Как да се изчисли трудов стаж по трудов стаж

Anonim

Трудовата дейност на всеки гражданин на Руската федерация трябва да бъде записана в работната книга. Тя не само помага да се проследи целия трудов опит на дадено лице, но и ви позволява правилно да изчислите и назначите пенсия. Разгледайте основните характеристики на това как да изчислите работния опит в работната книга.

понятие

За да се отпусне пенсия, е необходимо да се изчисли трудовата книжка. Какво се разбира под трудов опит? Това е общата продължителност на работата на един гражданин и се взема предвид само официалното работно място. Ако по някаква причина дадено лице е работило неформално, този период не се брои.

По принцип продължителността на работата на дадено лице може да се определи от времето, когато е необходимо да се пенсионира. По закон, трябва да работите определен брой години, а след това да се оттегли спокойно. И именно тук формата на труда е главният помощник.

видове

Както се оказа, основният инструмент за изчисляване на трудовия опит е трудовата книжка. Работният опит, съгласно руското законодателство, е разделен на

 • на труда;
 • застраховка.

Продължителността на работа включва целия работен период, посочен в работната книга, както и следните периоди:

 1. Образование във висшето образование.
 2. Военна служба.
 3. Да бъдеш в отпуск по майчинство.
 4. Грижа за дете до година и половина.
 5. Обществена услуга.
 6. Лишаване от свобода.
 7. Периодът на престой в центъра на заетостта.
 8. Участие в политическия и обществения живот.

Според застрахователния опит се отнася за периода на заетост на гражданин, по време на който работодателят приспада задължителните застрахователни премии. Горепосочените периоди също са включени в застрахователната справка.

Изчисляването на работния опит по работната книга е точно като се вземат предвид тези два вида.

PI и труд

Работната книга е потвърждение на трудовия опит, съответно, който притежава документа, той лесно може да потвърди броя на изработените години. Ами гражданите, които се занимават с предприемаческа дейност и по принцип нямат труд?

Въпреки че индивидуалните предприемачи нямат формуляр за трудова документация, въпреки това периодът, през който те са работили за себе си, ще бъде взет под внимание при изчисляването на пенсията. За да направите това, трябва да вземете документ, потвърждаващ поведението на бизнеса.

Оказва се, че ако човек има труд, той ще бъде добавен към периода, в който е бил предприемач. Ако няма труд, а човекът е посветил целия си живот на себе си, тогава той ще вземе предвид целия този период и неработните периоди включително.

Как да броим?

За да извършите изчисляването на професионалния опит, можете да изберете един от най-удобните начини:

 • да кандидатстват за пенсионния фонд, когато дойде време за изготвяне на пенсия;
 • изчислява независимо дължината на стажа;
 • прибягвайте до помощта на онлайн програми и калкулатори.

Вероятно най-лесно ще бъде да се работи спокойно и да се изчака до пенсионна възраст. Тогава служителите на пенсионния фонд точно ще изчислят всичко и ще назначат заслужена пенсия за пенсия. Ако искате да седнете за малко и да откриете за себе си колко е изработено през целия период, тогава трябва да бъдете търпеливи и време.

Служителите по персонала и счетоводителите имат опростен метод за изчисляване на професионалния опит. За тази цел е необходимо да се отнеме сумата от датите на започване на работа на всяко място от сумата на крайните срокове за края на всеки период на заетост. Резултатът е общ опит на работа.

Обмислете примера как да изчислите работния опит в работната книга.

А Петров Петрович Петров Петрович работи на едно място от 08.05.1997 до 10.12.2002. На второ място работи от 02.01.2003 до 17.11.2006 и накрая на последно място работи от 08/12/2006 до 24.09.2016 г.

Използваме проста схема. Добавете датите на започване на работа, а след това датите на уволнение:

 • 08/05/1997 + 01/02/2003 + 08/12/2006 = 15.21.6006,
 • 12/10/2002 + 11/17/2006 + 24.09.2016 = 51.32.6024.

Сега от резултатите, получени по време на периодите на уволнение, изваждаме резултата в началото на заетостта: 51.32.6024 - 15.21.6006 = 36.11.18.

Въз основа на формулата, гражданин Петров е работил 18 години, 11 месеца и 36 дни. При изчисляването е важно да се има предвид, че има 30 дни в месеца, а една година е 12 месеца. Така, чрез прости математически изчисления, откриваме, че Петров е натрупал общ трудов стаж от 19 години и 6 дни. Към тази дата е необходимо да се добавят още 2 дни, тъй като има два периода на работоспособност и един ден следва да се вземе от всяка дата на уволнение. Така опитът на Петров е 19 години и 8 дни.

А за тези, които са работили цял живот неофициално или за себе си, законът препоръчва да се правят вноски в пенсионния фонд, а след това шансовете за пенсиониране се увеличават значително.

За категориите граждани, освен индивидуалните предприемачи, които могат да работят за себе си, може да се припише

 • писатели, писатели, поети;
 • художници, скулптори;
 • Копирайтери на свободна практика;
 • адвокати, нотариуси, адвокати;
 • независими експерти;
 • психолози, психотерапевти, които не работят в организацията и т.н.

Общи принципи

Преброяване на трудовия опит в процеса на работната книга неприятно, но просто. Основното, което трябва да запомните, са следните нюанси:

 1. Цялата година е 12 месеца.
 2. 1 месец - 30 дни.
 3. По-добре е всички времеви интервали, посочени в труда, да бъдат изписани на отделен лист.
 4. Ако се прекъсне професионалният опит, трябва да преброите всяка официална заетост на всяко ново място.
 5. Всички резултати трябва да бъдат събрани.
 6. От всеки период на уволнение се приспада един ден.

Всички времеви интервали са по-удобни за писане в колона. Така визуално по-лесно се възприема информация. Освен това, когато се получи резултатът от трудовата книжка, е необходимо да се изчисли неработещия период по същия начин. След като намереният резултат бъде добавен към резултата от работната книга. Оказва се, че общият трудов стаж, на който ще се начислява пенсията.

пенсия

Според руското законодателство съществуват три вида пенсии:

 1. Застраховането. За да се натрупа този вид плащане, е необходимо да се вземе предвид моментът, в който работодателят е приспаднал за служителя си необходимите застрахователни премии.
 2. Финансирано. Този вид плащане представлява собствени инвестиции и спестявания на граждани, които са направени на произволни вноски по време на трудовата заетост. Тази част от пенсията може да бъде наследена.
 3. Social. Вид на начисляване, изчислен за онези категории граждани, които са работили малко или са работили неформално. Тази пенсия се изчислява от минималната работна заплата.

arrow