Флаг и герб на Оренбургската област: описание и история

Anonim

Регион Оренбург се намира в Русия. Създаден е за отделянето на няколко селища от Средния Поволжие. До 1957 г. се нарича Чкаловская. В момента административният център е разделен на 35 области. Има и 12 града и едно село.

Първото споменаване на герба

Самият герб на Оренбургската област крие много тайни. Интересно е, че за първи път символ на властта се споменава 9 години преди появата на самата провинция. Неговата основа пада на 1744 година, както казват историческите имперски доклади. Обаче печатът на господаря се появи преди основаването на Оренбург. Императрица Анна Йоанновна издава съответен документ още през 1734 г. Появата на специален отличителен знак гласи: „Отделни търговци, занаятчии и възнаграждаване на цивилния печат. Картината на печата е златен щит, черни ивици, цветята разделят този магистрат на три части, а за да бъде защитен, има 2 копия на щита ”. Разделението символизира комбинацията от трите народа на региона.

Версии на произход

Има няколко версии за това как е възникнал гербът на Оренбургската област. Говори се за пряката му връзка с реката. Or. В допълнение към първата версия на герба, вторият се появява - черен орел с една глава, който седи на планина. Уникално, тези символи на властта впоследствие са неразделни в историческите данни. В края на ХХ век Орск получава герба на Оренбургската област. Описание: орел от черен цвят седи на планина, на 3 върха, главата е насочена надясно, на челото му се изрисува корона, човката е покрита със злато. Това е версия на герба на XVII век. Вярно е, че в докладите за него не е посочена лентата, свързваща щита. Предполага се, че тя е изобразена в чест на А. Първият.

Торний път

Преди 17-годишната революция Орск получи нов герб: червен меч в сребърно поле на стълб и син колан върху него. Само в бъдеще тя все още не беше одобрена, а през 90-те години дори не се смяташе за емблема на Оренбургската област. Почитайте паметта, дадена на старата първа проба.

През 1744 г. се появява провинцията - Оренбург. Площта му се простира на хиляди километри. Предпочитание е дадено на герба с орел в полето. В края на XVIII век е основана провинция Уфа, състояща се от 12 окръга, 4 от които принадлежали на Оренбургска област. И само през 80-те години на XVII век. Започва истинската история на съвременната хералдика.

Символи и описание

Знамената на съседните провинции включват изображения на животни: хермелин, белка, лисица и овце. За Оренбургската област обаче е разработен малко по-различен герб, разработен от княз Щербатов: син вълнообразен колан в щит със златист цвят. Символът на река Урал. На върха на герба - орел с две глави, отдолу - син кръст. За да се разбере какво означава емблемата на Оренбургския регион, е необходимо да се разгледат нейните елементи. Образът на кръста символизира лоялността, орела - величието, липсата на страх от врага, желанието за свобода.

Гербът на края на XVIII век става знаме на региона през XIX век. И през 1868 г. беше въведен нов герб. Той се състои от следните елементи: в червен щит има два знака със златист цвят с кралски орел. Свободната птица беше придружена от златен кръст, а под него беше поставен полумесец с остри ръбове.

След революцията от 1917 г. всички кралски качества бяха премахнати от герба. Няма информация за него в следреволюционното време. И едва през 1970 г. се появи интерес към герба, това беше златен щит, разделен от сини вълни. Над червения флаг гореща факла символизираше нефтения комплекс. Но през 90-те години старият герб е върнат през 1782 година.

Гербът на Оренбургската област: нашето време

Модерният герб на региона: щит със синя белка. Намира се на върха на сребърен фон. В червено има 2 златни банера, украсени с православен кръст и един месец. Щитът е украсен с дъбови листа със златист цвят, преплетени с тюркоазена лента. На щита е златна корона. Гербът е подобен на варианта от 1856 година.

флаг

Модерен флаг - платно под формата на червен правоъгълник. В центъра се намира гореописаният герб на региона, официално приет през 1997 г. от Законодателното събрание. Височината на герба е равна на 0, 6 от ширината на цялото платно.

В момента емблемата и флагът на Оренбургската област се намират над основната сграда на Административния съвет.

arrow