Жукова медал се издава за смелост и лична смелост

Anonim

Маршал Жуков се нарича командир на своето време и хора. Беше твърд, волеви и безкомпромисен мъж.

В чест на Жуков

Много книги са написани за неговия рядък аналитичен подарък за предвиждане на действията на врага, за устойчивост и способност за борба. Градът, многобройните улици, метростанции, Военната академия, танкер, кораб и т.н. са обявени в негова чест, а през 1994 г. е учредена държавна награда - Жукова медал. И през 1995 г., годишната Gospremia на Руската федерация за постижения във военната наука и създаването на военна техника, за най-добрите произведения на изкуството и литература, посветена на Великата отечествена война.

Тази награда е създадена със съответния президентски указ от 9 май 1994 г., номер 930 „За създаването на Жукова медал“, който стана допълнение към закона „За държавните награди на Руската федерация“. А на 6 март на следващата година се определя статутът и позицията на този държавен медал.

Медал Жуков

На 9 май много ветерани от Отечествената война имат медал на Жуков на гърдите си. За това, което дава тази награда, лесно е да се отгатне: за смелост, устойчивост и, разбира се, за смелостта, проявена от военните и цивилните лица в Червената армия или ВМС. Той бе приет и от войските на НКВД, както и от партизани с подполковници за героизъм по време на военните действия, не само с нацистите, но и с японските милитаристи. Някои бяха удостоени с тази награда, за да отбележат стогодишнината от рождението на този велик шериф. Основата за наградата са документи, които потвърждават прякото участие на човек във Втората световна война от 1941-1945 г. като част от армията или в битки срещу Япония.

описание

Медал "Маршал Жуков" се издава с указ на президента на Руската федерация. На лицевата му страна имаше релефен образ на маршала. В горната му част е написано: "ГЕОРГИ ЖУКОВ". На дъното са дъбови и лаврови клони.

На обратната страна в центъра е фразата „ЗА РАЗЛИКАТА В ОБСЛУЖВАНЕТО“. По краищата на медала Жуков граничи със страна.

Когато се носят на униформи, се използват осем милиметрова ивица и каишка с широчина двадесет и четири милиметра. Миниатюрно копие с диаметър 1, 6 сантиметра, носен на блока. Медал Жуков е свързан с петоъгълна дъска с помощта на пръстен и ухо. В същото време лявата половина на лентата е червена, а отдясно - пет надлъжни, еднакви по широчина променливи ивици, три от които са черни, а две - оранжеви.

Правилник за възлагане

Днес медал Жуков се дава на военнослужещи за тяхната смелост, отдаденост и лична смелост, които показват в бойни действия за защита на Отечеството и интересите на Руската федерация, за разграничаване при изпълнение на военната си служба или задължение, както и със специално участие в маневри и упражнения и за изключителни участия. изпълнение на бойна подготовка. Военнослужещите се награждават с медал "Георги Жуков" в съответствие с разпоредбите на действащите наредби, регламентиращи издаването на държавни награди, съгласно закона на нашата страна и в съответствие с Указа на президента на Руската федерация от 1 юни 1995 г. под номер 554.

Общо тази награда получи около два и половина милиона ветерани и десет хиляди войници.

Как да се носят

Медал "Георги Жуков" се намира от лявата страна на гърдите, а ако има други еквивалентни награди на Руската федерация, то трябва да се носи след отличителния знак на Суворов. А за специални поводи и ежедневно носене е осигурено миниатюрно копие.

особено

Интересен факт е, че медалът на Жуков е направен с неточност. На образа на самия маршал има грешка. Факт е, че командирът е награждаван четири пъти със Звездата на Героя на СССР. В същото време третият и четвъртият от тях бяха представени на маршала съответно през юни 1945 г. и през декември 1956 г. На формата, в която Жуков е изобразен на медал, има и четирите звезди, но една и съща униформа - едноредна и с постоянна яка - беше отменена през април 1945 година. Това означава, че може да има само две награди на такъв образ, тези, които маршалът е получил преди това.

От 20 февруари 1997 г. в нашата страна нерегистрирана обществена организация, наречена "Постоянен президиум на Конгреса на народните депутати", започна да издава медали с подобно име: "Маршал на СССР Жуков". Тя е наградена, както е посочено в постановлението на PPSN, "... ветерани от Великата отечествена война и труд, както и от въоръжените сили и правоприлагащите органи в СССР, хората, които са пострадали от ленинградската блокада и от най-активните участници в патриотичното движение на народа". Интересно е, че беше предложено да се финансира издаването на награди от самия получател на наградата. В началото на 2002 г. Министерството на правосъдието предупреди председателя на ДПСУ Соут Умалатов, че е неприемливо да се издават медали или други награди със съветски символи, и също така призова главната прокуратура да предприеме прокурорски мерки по този факт. В резултат на това издаването на псевдомедали е прекратено.

arrow