Актът за проверка на превозното средство. За какво е?

Anonim

С закупуването на автомобил ние ставаме един от многото собственици на автомобили. В допълнение към удобството и лекотата на движение, ние сме „наградени“ с определени права и задължения, които трябва да бъдат спазвани. Целта е да се защитят водачите на превозни средства от потенциални законодателни и технически проблеми. За да се реагира своевременно и правилно на определени ситуации, свързани със законодателната сфера, трябва да се въоръжите с определени знания. Помислете за такова нещо като доклад за инспекция на превозно средство (ТС).

Този документ гласи следното:

 • дата на издаване на превозното средство (месец, година);
 • марка на автомобила, тип на двигателя (обем, брой и др.);
 • данни за тялото;
 • паспорт за превозни средства;
 • данни за собственика и попечителя.

В допълнение, докладът от инспекцията на превозното средство съдържа изчерпателна информация за откритите дефекти или тяхното отсъствие и мнението на специалист (експерт). Този документ ви позволява да извършвате всички операции, свързани с колата в КАТ, без да я предоставяте директно.

Сертификатът за проверка на автомобила може да се получи по същата процедура като при регистриране на превозно средство, т.е. при изключване или отписване. Инспекторът проверява регистрационните табели на превозното средство, резултатът от тази проверка е актът за проверка на техническото състояние, който посочва данните на собственика на превозното средство и самата инспекция.

Самият процес, въз основа на който се изготвя докладът за инспекцията на превозни средства, е следният.

Инспекторът проверява:

 • собственици и представители на собствениците на превозното средство за централна регистрация на лица, а това е разследващата (включително федералната), справочна, съдебно счетоводна, FMS данни;
 • Документи, подадени за проверка чрез специален федерален регистър на изгубени, откраднати, разпределени, отхвърлени специални продукти, необходими за участие на автомобила в пътното движение;
 • превозни средства и регистрационни номера чрез комбинирания федерален регистър на регистрираните превозни средства и тези, които са желани.

По правило проверката се извършва автоматично при извършване на регистрационни действия чрез въвеждане на информация и данни. Въвеждането на данни в доклада за проверка на превозното средство не винаги е възможно да се извърши автоматично. В този случай искането за проверка на превозното средство се изпраща до регионалното и / или междурегионалното звено на КАТ.

Резултатът се потвърждава с подпис, указващ името, лицето, което е извършило теста, часа и датата.

Актът за проверка на техническото състояние се удостоверява от ръководителя на отдела, поставя се личният подпис на инспектора, който потвърждава отговорността му за издадения документ и неговите резултати.

Можете да получите акта, ако изпратите:

 • копие от ПТС и техническите документи на превозното средство;
 • формуляр за кандидатстване
 • пълномощно (ако се прилага адвокат);
 • документ за самоличност;
 • такси за постъпления (платени);
 • превозно средство, което е представено за проверка.

Има и акт за отстраняване на проблеми с кола. Този документ съдържа списък на всички недостатъци, представени от превозното средство. Именно това трябва да бъде направено от независим експерт в случай на произшествие, за да принуди застрахователната компания да изплати "честно".

В акта за отстраняване на неизправности автомобилът включва пълен списък с грешки, вариращи от "нежелани" промени в тялото до скрити дефекти. При подготовката на такова специално внимание трябва да се обърне на бензиностанцията. Колкото по-добре майсторът, толкова повече шансове трябва да върне парите от "застрахователите" за ремонт на автомобили. Бъдете внимателни за волана и при регистрацията на всички документи!

arrow