Местоположението на превозното средство по пътя: правила за движение

Anonim

Глава 9 от Пътните правила и член 12.15 от Административния кодекс на Руската федерация описват напълно правилата, подробности за местоположението на превозното средство на пътя, включително неправилно позициониране на превозното средство по пътя. Глобата за нарушение варира от хиляда до пет хиляди рубли.

Основен елемент на пътя

В правилата за движение по пътищата пътното платно се определя като елемент от пътното платно, предназначено за движение на безколесните превозни средства.

За рационализиране на трафика и постигане на най-голяма безопасност, пътното платно се разделя на ленти, като се използват специални маркиращи линии. Местоположението на превозното средство на пътното платно, правилата подчертават това, трябва да отговарят на това условие. Колата на оформлението не може да се справи. Изключенията са прекъсната централна линия (ако е предназначена възстановяването) и солидна (ако има нужда от паркиране извън пътя).

Повечето шофьори дори не осъзнават, че нарушават правилата за движение, движейки се по маркировката. Тъй като превозното средство трябва да бъде разположено в лентата, и водачът трябва да спазва необходимите интервали и безопасно разстояние.

Идеалната ситуация е, когато са изпълнени следните условия:

  • Превозното средство не извършва повторно строителство (тази маневра се счита за потенциално опасна);
  • всички се движат, стриктно спазват грапавостта;
  • никой не иска да отиде в зоната за противопоток (това е изпълнено с челен удар или тангенциално);
  • лявата (или екстремна) лента е безплатна (за спешни услуги).

Пътно платно без обозначение

Броят на лентите за движение е определен в съответствие с правилата за движение, чрез маркировка и / или знаци 5.15.1, 5.15.2, 5.15.7, 5.15.8. Освен това на двуколесното механично превозно средство е позволено да се движи в една специална лента в два реда.

При липсата на необходимите знаци и / или маркировъчни линии местоположението на превозното средство върху пътното платно се определя от самите шофьори, като същевременно се взема предвид широчината на цялото пътно платно и интервалите за безопасни маневри и размерите на превозното средство.

По правило ширината на пътя в населените места е в границите на 2, 75-4 метра, извън границите на населеното място - 3-3, 75 метра.

На пътя без аксиални маркировки с трафик в двете посоки лявата половина на пътя се приема за противоположна, а джобовете, спирките на пътническия транспорт и други разширения на пътното платно не се разглеждат.

От гореизложеното е ясно, че в средата на превозното средство не може да се движи.

Пътна линия с няколко платна

В този случай осовата маркираща линия винаги е двойна, така че абсолютно всички маневри трябва да се извършват в границите на неговата лента.

Ако пътят с поток в двете посоки има четири ленти и / или повече, е забранено да се влиза в зоната на насрещния поток, тъй като това е изпълнено с извънредна ситуация. Такъв път изисква от шофьорите да правят завои и / или да се обръщат наляво само на места, предназначени за тези маневри или на кръстовища. Ако има адекватно нанесена маркировка, подредбата на превозните средства по пътното платно (правила за движение, глава 9) не е трудна за шофьорите. Ако пътното платно не е маркирано, шофьорът трябва да бъде колкото се може по-концентриран, за да не нарушава правилата за движение.

Автомобилът, който е на маркирания път, трябва да се движи стриктно по заетата лента. Забранено е да се движи по маркиращата линия (с изключение на възстановяването или друга маневра). Според експерти това може да бъде подвеждащо за някои от следните шофьори (може да им се стори, че възстановяването започва).

Отделно, движението на товарни превозни средства с тегло над 2, 5 тона извън границите на населените места е описано в правилата за движение. Ако за превозни средства с по-малко тегло се препоръчва превозното средство да бъде разположено на пътното платно, доколкото е възможно надясно, тогава за тежките камиони лявото крайно платно е строго забранено. Естествено, обръщане на ляво означава изключение, както и обрат.

Трилентово пътно платно

Той също така е предопределен за движението на трафика в двете посоки. Пътната маркировка разделя пътното платно на три ленти. В средата може да се вземат и двата потока, но само за да се движат около препятствия, напредване, завъртане и / или завиване наляво. На лявата страна на трипътен път е строго забранено да бъде на насрещното транспортно средство.

В границите на населените места правилата отново разчитат на принципа "всичко, което не е забранено" и посочват, че е възможно за шофьорите да се движат по всяка подходяща за тях лента.

Изключение прави път с три ленти. Едната в средата е предназначена само за обратно движение. Тя се откроява марка 1.9.

Трипътен път с прекъсващо твърдо тяло

Рядко се среща, но има вариант на трафик с три ленти, който присъства на нашите пътища, в който всяка лента е маркирана с прекъсната линия. В този случай разположението на превозните средства по пътното платно (правилата за движение по пътищата подчертават това) в средната лента се разрешава на шофьорите да следват и в двете посоки. Но те трябва да вземат под внимание, че ако отидете в средната лента, направете разрешения изход към насрещното платно. Следователно оценката на ситуацията на пътя трябва да бъде особено задълбочена.

Стриктно забрана на правилата за излизане от превозното средство в предстоящата зона за движение (най-лявата лента) на трилентов път с периодично маркиране. Престъплението се наказва с взимането на шофьорска книжка за период от четири месеца до шест.

Каква е ситуацията с завой на подобен път? Може да бъде забранен със специален символ, правила за движение или маркиране. Ако е прекъсващо, няма признаци, правилата забраняват само изпреварване или избягване на внезапно препятствие, след това са възможни завой и завой. Можете да го направите от средната лента, отдясно или от бордюра. Преди тези маневри трябва да осигурите тяхната безопасност.

Двупътен път

Страните на движението по такъв път са маркирани с солидна аксиална линия. Следователно, в случай на някакво препятствие, се създава претоварване (невъзможно е да се пресече твърдото). Според приетите промени в закона в тази ситуация, водачите трябва да изчакат инспектора, който ще даде зелена светлина за отклонение през непрекъснатата маркираща линия на препятствието.

По тази и някои други причини, двулентовите пътища са маркирани с прекъсната линия.

В SDA има интересен нюанс относно двупосочната дроге. По-специално правилата не посочват, че на такова пътно платно е разрешено да се пътува до насрещното движение. Нито пък казва, че е забранено. И в нашата страна, което не е забранено, разбира се, е позволено. Ето защо е трудно да се докаже нарушение на местоположението на превозното средство на пътя с двупосочен трафик.

На пътища с голям брой алеи ситуацията е различна.

Движение на избрани ленти

Ако има няколко ленти в една посока, на места с допустимо ограничение на скоростта над 80 км / ч, правилата за разполагане на превозни средства на пътното платно показват, че те трябва да се движат, като натискат от дясната страна на пътя. С празна права лента за заемане на лявото е строго забранено. Може да се използва само за различни маневри.

В населените места, където има ограничения на скоростта, автомобилите имат право да се движат по удобния за тях участък.

Промяна на лентата

SDA не забранява възстановяването, но не и в случай на тежък трафик. Например, ако всички пътеки са заети, възстановяването на собствените амбиции е забранено. Единственото изключение е необходимостта от паркиране, обръщане, заобикаляне на препятствие или завой.

Трябва да се отбележи, че препятствието е фиксиран обект на пътното платно, който не позволява да продължи по пътя.

Трамвайни писти

Местоположението на превозното средство на пътното платно за трамваи е възможно при следните условия:

  • релсите са разположени по посока на автомобилния транспорт;
  • всички ленти за автомобилен транспорт са заети;
  • релсите трябва да са равни на пътя и да са разположени отляво.

Трамвайни релси (като допълнителна лента) могат да се използват за извършване на завой (завийте наляво), обход или трафик. Освен това, завои и завои (правилата задължават) трябва да започне с трамвайни релси, освен ако не е предписано друго от пътните знаци. Основното е, че местоположението на превозните средства по пътното платно с трамвайни релси не трябва да създава смущения за движението на електрическите превозни средства.

Правилата за движение забраняват всяко движение по пътеките за електрически транспорт, ако има знаци 5.15.1, 5.15.2 пред кръстовището.

Заден път

Необходимо е да се движите по нея в най-лявата лента. И само за възстановяване на водача има право да отиде до обратната лента. Преди това той трябва да се увери, че движението в необходимата посока е разрешено.

Разстояние и разстояние

Разположението на превозното средство върху пътното платно предполага спазването на разстоянието (това е известно разстояние между колите, движещи се в една посока) и интервала (разстоянието между страните на превозните средства, които минават и в двете посоки).

Шофирайки в потока, водачът трябва да поддържа разстояние, което осигурява, в случай на аварийно спиране, безопасността на срещата с автомобилите напред. За същата цел е необходимо да се спазва интервала.

Колкото по-голяма е скоростта на автомобила, толкова по-дълго трябва да е разстоянието. Същото състояние трябва да се спазва на хлъзгави или снежни пътища.

SDA не дава ясни препоръки за интервала или разстоянието. Зад кулисите се смята, че безопасното разстояние е половината от скоростта. Това означава, че при скорост от 100 км / ч идеалното разстояние ще бъде 50 метра (в зависимост от стандартната пътна настилка и нормалните климатични условия).

Погрешно местоположение на превозното средство по пътя

Тя винаги включва налагането на глоба. Днес той е 1500 рубли.

Нискоскоростният транспорт, който технически не е в състояние да достигне скорости над 30 км / ч, както и превозни средства с големи по размер товари, трябва (съгласно правилата за движение) да дават възможност да преминат или изпреварят (придвижат) автомобилите след него. Неспазването на това изискване също подлежи на глоба (1500 рубли).

Трафикът по тротоарите, пешеходните или велосипедните пътеки също предполага глоба. Разположението на превозните средства на пътното платно и на следващата му лента за движение около препятствие се наказва с глоба от хиляда рубли до една и половина.

Отпътуване по релсите в обратна посока, както и до зоната на насрещното движение, се наказва с парично наказание от пет хиляди рубли или отнемане на шофьорска книжка за период от четири месеца до шест (с изключение на случая, описан по-горе). Повтарящото се нарушение, определено от някое от средствата за автоматична снимка или видеозапис, ще доведе до налагане на глоба от 5000 рубли. Ако нарушението е било наблюдавано от инспектора, тогава правото за управление на превозното средство ще бъде отнето за една година.

arrow