Изхвърляне на лампи, съдържащи живак: принципи на сглобяване и съхранение, отговорност

Anonim

Сред домакинските уреди има някои, които трябва да се изхвърлят по специални правила. Те включват лампи, съдържащи живак. Изпълнете процедурата правилно - това е гаранция за сигурност. Ако целостта на устройството е компрометирана, лампите се изхвърлят незабавно или временно се оставят в специално помещение. Освен това те се транспортират и обработват. Трябва да знаете къде се препраща устройството. За юридическите лица е важно да се изготви документ. Договорът определя списъка на предоставяните услуги, както и тяхната цена.

Защо се нуждаете от рециклиране?

Живакът е много опасно вещество. Следователно обезвреждането на лампи, съдържащи живак, се счита за задължително. Количеството на това вещество може да бъде различно. Всичко зависи от вида на крушката. Сега такива устройства се използват поради ниската консумация на енергия. Ако в къщата има около 5 лампи, тогава опасността от изпарението на веществото е много голяма. Преди да закупите, трябва да попитате къде е източникът на светлина, когато е повреден или в края на срока на експлоатация.

Опасно е да се съхраняват използвани или повредени уреди поради неблагоприятни ефекти върху хората. Последствията включват различни фактори, включително главоболие, умора и смърт. Устройството не трябва да се изхвърля с нормални отпадъци, тъй като живакът влиза в земята и след това във водата.

Отговорност за неправилно съхранение

Ако изхвърлянето на живак или неговото временно съхранение няма да се извърши правилно, ще бъде начислена административна такса. Неговият размер се определя въз основа на CoAp:

  • За юридически лица - 100-250 хиляди рубли.
  • За SP - 30-50 хиляди.
  • За длъжностни лица - 10-30 хиляди рубли.

Може да се използва и друго наказание - забрана на работата на организацията за 90 дни. Допълнителни нарушения на правилата за обезвреждане на опасни вещества се криминализират.

Принципи на събиране и натрупване

Правила за действие в случай на повреда на тялото на електрически крушки, регистрирани в SanPin. Използвайки тези стандарти, специализираните предприятия трябва правилно да събират лампите, съдържащи живак. Отговорникът контролира тази работа. За събиране се използва стая, в която не може да влезе непознат. Не яжте около такива отпадъци. Важно е да се спазват нормите за осветление. Стаята трябва да бъде оборудвана с висококачествена вентилационна система.

Съхранението и обезвреждането на лампите, съдържащи живак, се извършва в специални контейнери. На закрито трябва да има вода (10 литра) и манганов калий за опасни ситуации. Контейнерите са изработени от картон, шперплат, ПДЧ и хартия. Често се използват найлонови торбички. Препоръчително е да се държи не повече от 30 лампи в 1 контейнер. Резервоарите трябва да бъдат етикетирани, като се посочват количеството и видовете отпадъци.

Как се съхранява веществото?

Изхвърлянето на лампите, съдържащи живак, се извършва след тяхното събиране. Тази работа се извършва от специализирани агенции. Контейнерите трябва да се поставят запечатани. Всеки тип лампа се поставя в отделна група отпадъци. Устройствата се разпределят по размер и форма. Забранено е свободното движение на устройства в резервоара. Правилата на SanPin постановяват, че дневникът трябва да се използва за записи. Той записва информация за движението на отпадъци. Документът има отговорно лице.

Къде е разпореждането?

Преди да вземете лампата, трябва да знаете за цената на услугите. Живакът се изхвърля от специализирани фирми, които трябва да имат лиценз за дейността си. Цената на услугите обикновено е стабилна - 15-20 рубли / единица. Не забравяйте да вземете предвид какви видове лампи са приети.

Ако е избрана организация, тогава е необходимо да се преброи броя на единиците. Това пряко засяга цената. Вие също ще трябва да използвате транспортни услуги, които също са платени. Изхвърлянето на лампи, съдържащи живак, във всяка компания има различна цена. Тя се влияе от количеството отпадъци и вида на предоставяните услуги.

Как да премахнете счупена лампа?

Ако лампата се счупи, тогава трябва да действате бързо и точно. Първо, не се паникьосвайте. Това може да се случи на всеки, най-важното е да се елиминира опасният източник във времето. На второ място, е необходимо да се гарантира вентилацията на стаята, изключете уредите, е препоръчително да напуснете стаята. За да се предпазите от изпарения, използвайте респиратор или марля. Носят се и гумени ръкавици.

Трябва да се съберат остатъците от лампата, която трябва да се постави в качествен пакет и след това да се завърже. Можете да използвате буркан с капак. Необходимо е внимателно да се събират малки частици, след това да се държи на повърхността с парцал и вода с белина. Когато изхвърлянето на живачни лампи е завършено, е необходимо да се повика санитарната служба. Тя ще провери нивото на концентрация на вредни изпарения, както и ще ги отстрани. След професионално лечение стаята ще бъде безопасна.

arrow