Въоръжени сили на Република Беларус: сила, оръжие и снимки

Anonim

Въоръжените сили на Република Беларус заемат важно място в осигуряването на военната сигурност на държавата. Те са създадени, за да защитят суверенитета на страната, да гарантират нейната независимост и, което е важно, териториалната цялост.

Как започна всичко

Историята на въоръжените сили на Република Беларус датира от 1991 година. Почти веднага след обявяването на независимостта на държавата те бързо се формираха. Въоръжените сили се появиха на базата на републиканската военна област, която преди това е принадлежала на армията на Съветския съюз.

Отправната точка за въоръжените сили на Република Беларус е 20 септември, когато официално е прието решение на Върховния съвет за създаване на републиканска армия.

Около година по-късно, през ноември 1992 г., беше приет специален закон, уреждащ дейността им.

Днес въоръжените сили на Република Беларус се състоят от две разновидности. Първо, те включват военновъздушните сили и сухопътните сили, комбинирани със сили за противовъздушна отбрана. В същото време има и специален клон на войските, наречен Сили за специални операции. Те са пряко подчинени на Генералния щаб.

Размер на армията

В състава на въоръжените сили на Република Беларус влизат около 65 хил. Души. Според последните данни около четиринайсет и половина от тях са офицери. Също така в армията са почти 7 хиляди знамена, около 25, 5 хиляди сержанти и войници, около три и половина хиляди кадети. В този случай въоръжените сили на държавата използват услугите на цивилен персонал. Така услугата се състои от още 14 500 души.

В мирните години постоянно функционират три въздушни бази, като им помагат две радиотехнически и четири противовъздушни ракетни бригади. Има три противовъздушни ракетни части, по един за всяка ракета и реактивна артилерийска бригада, три за артилерия и четири механизирани бригади.

Редовните военни участват в различни учения. Някои се държат в страната, други - извън държавата. Най-често се случват в Руската федерация, както и в други републики от бившия Съветски съюз.

Сухопътни войски на Беларус

До голяма степен въоръжените сили на Република Беларус, чиито снимки са в тази статия, се състоят от сухопътни войски. Те са разделени на два оперативни щаба: Северозапад и Запад. Те се отчитат директно в Министерството на въоръжените сили на Република Беларус.

По време на съветската епоха, 28-та Червена знамена армия била основната сила и сила на беларуските войски. Неговият официален наследник е т.нар. 28-и корпус. От 2002 г. насам тя е реорганизирана в Западното командване.

Съществува и Северозападното командване, което изпълнява подобни функции и задачи. Съставът на сухопътните сили на въоръжените сили на Република Беларус на настоящия етап включва механизирани формирования, звена за комуникация, както и отдели, осигуряващи техническа помощ в задната част.

Основната гордост на беларуските въоръжени сили е бронираната група. Тя включва повече от шестстотин танка, почти 900 пехотни бойни превозни средства и близо двеста бронирани персонала.

Република ВВС

Беларуските военновъздушни сили са призовани да предпазят икономическите, административните и военните центрове на републиката от евентуално вражеско нападение. На първо място, от въздушни удари, за това има съединения за противовъздушна отбрана. Също така, задачата на военновъздушните сили е да унищожава обекти, като осигурява съгласуваната работа на сухопътните сили.

Въздушните сили се състоят от специални служби, радиотехнически и противовъздушни ракетни сили.

Специална армия

Хартата на въоръжените сили на Република Беларус изрично обяснява съществуването на специално звено, наречено "Сили за специални операции".

Това е уникален държавен клон за държавата, който е пряко подчинен на Генералния щаб. Това е местният аналог на руските и ГРУ десантни войски. Сред основните му задачи могат да бъдат акцентът върху разузнавателната и контрабатиращата дейност, противодействието на незаконните въоръжени формирования, предотвратяването на потенциални въоръжени конфликти.

Военен транспорт

Важно място в беларуската армия заемат транспортни войски. Съответната заповед е подписана от главнокомандващия, президента на Беларус Александър Лукашенко. Това стана необходимо за организирането на универсална система, която да осигури надеждна работа на военния транспорт и да работи еднакво ефективно за всички военни формирования.

В президентски указ предишните съществуващи пътни и железопътни войски бяха обединени в транспорт. За да ги управлява, е създаден съответен отдел под ръководството на Министерството на отбраната.

Една от основните задачи на транспортните войски е техническо покритие, както и, при необходимост, оперативно възстановяване и увеличаване на пропускателната способност на пътищата и железниците в зоната на борбата.

Също така, основните задачи на отдела включват пряк контрол на транспортните войски, поддържането им в постоянна мобилизация и бойна готовност, както и поддържане на транспортната подкрепа за всички части на въоръжените сили и формации.

В този случай цялостното глобално ръководство на тези войски осигурява Министерството на отбраната. Но прякото командване на транспортния отдел днес е в ръцете на генерал-майор Сергей Игнатович Новиков.

Териториални войски

През последните години Беларус намалява постоянната сила на армията. Това е една от мерките за стабилизиране на икономическата ситуация в страната. За да се намали въздействието върху отбраната, акцентът е върху организацията на териториалната отбрана.

Тези войски са резервен компонент на беларуската армия, те са предназначени за бързо разполагане, ако е необходимо, с появата на реална заплаха или началото на война.

Понастоящем териториалните войски на Беларус включват повече от сто хиляди души (половината от броя на войниците и офицерите в редовната армия). Тези войски се набират от местните жители (подходящи за военна служба) на териториална основа. Военни формирования на такива войски са стрелкови компании и батальони.

Задачи на териториалните войски

Те включват защита на граничните райони, участие в поддържането на реда в случай на обявяване на извънредно положение. В военно време те са предназначени да осигурят отбрана, а в мирно време - защитата на военните и правителствените съоръжения от стратегическо значение.

Комбинациите от териториални войски трябва да се противопоставят на вражеските саботажи и нападения, както и на всякакви нелегални въоръжени групировки. В градовете и по-малките градове тяхната задача е да извършват инженерни мерки за подготовка на инфраструктурата и подреждане на специални защитни линии.

Същевременно те са призовани да се справят с отстраняването на последиците от използването на оръжия за масово унищожение в градовете и селата, извършването на спасителни операции и бързото провеждане на спасителни и възстановителни операции.

Също така в Хартата на териториалните войски има клауза, според която те могат да бъдат използвани за провеждане на активна въоръжена борба на територията, временно завзета от потенциален противник.

arrow