Гражданско право. Изискване за възраст

Anonim

Едно лице може да участва в референдуми, избори или да заема определена длъжност само след достигане на определена възраст. Ограничението може да се прилага и за други области на дейност. По един или друг начин се нарича „възрастова граница“. Определението на ограничения се извършва на законодателно ниво. Нека разгледаме по-подробно тази концепция, да разберем какво означава това.

Обща информация

Днес, за да се изрази избирателно право (активно) в много страни по света, включително Русия, човек трябва да е навършил 18 години. Някои държави обаче повишиха този лимит до 21 години, докато други, напротив, го намалиха на 16 години. Възрастовите граници за изразяване на пасивни избирателни права са по-широки. Например в Колумбия само граждани, които са навършили 30 години, могат да гласуват на президентските избори, а в Италия жителите след 50 години не могат да изразят волята си на тези избори. В някои страни възрастовата граница за влизане в определена позиция има не само долната, но и горната граница. По-специално, в Казахстан, Габон и в Русия (до 1993 г.) кандидатът за държавен глава трябва да бъде на възраст под 65 години. Освен това кандидатите за министри или съдии подлежат на такива ограничения.

Ограничения на Наказателния кодекс

Руското законодателство предвижда няколко възрастови прагове, които имат значително въздействие върху състава на престъплението. Това означава, че съответната наказателна отговорност е установена за конкретно престъпление. В допълнение, възрастта на обвиняемия и на жертвата е от голямо значение. За да стане по-ясно, нека да разгледаме един пример. В закона днес съществува възрастова граница, свързана със сексуалната свобода на индивида, както и сексуалната неприкосновеност. До 2009 г. наказателният кодекс на Руската федерация имаше три прага - 14, 16 и 18 години. Въз основа на тях се формират 4 основни възрастови групи:

- До достигане на 14-годишна възраст - "очевидна безпомощност".

- до шестнадесет години - периодът на неприкосновеност.

- след навършване на 16-годишна възраст - възрастта на съгласие.

- след осемнадесет години - капацитет.

Възраст с мнозинство

Капацитет (мнозинство) - основната възрастова граница, която дава на гражданите всички задължения и права, установени от закона. Като обвиняем за престъпления срещу сексуалната неприкосновеност, само лице, което е придобило правоспособност, т.е. 18 години, може да действа. От което следва, че възрастовата граница за отговорността за извършване на всякакви незаконни сексуални действия започва на 18-годишна възраст. През 2009 г. обаче в наказателния кодекс бе въведен още един праг - 12 години, за да се увеличи отговорността за извършване на незаконни действия срещу непълнолетни. Това не означава, че това ограничение определя определена възрастова група. Той само показва рамката, в която насилствените действия на сексуалния характер ще бъдат наказвани изключително тежко.

Изразяване на собствената му воля

По-голямата част от страните в света приравняват възрастовата граница на постигането на определена възраст от дадено лице. Например правото на глас в САЩ, Русия, Италия, Германия, Великобритания, Финландия и Швейцария са граждани, които са навършили 18 години. Но в страни като Куба, Бразилия и Иран тази възраст е намалена на 16 години. В Япония, рамката, напротив, се увеличи до 20 литра. Изискването за възраст на президента на Руската федерация да предложи кандидатурата си е 35 години. Можете да се кандидатирате за Държавната Дума от 21-годишна възраст. Най-често възрастовата граница няма максимален лимит, за да може да изрази правото си на глас. Поне в Русия установяването на такова ограничение е забранено.

arrow