Определяне на тежестта на извършената работа

Anonim

Условията на работа се основават на анализ на работната среда, в която се извършва дейността. Има 3 човешки условия, които влияят върху качеството на труда и здравето: нормални, гранични, патологични. Всички категории на тежест на извършената работа имат свои характеристики, тъй като всеки се характеризира с определени признаци.

Гореспоменатите състояния на тялото се проявяват във физически и умствен труд. И това се отнася за благоприятни и неблагоприятни области. В производствена среда, в зависимост от факторите, може да има едно условие. Следователно те се използват за определяне на категорията на тежестта на работата.

Видове категории

Въз основа на медицинската и физиологичната работа бяха идентифицирани категориите на тежестта на извършената работа. Оказа се, че броят им е 6, като всеки от тях се характеризира със своите свойства:

 • вида на работата, извършвана в нормална среда с благоприятно физическо, психическо и невро-емоционално натоварване: в този случай се запазва здравето и работата на служителя;
 • приема съответствието на условията на околната среда с хигиенните норми: в този случай се спазват условията с допустими производствени фактори;
 • този вид работа влошава мускулното, невро-емоционално състояние поради не много благоприятни условия на труд;
 • това включва работа, извършена при неблагоприятни условия, която причинява появата на патологично състояние;
 • лицето извършва такава работа, поради която под въздействието на негативни условия се появяват патологични реакции;
 • такива реакции възникват след началото на работния период, например смяна.

Всички дейности, които се извършват, могат да бъдат намерени във всяка дейност. Това се определя от предоставените условия. Колкото по-трудно са те, толкова по-висока е заплатата.

Концепцията за гравитацията и напрежението

Категориите на тежестта на извършената работа са свързани с други понятия. Тяхната връзка определя нивото на дейност. Бремето на труда се нарича включване на мускулите и физиологични разходи, дължащи се на стреса. И интензивност - реакцията на нервната система към различните видове труд. С помощта на тези понятия се формират условията на дейност.

Термините могат да се прилагат както за психически и физически труд, така и за различни видове работа. Това се отнася и за опасни работни условия.

Как да избегнем умората и преумората?

За да предотвратите умората и да подобрите работата си, трябва да използвате прости упражнения и тренировки. Каквато и да е категорията на тежестта на извършената работа, ГОСТ включва необходимостта от прости събития.

Упражнението е състоянието на тялото, което се дължи на постоянното изпълнение на работните задачи, което е причина за подобряване на работата. Ето защо, прилагането му позволява да се нормализира всеки вид работа. Упражненията са част от тренировка, която чрез повторение възстановява работата в различни дейности.

За да избегнете умората, използвайте по-къса работна смяна. Използва се и за това средство за механизация, автоматизация, принципите на правилния трудов процес. Такива мерки трябва винаги да се използват, независимо от категорията на тежестта на извършената работа. Производствената характеристика включва използването на ефективни техники, необходими за защита на работниците от умора.

Промяна в работата

Тематичната дейност е разделена на 3 фази:

 • Първият е 30-60 минути: човек свиква да работи, но грешки могат да се правят, постепенно намалява продължителността на този етап;
 • Вторият трае няколко часа: повишена човешка производителност;
 • на трето място идва умората, която намалява производителността и качеството на труда, поради което е необходима почивка за възстановяване.

С помощта на почивка, която е определена в законодателството, човек подобрява здравословното си състояние. След това той е готов да работи отново. Всяка категория на тежест на извършената работа, например водачът или лице от друга професия, изисква периодични прекъсвания.

Функциите на тежестта на труда по време на преминаването на ITU

Специфична категория на тежест на работата, извършена за ITU, се възлага под надзора на специалисти. При наличието на определени видове заболявания забранен товар, или те са ограничени, в противен случай може да навреди на човешкото здраве.

Категорията на тежестта на извършената работа за VTEK се одобрява въз основа на действията и разходите, необходими за работата. Често допълнителни разходи разрушават тялото. Много болести причиняват физическото страдание на човек, което причинява болковия синдром.

Начин на работа и почивка

За всеки служител е важно да се спазва режимът на работа и почивка. Необходимо е да се поддържа здравето и повишената ефективност. Например, ако служителите си почиват през целия ден, времето на начало на умората ще се забави.

Извършването на монотонна работа е опасно:

 • че имунитетът се влошава;
 • появява се раздразнителност;
 • има патологии на сърцето и кръвоносните съдове.

Намалява умората компетентна организация на режима на работа и почивка. Необходима е почивка при хранене, за промяна на дейността. Режимът трябва да се спазва въз основа на представянето на хората. Основната задача на графика е да подобри резултатите, както и да намали фазите на умора.

Почивките за почивка трябва да се определят в зависимост от вида работа. Служителите се нуждаят от известно време преди обяд и след това. Продължителността на този празник е 10-15 минути. Ако хората се занимават с трудна работа, почивките трябва да се извършват всеки час в продължение на 5 минути.

За прием на храна се дава 40-60 минути. Тези правила са фиксирани в работния график. При създаването му се вземат предвид няколко функции. Цялото време, необходимо за прекъсване на тежката дейност, е 4–20%. За работниците в областта на знанието почивката трябва да продължи около 10% от работното време. Тези правила са формулирани в законодателството. Трябва да се има предвид, че регулираната почивка се счита за ефективна. Неправилните прекъсвания и прекъсвания нарушават ритъма на работа.

Развлекателни дейности

Останалото е пасивно и активно. Първата е необходима, когато се работи на тежка работа. Това е особено вярно, когато човек стои дълго време. Развлекателните дейности се предлагат на хора със заседнала работа. За да направите това, използвайте гимнастика, която включва набор от упражнения. С помощта на активна почивка бързо се възстановяват жизнените сили, което е свързано с промяна на дейността.

Всяка компания може да има свое работно време. Режимът е променлив, месечен, дневен, седмичен, годишен. Спазването на необходимите стандарти позволява на компанията да работи ефективно, а служителите винаги да са здрави.

arrow