или в репресии срещу опонентите на комунистическата система. Положителният момент в тази позиция е очевиден: настоящият литовски президент никога не е обявявал публично отказ от родителя.

Пример за успешна кариера от времето на СССР

Нейната майка, Виталия Петровна Грибаускене, е била продавач по търговия и е родила дъщеря през пролетта на 1956 година. Далия завършва гимназия във Вилнюс без много великолепие, обича баскетбола, който в Литва се смята за почти национален спорт. След училище работи известно време като инспектор в отдел по персонала на Националната филхармония и се премества в Ленинград, където успява да влезе в Държавния университет в Жданов.

Учи във вечерния факултет на Факултета по политическа икономия, а през деня работи като лаборант във фабрика за кожи. Позицията на лаборант се счита за работеща професия, не подлежи на ограничения при допускане в партията, какъвто беше случаят с интелектуалния слой в съветското общество, затова през 1983 г., когато университетът завършва, бъдещият президент на Литва става член на КПСС. Това беше важен фактор за ускоряване на кариерата във всяка област.

Доктор по политическа икономия

От 1983 г., от седем години, Грибаускайте преподава политическа икономия във Висшето партийно училище във Вилнюс, като защитава дисертацията си през 1988 г. в магистърска степен в Академията за социални науки на ЦК КПСС в Москва. За да се постигне такъв успех без постоянство, воля и решителност дори и по време на най-плешивата стагнация беше невъзможно. Не е съвпадение, че друго спортно хоби на Дали - карате - източник на смелост, самочувствие и бързина на реакцията.

Няма съмнение, че ако КПСС все още е единствената и управляваща партия в една огромна страна, сегашният литовски президент би достигнал най-високите ранг на партийната номенклатура на републиканско или дори на обединение - така блестящо политическата й кариера се разви под „окупационния режим”. Но Съюзът се разпадна, Литовската комунистическа партия се разцепи и учителката на Вилнюсската хоспитализация Далия Грибаускайте през 1990 г. остава без работа.

На нова орбита

Балистичната ракета, която вече е набрала скорост, не може да бъде върната към стартовия вал - също толкова трудно беше да се спре кариерата на бъдещия лидер на Литва. Движещата сила за нея беше, освен отличните лични качества, впечатляващи знания в областта на икономиката и познанията по чужди езици.

Увереният английски от Грибаускайте беше оценен от Алгирдас Бразаускас - днес е бившият президент на Литва, а след това политик, който току-що започваше да формира кадровия елит за възраждащата се страна. През 1991 г. Грибаускайте учи в Университета в Джорджтаун в САЩ в Института за международни икономически отношения.

Дипломат, министър, европейски комисар

Скоро Грибаускайте - професионалист в социалистическата политическа икономия - стана експерт в процесите, протичащи в капиталистическите икономики, особено в областта на взаимодействията между различните страни. От 1991 г. до 2004 г. тя заема високи позиции в европейските структури и в литовското правителство:

  • Директор на Европейския отдел на Министерството на международните икономически отношения;
  • Пълномощен министър на литовското посолство в САЩ;
  • Заместник-министър на финансите;
  • заместник-министър на външните работи;
  • Министър на финансите на Литва;
  • Комисар по бюджета и финансовото планиране.

Лейди президент

За такъв политик най-високата длъжност на изпълнителната власт в страната - президентът на Литва - стана доста постижима. Биографията на кандидата за президент на изборите през 2009 г., Грибаускайте е почти безупречна, а фактът, че тя е грациозна блондинка, може да се превърне в допълнителен фактор в нейната победа, въпреки че между двамата кандидати имаше две други жени, с изключение на Дали. в конкурс за красота.

Малко повече от половината от гласоподавателите участваха в изборите, но резултатът от Грибаускайте - победа в първия кръг с показател от 68, 2% - е най-добрият за Литва във всички постсъветски времена.

Победата за избори за четири години беше по-трудна. В първия кръг тя не успя да спечели повече от половината от гласовете, докато във втория кръг надмина Социалдемократа Балчичи с 17%. И все пак, от 12 юли 2014 г., тя отново пое високия пост. На какво се основава неговият успех?

Стоманена магнолия

В политиката тя нарича „желязната дама“ идеала й - Маргарет Тачър. И макар че мащабите на техните постижения все още са трудни за сравняване, Далия Грибаускайте твърдо следва принципите на най-известната жена политик. Протестите на нейните опоненти в Литва изглеждат като „говори в полза на бедните”, въпреки че те служат като отлична илюстрация на нейните методи.

Твърди се, че победата на изборите през 2014 г. е била възможна поради постигането на споразумение с лидерите на литовската опозиция за осигуряване на стабилни постове в правителството и в европейските структури, които те не са получили. Опитът да се раздуе скандалът заради нечувствителността на някои факти от биографията на Грибаускайте (казано за нейното обучение в затворени институции на КГБ, защита от служители на сигурността на всички етапи от нейната кариера) се провали поради строга цензура от страна на литовските президентски структури.

Фактът, че тя е президент на Литва от много години (сега 8), е умението й да притежава основните инструменти на политиците в постсъветското пространство. Основните са призивите за преодоляване на тежкото комунистическо наследство в икономиката и политиката, за превръщането му в обединена Европа, за запазване на националната идентичност.

Борец срещу "руската експанзия"

От актуализираните лозунги "руската заплаха" е успешна: президентът на Литва е в челните редици на борбата срещу "имперската агресия" на Русия. Твърденията на Грибаускайте за съседната държава като "терорист", обявил открита война на свободния свят, обявяването на Путин като верен ученик и продължител на бизнеса на Сталин изглеждат крайни дори за твърдите противници на укрепването на ролята на Русия в Европа и света.

Трудно е да се каже какво е по-лично в тези изказвания - лични убеждения или чиста политика, и каква е тяхната цел, но един от постигнатите резултати е, че литовският президент с добре поддържан вид на жена, която успешно се противопоставя на времето, има властта на гранитната скала сред меките хълмове на европейската политика.

В света, както обикновено, няма хармония ...

"Тя е омъжена за Литва" - това е тромав, от гледна точка на руския език, изразът е пуснат в обращение от един от съветниците на бащата на новата литовска демокрация на Витаутас Ландсбергис, Рамунас Богданас. „Работи, работиш и работиш отново“, обича да отговаря на въпроси за хобитата на Дал Грибаускайте. Личният живот на президента е под надеждна защита от печатни и електронни медии с различна степен на жълтост. Те се опитват да развият темата за нейната нетрадиционна сексуална ориентация (която Грибаускайте отрича), но за толерантна Европа това не е „бомба“ за дълго време.

Отношението към личността на този политик в различни кръгове е разбираемо субективно, а въпросът за отсъствието на семейство и деца като необходима жертва за успех в кариерата на жена политик се преплита с повече философски спекулации за щастие в живота и често няма ясно решение. Фактът за съществуването на такава уникална фигура в много отношения е неизменна, както литовският президент Далия Грибаускайте, която още не е казала последната дума.

arrow