Герб на Владивосток и флаг

Anonim

Всеки руски град и регион има собствен флаг и герб. Като правило те отразяват специфичната география на дадено населено място или регион, неговото икономическо положение, наличието на постижения и богатите природни ресурси.

Всеки такъв символ преминава задължителното одобрение от Хералдическия съвет. Ако всички правила на хералдиката отговарят на определена символика на всеки елемент на държавен знак, те са официално регистрирани в регистъра. Гербът на Владивосток не е изключение. Това просто не всеки знае как изглежда и какво е изобразено върху него.

Развитие на емблемата

Емблемата е стилизиран щит с централен образ на най-известния хищник от региона - Уссурийския тигър. Образът, между другото, се промени пет пъти.

Сцена на градския герб е разработена от Е. Е. Рего. Според всички канони на хералдиката, в центъра на зеления щит имаше изображение на златен тигър, който се издига на сребърна планина. Усурийският тигър е изобразен стилизирано, с вдигната лапа. Освен това в горния десен ъгъл на щита имаше изображение на регионалния герб. На върха имаше стилизирана златна кула във формата на малка корона. Златните котви, преплетени с лентата на Александър, се пресичаха зад щита. След разглеждане на скицата минаха около две години, а гербът на Владивосток беше официално одобрен на 26 март 1886 г. от Александър III.

промени

В съветските времена, през 1971 г., са направени първите корекции на оригиналния образ на герба. Актуализираната версия донякъде приличаше на предишната, но към зъбите на горната част на кулата бяха добавени уместни по това време чук и сърп. На екрана се появи стилизирана фигура с банер. Лентата, увита около котвите, бе заменена от охрана. Така е променена емблемата на Владивосток. Снимки на такъв държавен знак могат да бъдат намерени в архивите на града и музеите.

По време на перестройката (24 юни 1992 г.) образът на герба отново се коригира. Тъй като Приморският регион престава да съществува, споменаването му е изключено от герба на града. Стилизираният образ на Уссурийския тигър е станал по-реален.

Следващата промяна е емблемата на Владивосток на 1 ноември 2001 година. Тъй като всеки елемент носи своето значение, емблемата е изгубила всички елементи, които не съответстват на действителността - котви, панделки и корона. Хералдическото описание е изменено по отношение на положението на тигъра и повдигнатото дясно лапа.

Окончателно приемане на герба

А на 12 септември 2012 г. всички декориращи елементи бяха върнати на емблемата - преплетени котви, лента и петглава корона във формата на купол. Въпреки това, тази емблема е отменена поради факта, че не е одобрена от Хералдическия съвет.

Окончателното изображение беше прието на 25 декември 2014 г. Промените засягат както изображенията зад щита, така и централния образ на тигъра. Незначителни промени получиха и герба на Владивосток. Снимки с описанието доказват това - в новата версия опашката на хищника просто се спуска надолу.

Централният символ на герба е тигър, който символизира не само фауната на региона, но и решителността и смелостта. Жълтият цвят, който присъства в цветовете на герба, е олицетворението на богатството, а зеленият цвят е изобилието на природата.

Флаг на Владивосток

Флагът беше официално одобрен и приет на 12 септември 2012 г. Това е червен правоъгълник с две пресичащи се сини ивици по диагонала на знамето. Пресечката образува наклонен кръст. Тези ленти имат бяла граница. В пресечната точка на лентите, в центъра на знамето, е емблемата на града на пробата от 2012 г. с котви, панделки и пет куполовата кула, украсяваща френския щит. Гербът на Владивосток често се намира в близост до знамето, особено по време на празнични събития.

Цветовете на флага са в хармония с основните цветове на герба. И всеки има своя собствена обозначение:

  • Червеният цвят символизира смелостта на гражданите и тяхната смелост, съответстваща на героичния статут на града.
  • Бяло - мир, толерантност, чистота на мисли и идеи.
  • Синьото символизира чест, висока духовност и благородство. Освен това цветът е символ на пристанищния град.

Главният герой, присъстващ на символите на града, е Уссурийският тигър. Ужасно животно изглежда яростно и реалистично. Окончателната версия на хералдическите символи на града се запазва в цвят и брой елементи.

Сега вече знаете как изглежда флагът на герба на Владивосток. Какво означава този държавен символ, вие също научихте от тази статия.

arrow