Арктически войски на Русия: технология, форма, снимка

Anonim

Основната задача на арктическите войски на Русия е да осигурят сигурност в северните райони на страната. Територията на тяхното действие се простира от град Мурманск, който се намира отвъд Полярния кръг, до Анадир, който се намира в североизточната част на страната.

вид

С указ на президента на Русия през април 2014 г. беше създадена система за базиране на кораби и подводници от ново поколение и беше създаден нов орган, който да изпълни политическата воля в тези региони. Той стартира мащабен проект за създаване и въвеждане на военни бази, летища в шест основни региона.

Снимки на арктическите войски на Русия, можете да видите по-долу.

Структурата на арктическата група на руските войски включва следните региони:

- Земята на Франц Йозеф;

- нос Ото Шмид;

- остров Врангел;

- Новосибирските острови;

- Северна земя;

- Нова Земя.

Тринадесет летища в различни райони на северната част на страната са обект на строителство, реконструкция и модернизация. Групи от войници, съставени от шест области, се обединяват в една тактическа. Наземните военни сили съставляват две бригади.

Оръжия и оборудване на руските арктически сили

От началото на май 2015 г. отрядът на безпилотни летателни апарати, наречен Орлан-10, се е превърнал в текущ инструмент за наблюдение на Чукотската автономна област. Освен военни нужди, те се използват за наблюдение на екологичната обстановка и образуването на ледникови маси в крайбрежната морска зона.

През 2017 г. на следващия парад в Москва бяха показани модерни модели на военно оборудване, предназначени да предпазят районите с тежък арктически климат. Сред тях са ракетната система за противовъздушна отбрана „Панцир-СА“ - противоракетна система с къси разстояния; проследени SAM "TOR". Тяхната основна характеристика е възможността за работа в студено време при температура от -40 ° С и ураганни ветрове, достигащи до 40 м / сек. Задачата на комплексите е да защитават и покриват базите в основните северни райони.

Радарният комплекс SOPKA е проектиран специално за суровите условия на Арктика и се използва активно от руските арктически сили. Мощната антена на комплекса е в състояние да разграничи отделни обекти, летящи в една група. Усилената радарна конструкция ви позволява да работите с замръзване до -40 ° C градуса и ветрове над 35 m / s, което е много важно при сурови климатични условия.

Отбранителните средства на арктическата част на страната са противовъздушни ракетни системи, базирани на ракети С-400 и С-300.

За ефективно движение по сняг и лед, армейските части са оборудвани с всички теренни превозни средства Trekol и DT-30PM.

Водните патрули осигуряват бойни лодки. В момента активно се въвеждат стелт технологии. Специалното покритие на военен кораб гарантира пълна невидимост за вражеския радар, а гъвкавостта на дизайна позволява да се използва като влекач и ледоразбивач. Инсталираните артилерийски оръдия на борда ще превърнат всеки кораб в мощно бойно средство, способно да атакува както морски, така и сухоземни цели, увеличавайки ефективността на групирането на руските арктически сили.

Такива бойни единици работят добре в условия на горещи тропици и в лед, с дебелина до 1, 5 m.

Въздушна технология

Арктическите войски на Русия използват хеликоптера Mi-8AMTSH-VA. Екипажът на тази единица ще се чувства доста удобно дори при температура извън прозореца на прозореца -50 ...- 40 градуса. Хеликоптерът е еднакво подходящ за транспорт на военнослужещи и за дългосрочни спасителни операции. Характеристика на машината с въртящо се крило е, че тя може да се контролира в пълна тъмнина. За тези цели дизайнерите са проектирали очила за нощно виждане. С пориви на вятъра до 15 м / сек, вграденият автопилот може сам да приземи арктически хеликоптер. Обхватът на полета на бензиностанция е до 1300 км.

За сравнение, стандартният хеликоптер Ми-8 може да лети само на 500 км без презареждане, което е почти 2, 5 пъти по-малко от арктическия вариант. Подсилен вариант на двигателя и движещи се части за справяне с маневри при лоши метеорологични условия.

инфраструктура

Специално за войниците на арктическите войски военната технология е разработила "умни" дрехи с интегриран компютърен модул, оборудван с медицински сензори. В зависимост от метеорологичните условия, той осигурява комфорт на войника и при необходимост включва затоплени дрехи. Данните се предават в командния център, който ви позволява да следите състоянието на подчинените.

За да се увеличи способността за борба и издръжливост, иновативните усилватели са включени във формата, която помага да се работи по-бързо, носят големи товари и т.н. Високите технологии позволяват вграждането им директно в тъканта на униформата. Сериозен проблем на суровата арктическа ежедневие е изтощителното монотонност и монотонност - полярната нощ трае 6 месеца, за военнослужещите е много трудно да служат в такива условия. Затова съоръженията за развлечение са изградени на военни бази (спортни площадки, басейни, кина и др.).

екипировка

Комплектът на арктическите войски на Русия се състои от тринадесет различни предмета. Сред тях: бельо с ефект на аблация на влагата, термично бельо от полар, маска за защита на лицето от силния вятър, топла зимна шапка, топли ръкавици, сако и панталони, чанта за носене, разтоварване, бронежилетки, каска и други.

Особено внимание се обръща на камуфлажа на руските арктически сили. За камуфлаж в снега, използвайки традиционен бял камуфлаж. За смесени зони се използва камуфлаж с малък сив квадрат - подобно оцветяване на тъканите от военни униформи служи като идеална защита срещу откриване в Арктика.

Задачи и цели

Развитието и милитаризацията на Арктика от страна на Руската федерация не е случайно. Според експертни оценки петата част от световните запаси от нефт и газ се оценява на най-скромни оценки. С изчерпването на ресурсите от основните източници рано или късно ще се прояви интерес към добива в Арктическия регион.

Спор за тези територии може да възникне в още три страни, претендиращи за част от Арктика.

Местоположението на Арктика е доста изгодно: пътят към Европа и Азия от тук е най-краткият и следователно най-икономичният. В бъдеще тя ще бъде експлоатирана за транспортиране на нефт и газ, произведени в Европа и Азия. Освен с нефт и газ, риболовът се развива успешно.

Руската федерация притежава половината от цялата територия на Арктика, другата половина е разделена на САЩ, Канада, Норвегия, Дания, Исландия.

Спорна територия

Според резолюцията на ООН от 1982 г. разграничаването на територията се извършва по морското право. В допълнение към Съединените щати, всички страни са признали този документ. Той казва, че ако една страна има граница с Арктика, тогава може да претендира за 370-километрова зона с възможност за разширяване с още 270 км, ако може да докаже, че принадлежи на нейната територия.

Понастоящем спорната територия е хълмът Ломоносов. Три държави (Русия, Канада и Дания) спорят за него веднага, всеки от които го счита за продължение на своя континент. Спор за територия, която има нефт и газ в дълбочина, може с течение на времето да се превърне във въоръжен конфликт.

заключение

Проблемът на Арктика днес е замърсяването на континента с изкуствени отпадъци. Руското правителство е отделило повече от два милиарда рубли за почистване на земята на Йосиф Франц от отломки и други отпадъци - това е важно за екологията на планетата като цяло.

Военното присъствие и изграждането на капацитет в северните райони на страната намалява до минимум вероятността от въоръжен конфликт.

arrow