Помогнете на мигранта да получи пенсия. Процедурата за регистрация и получаване на помощ мигрант

Anonim

Помощ имигрант - това е, което потвърждава специалния статут на гражданин. Този документ играе важна роля. В крайна сметка, държавата на Руската федерация подкрепя онези, които са се преместили на едно или друго място. Помощ ви позволява да получите пенсия на определена възраст. Затова трябва да знаете как и при какви условия можете да получите статут на мигрант. Важна е и информация за удостоверението, потвърждаващо особената позиция на гражданина. Например, колко е валидна и къде може да бъде получена. Всички характеристики и нюанси на превръщането им в мигранти и отпускането на пенсии на тези категории граждани са описани по-долу. В действителност нещата не са толкова трудни, колкото изглеждат. Достатъчно е да се тревожите за някои точки предварително. Например, събирането на необходимите документи.

настаняване

Първо, необходимо е да се разбере къде точно се получава получаването на специален статут. В крайна сметка, както показва практиката, на подобно място ще бъде изготвена помощ на мигранта. Всъщност всичко не е толкова трудно да се запомни.

Работата е там, че мястото на пребиваване на гражданина играе огромна роля. Кандидатствайте за статут на мигрант ще има към организацията по мястото на пребиваване. Съответно, първото нещо, което трябва да получите временна или постоянна регистрация. За целта гражданите се обръщат към отдела за миграция към Министерството на вътрешните работи. След като регистрацията завърши, можете да получите помощ на мигранта. Без легален престой в страната, той просто няма да бъде даден.

Принудителни мигранти

Но кои са принудителните мигранти? Предимно сега говорят за това. Това са хора, които могат да живеят в Руската федерация, нямат подходящо гражданство, се преместват в Русия заради опасната ситуация в бившия регион на пребиваване. Например, заради началото на войната.

Съществува и концепцията за бежанците. Принудителните мигранти имат правно основание за живеене в Русия. И бежанците първоначално живееха в други страни на постоянна основа. Всъщност това е едно и също нещо. Само първата категория лица имат разрешение за пребиваване / регистрация / разрешение за пребиваване в Руската федерация, а второто - не.

Проблеми при получаване на статус

Удостоверението за статута на мигранта е документ, който потвърждава специалната позиция на гражданина в страната. Само с неговото приемане могат да възникнат определени проблеми. Кои?

Най-важното е, че трябва да докажете, че има опасна ситуация в страната, с която е свързано преместването. Например, гражданите на Украйна, когато се преместват в Русия, за да живеят постоянно или дълго, няма да изпитат проблеми в тази ситуация. Целият свят знае, че Украйна е неспокойна.

Но ако говорим за преместване от други региони, ще трябва да се опитаме. Ако не докажете опасността да живеете на едно и също място, не може да бъде издадено удостоверение за мигрант. Тогава гражданин просто ще трябва да се регистрирате на мястото на временно пребиваване или пребиваване, да получат разрешение за пребиваване в Русия и да бъдат изброени не като мигрант, а като чуждестранен гражданин, живеещ в Руската федерация.

Какво може да служи като доказателство? Например полицейски или съдебни разследвания, призовки и други документи. Ако опасността е доказана, то при условие, че са подадени всички необходими документи, ще бъде възможно да се получи удостоверение на мигранта.

Къде да отидем

На какво друго трябва да обръщате внимание? Например точно къде да кандидатствате. От къде идва сертификатът на мигранта за конкретна нужда? Отговорът определено няма да работи. Сега всички хора имат действителната свобода да избират мястото на обжалване.

Като цяло този въпрос преди това се занимаваше с миграционни услуги. Сега те имат подобна отговорност. Само през 2016 г. Федералната миграционна служба бе премахната, а задълженията им вече се изпълняват от звена на МВР. Съответно, в тази организация можете да помолите за помощ.

Друг сценарий е посещение на многофункционалните центрове. В тях се издава и удостоверението на имигранта за пенсия и други нужди. Къде е по-добре да дойдеш? Този въпрос е решен от всички. Много хора посочват, че обслужването е по-бързо в MFC. Затова е препоръчително да дойдете тук за регистрация на статута на мигрант.

Какво е печелившо

Много хора се чудят защо по принцип помагат на мигрант. Какво дава тя на гражданите? Да се ​​разбере това е доста лесно. Работата е там, че този документ (и статутът също) позволява на руските граждани да се възползват от всички предимства, които руснаците имат без гражданство. Например, получават медицински грижи или пенсиониране.

Но това не е всичко. Мигрантите имат специални привилегии. Поради тях много посетители се стремят да получат статут на имигранти. Възможностите, които ще бъдат осигурени от правителството на Руската федерация, включват:

 • преференциално право за получаване на разрешение за пребиваване в Русия и гражданство;
 • възможността за плащане на преместването в Руската федерация;
 • получаване на пълен социален пакет и държавни услуги;
 • издаване на еднократни парични обезщетения за статута на имигрантите.

Всички тези точки са съвсем логични. Затова получаването на помощ от мигрант играе важна роля за посетителите. Без този документ чуждестранните граждани без руско гражданство няма да могат да получат социален пакет и пенсия. Този факт трябва да се вземе предвид.

Период на помощ

Всеки документ има дата на изтичане. Ето защо е важно да се знае колко често статутът на бежанец или имигрант ще трябва да бъде актуализиран. Ако това не бъде направено навреме, тогава всички права на хората, които са били дадени по-рано, ще загубят своята юридическа сила.

Срокът на валидност на удостоверението на мигрант в Русия е 6 месеца. След определен период от време ще трябва да се свържете с миграционната служба, за да разширите този статус. В противен случай лицето ще загуби всички придобити права. Трябва да се помни, че документът, който се изучава, е важен за получаването на пенсия.

Валидността на сертификата се прекратява поради загуба на специален статут. Веднага след като чужденец, който се е преместил в Русия, получи руско гражданство, предишният документ губи правна сила.

Вътрешно преместване

Трябва да обърнете внимание и на друг въпрос. Работата е там, че удостоверението за статуса на мигранта може да е различно. Тя се издава на хора, които са се преместили от една част на Русия в друга и към чужденци. Във втория случай на всеки шест месеца трябва да актуализирате статуса си. Или по-скоро потвърдете.

Помогнете на мигрантите на коя дата ще действа, ако гражданинът се е преместил в страната? Работата е там, че от 2015 г. за тези хора изследваният документ е отменен. Вътрешно разселените лица не могат да се тревожат за техния статут и допълнителна документация.

документи

Следващата точка, която се нуждае от изясняване, е документът, необходим за получаване на документа. Осъществяването на сертификат на мигранта не е толкова трудно, ако си умен за решаването на въпроса. Най-трудно ще бъде да се докаже опасността да останем на същото място. Но ако не вземете предвид този фактор, помощта за поръчка няма да изисква нищо специално.

Сред задължителните документи, представени в горепосочените услуги, за да получите статут на бежанец, трябва да донесете:

 • лична карта (паспорт);
 • формуляр за кандидатстване;
 • снимки (2-3 броя);
 • документи, потвърждаващи социалния статус;
 • удостоверения за регистрация;
 • документи при пристигане в Руската федерация (ако има такива).

Важно е да се помни, че малките деца ще бъдат записани в документите от техните родители. При наличие на паспорти, данните за самоличност, приложени към заявлението. Приблизително за 5 работни дни на гражданите ще се предоставя помощ на мигрант за получаване на пенсия и други услуги. Но те също могат да го отрекат.

За потвърждение на състоянието

Огромна роля играе статутът. Работата е там, че извън страната, всеки знаеше за един гражданин - неговото семейно положение, трудов стаж и особена ситуация (например с много деца). И в Русия всичко това ще трябва да бъде потвърдено. Затова трябва да обърнете специално внимание на документите, потвърждаващи статута.

Какво точно трябва да внесете, за да получите помощ мигрант? Много документи. Но сред най-често срещаните са:

 • удостоверения за раждане на деца;
 • документи, потвърждаващи семейното положение (за развод или брак);
 • сертификати за пенсиониране;
 • индикации за увреждания;
 • сертификати, които могат да потвърдят необходимостта.

Също така, не пренебрегвайте документите за съществуването на криминално досие или назначаването на издръжка за издръжка. Всичко това трябва да се докладва. Препоръчително е да се предоставят копия и оригинални документи. Определени те не се нуждаят. Достатъчно е само да имаме оригинали. Но копия без оригинали няма да бъдат приети.

Изисквания към снимките

Друг нюанс е, че помощта на мигрант изисква снимки. Но те също имат определени искания. Неспазването на установените правила ще доведе до отказ за издаване на сертификат.

Първият е цветът на изображенията. За регистрация помощ мигрантът изисква 2-3 снимки на черно и бяло. Най-лесният начин да докладвате в фото салона е за какво точно са снимките. Самите служители ще правят снимки в съответствие с установените правила.

Вторият е размерът. Изображенията, които трябва да носите със себе си, трябва да са с формат 3 на 4. Можете да кажете размера на паспорта.

Трето - предписание. Старите изображения не се приемат, за да се издадат определени документи. Снимките могат да бъдат представени не по-късно от 6 месеца след като са били взети. Затова е препоръчително да се погрижите предварително да носите нови снимки.

Съставете пенсия

Веднага щом бъде отпусната помощта на мигрант за пенсия, можете да я използвате. По какъв начин? Този документ е необходим, за да се получат услуги, равностойни на гражданите на Руската федерация. Затова препоръката се препоръчва "otkser". Ще ви бъде полезно повече от веднъж!

За да направите пенсионни плащания, трябва да се свържете с органа по мястото на пребиваване или временно пребиваване. Осигурен е определен списък от документи, след което лицето получава необходимите средства. изисква:

 • удостоверение за временен мигрант (или принципно мигрант);
 • лична карта;
 • документи за регистрация на територията на Руската федерация (регистрация или временна регистрация);
 • пенсионно удостоверение;
 • трудов стаж (или друга информация, указваща трудовия стаж).

Този процес може да бъде завършен. Гражданинът пише стандартно заявление за назначаване на пенсия, след което го прилага към пенсионния фонд с посочените по-горе документи. Тогава остава само да се изчака назначаването на плащания. Валидността на помощта на мигрант, както и какви документи са необходими за подновяване или първоначално получаване на статут, вече е ясна!

arrow