EDS е ... Сертификат за EDS

Anonim

Цифровият подпис е нова стъпка в идентифицирането и потвърждаването на документи. Какво е това? Как работи? Дали цифровият подпис е труден или не? Само по-младото поколение ще може да я овладее или ще може да се справи с него от силите и пенсионерите?

Обща информация

Първоначално нека разгледаме терминологията. Какво представлява EDS? Това е специален файл, който се използва за потвърждаване на валидността на документи от определени лица. Трябва да се отбележи, че цифровите подписи са два вида - неквалифицирани. В първия случай можете да получите електронен подпис у дома. Достатъчно е да се използват специални криптографски програми. Възможно е да се използва изискването за домашно приспособяване, за да се потвърди автентичността на документи и съобщения сред приятели или в малък бизнес.

Като има предвид, че квалифицираните EDS са файлове, които са създадени от различни организации, които имат необходимия лиценз за това. Тяхната най-важна характеристика е наличието на правна сила. Така за тях съществува законодателна база, позволяваща използването на тези електронно-цифрови подписи в държавни и търговски структури. Освен това, благодарение на тях, можете да използвате отдалечено обществени услуги. EDS е ключът към липсата на опашки, бърза и бърза реакция и състоянието с човешко лице.

За сертификатите нека кажем една дума

Какви са те? Сертификатът за EDS е документ, който се издава на собственика от сертифициращ орган, който потвърждава автентичността на дадено лице. Когато се генерира ключ за подпис, данните за лицето или юридическото лице се запазват. По същество EDS сертификатът е нещо като електронен паспорт.

Обмяната на електронни документи с тяхна помощ може да се извърши само ако подписът е валиден. За колко време се издава? По правило се създава за година-две. След изтичане на срока на сертификата може да бъде удължен. Трябва да се отбележи, че досието за всяка промяна в данните на притежателя на ключа като промяната на името, ръководителя на организацията и други неща трябва да бъде отменено и издадено ново.

Регистрация и подновяване

За да получите EDS, трябва да попълните специален формуляр, който посочва пощенския адрес и много друга информация. Трябва да се отбележи, че сертификатът може да бъде почти всяка информация. Но поради ограничаването на действието след година или две, те трябва постоянно да се актуализират. Защо?

Факт е, че информацията, съдържаща се в сертификата, има определен полезен период от значение. Така че, колкото повече данни се добавят към даден файл, толкова по-скоро става невалиден. Поради това е въведено такова ограничаване на валидността.

В същото време е необходимо да се знае, че цялата информация, която е в сертификата за подпис, става публично достъпна. Затова се препоръчва да се включат възможно най-малко данни. Получаването на EDS също изисква превозвач, където ще се съхранява подписът. Обикновено в тази роля се използват флаш памети. Ако трябва да подновите цифровия си подпис, трябва да се свържете с подходящата институция.

Кой може да издава EDS?

Може да се подписват електронни документи и да се правят домашни. Но за да имат правна сила, е необходимо да се прилагат към институции с подходяща акредитация. Най-популярно е използването на данъчни услуги. Така че, в Руската федерация, най-често за регистрация на електронен подпис се прилагат към FTS. Това се дължи както на общото признание, така и на широките възможности за използване и на факта, че те предоставят безплатни подписи.

Когато се отнася за други структури, дори и за правителство, трябва да платите няколкостотин или дори хиляди рубли. И като се има предвид факта, че получаването на EDS ще се повтаря всяка година или две, не е изненадващо, че мнозина правят своя избор в полза на FTS. Между другото, ако искате да изтеглите своя електронен подпис, тогава трябва да се свържете с организацията, която я е издала, със съответното изявление. Кога може да е необходимо? Ето кратък списък с най-популярните причини:

  1. Промениха детайлите на организацията.
  2. Упълномощеното лице (собственикът на подписа) промени статута си: той напусна, отиде на повишение, прехвърлен на друга позиция.
  3. Превозвачът, където е бил съхраняван ключът, е счупен и вече не може да бъде експлоатиран.
  4. Подписът е компрометиран.

Какви са ключовете?

Така че вече знаем, че EDS е добра. Но как се проверява автентичността на файла? За целта се формират два ключа (определени последователности от символи). Така че има:

  1. Частен (частен, секретен) ключ. Това е уникална символна последователност, която участва в формирането на подпис. Тя е собственост само на собственика му и е известна изключително на него.
  2. Публичен ключ Криптографски инструмент, който е достъпен за всеки. Използва се за проверка на автентичността на цифровия подпис.

Как да наложим електронен подпис върху документ?

А сега до главната точка. Как да подпишете необходимия документ за EDS? За тази цел е необходима специална програма, която да задейства необходимия файл, вмъквайки в него цифров подпис. Ако документът се промени по някакъв начин по едно и също време, EDS ще бъде изтрит.

Например, нека разгледаме софтуера на CryptoPro. Може да се използва както за създаване, така и за подписване на документ с EDS. Благодарение на това се осъществява разработването, производството, разпространението и поддръжката на файлове, защитени с криптография.

Къде да съхранявате EDS?

За тази цел може да се използва твърд диск на компютър, DVD, обикновен USB флаш устройство или токен (като се увеличава надеждността). Но в такива случаи може да възникне ситуация, при която някой може да получи достъп до цифровия подпис и да го използва, за да навреди.

Най-разпространеното е използването на флаш памети. Поради малкия си размер можете спокойно да го носите със себе си, а използването не отнема много време. Токенът е по-сигурен, но по-малко популярен начин на съхранение. Така нареченото миниатюрно устройство с комплекс от хардуер и софтуер, което гарантира, че информацията не попада в неподходящи ръце.

Също така, токенът може да се използва за получаване на сигурен отдалечен достъп до данни и защита от любопитни очи на електронна кореспонденция. Външно тя прилича на обикновена флаш-памет. Неговата характеристика е наличието на защитена памет, така че външен човек не може да чете информация от токена. Това устройство може да реши цял набор от проблеми със сигурността в областите на автентичността и криптографията.

В заключение

Днес, когато работи с документи, хората често използват хартиен формуляр, който изисква наш подпис, направен с писалка. Но тъй като използването на електронни файлове се разпространява, търсенето на EDS ще се увеличи. С течение на времето ще бъде трудно да си представим дейността и дейността на човек без този инструмент.

Вероятно ЕЦП евентуално ще се превърне в пълноправен електронен паспорт, чието значение трудно може да бъде надценено. Но в този случай ще има остри въпроси относно сигурността на данните. Не трябва да забравяме, че най-уязвимият фактор сега във всяка техническа система е човек. За да не попадне в ръцете на нарушителите, които я използват в ущърб, е необходимо непрекъснато да се повишава тяхната осведоменост и умения за използване на технологични продукти.

arrow