Какво е наказанието за паркиране на грешното място?

Anonim

Неотдавна улиците бяха пълни с произволно паркирани коли. Днес обаче властите се борят с тази ситуация. Основното оръжие срещу нарушителите е наказанието за паркиране на грешното място. От една страна, шофьорите са нещастни. Но всеки разбира, че тази ситуация трябва да се промени. От друга страна, глобите не винаги са справедливи. В статията ще говорим за това какви не са определени места за паркиране, как се налага глоба за паркиране на грешното място и дали има възможност да се обжалва решението за налагане на наказание.

Защо да не паркирате там, където е удобно?

В града има места, където паркирането е позволено и където не е позволено. Необходимо е да се осигури нормалното функциониране на организациите, движението на пешеходците и безопасността на подобряването на града. Изглежда, че всички тези истини са очевидни и не се нуждаят от допълнителни коментари. На практика обаче водачите, без да мислят за други хора, често нарушават тези правила.

Ето защо, законодателят е въвел ограничения, нарушението на които води до санкции. Помислете, когато шофьорите не могат да паркират съгласно закона.

Паркиране на поляната

Нарушението е паркиране на поляната. В този случай автомобилът рядко се евакуира. Въпреки това, таксата за паркиране на грешното място на небрежния водач ще трябва да плати. Тя варира от 1 хил. Рубли до 5 хил. Лв. За физически лица, а за юридически лица достига 100 хил. Рубли. Законодателят предвижда отделна отговорност за длъжностните лица. Те ще трябва да платят до 50 хиляди рубли.

Паркиране на тротоара и в близост до пешеходна пътека

Водачите вече са свикнали да паркират на тротоара. Това обаче е място за пешеходци. Такъв паркинг е нарушение на водача. Ето защо, той чака за наказание за паркиране на грешното място. Конкретната сума, определена от градските власти. Но има закони, на които се основава решението. Според тях, средно в Русия, нарушителят ще трябва да плати 1 хиляди рубли.

В Москва и Санкт Петербург плащат повече. Наказанието е равно на наказанието за друго престъпление, а именно, паркингът е на по-малко от 5 метра от пешеходна пътека. Тя е 3 хиляди рубли. Освен това транспортът може да бъде евакуиран.
Но в някои случаи е разрешено паркиране на тротоарите. В същото време зоната трябва да бъде маркирана със специален знак и да приема само определен вид транспорт.

Втори ред паркинг

Тези случаи са свързани най-вече с мегаполисите. Крайният ред тук винаги е зает от паркирани коли. Но много хора трябва да влязат в близките сгради. Следователно, често е било възможно да се види как шофьорите тихо са паркирани от втория ред, като по този начин блокират отпътуването за превозните средства, стоящи на тротоара.
Това действие е административно нарушение и се наказва с глоба от 2 хиляди рубли. Освен това колата на нарушителя може да бъде евакуирана. Тогава ще трябва да платите много повече.

Паркинг за хора с увреждания

Във връзка с честите престъпления от този вид, престъплението за паркиране на полето за хора с увреждания беше отделено. Такава глоба за паркиране на грешното място е от 3 до 5 хиляди рубли. Разбира се, всичко зависи от конкретната ситуация. Но колата в този случай не е оттеглена.

Неупълномощен паркинг в дворовете

Дори и дворовете днес са под "целта" на КАТ. Водачите могат да бъдат наказани, ако:

 • двигателят работи повече от 5 минути по време на товарене и разтоварване или качване на пътници;
 • паркирането е направено на поляната, където няма специален знак;
 • Камион с тегло над 3, 5 тона е паркиран, ако не са предвидени специални места за такъв транспорт.

В регионите, наказанието за паркиране на грешното място ще бъде 1500 рубли, а в Москва и северните капитали шофьорите трябва да подготвят 3000 рубли.

В никакъв случай не може да блокира входовете за линейка, както и пожарна кола. Наказанието е до 2 хиляди рубли за физически лица. Но за юридически сумата може да достигне 150 хиляди рубли.

Спрете на място за обществен транспорт

Водачът на колата ще трябва да плати 3 хиляди рубли за това престъпление. И ако той се издигне в рамките на 15 метра преди или след спиране, тогава се налага наказание за това. Въпреки това, неговият размер е малко по-ниска и възлиза на 1 хиляди рубли.

основание

Наказанието за паркиране на грешното място днес причинява много възмущение сред шофьорите. Факт е, какво се случва, когато те се освобождават неразумно. Какво да направите в този случай?

Някой реши да плати, а някой - да се оплаче. Ако сте избрали втория път, тогава, за да успеете, действията трябва да бъдат грамотни и за предпочитане с правна подкрепа. Тогава можете да заобиколите капаните на законодателната база.
Експертът не само ще изясни конкретния случай от гледна точка на закона, но и ще помогне за обжалване на санкцията. Случило се така, че водачът не знае, че е получил парично наказание. Неплащането на глобата обаче води до още по-сериозни последици. Днес можете да проверите дали шофьорът е посочен като глоби на официалната интернет страница на КАТ или на портала на държавните служби. За да направите това, отворете страницата и попълнете кратка информация за себе си.

Два месеца се плаща за глобата. Паркирането на грешното място, станало основание за административно дело, би довело до по-сериозни последствия, ако през това време не платите глобата. Делото се прехвърля на съдебните изпълнители, които имат достатъчно широки правомощия. Те ще могат да запазят размера на дълга, например от заплатите.

обжалване

Спазвайте общо взето правилата за движение по пътищата и, в частност, правилата за паркиране. По закон водачът има право да спре на всяко място при тежка умора или влошено здраве. В същото време трябва да включите аварийната банда и да зададете подходящия знак. Тогава никой не го глоби.

Най-добрият начин за разрешаване на конфликти е мирно. Струва си да се опита да намери компромисно решение с пътната полиция. Ако това не работи, разберете къде да се обърнете за обжалване срещу незаконни действия на служителя на КАТ. При обжалване решението се дава 10 дни.

Жалбата се пише в съответния отдел. За това не е необходимо лично да се качвате там. Документът се изпраща по пощата или се изпраща по електронен път на официалния уебсайт. Жалбата се разглежда в тридневен срок. Ако не бъде получен отговор в рамките на една седмица, те подават иск. По-добре е предварително да получите правен съвет.

Оспорването на глобата за паркиране на грешното място има шанс да завърши с положителен резултат само когато има убедителни причини за това и доказателства за липсата на престъпление. Ако водачът докаже, че нарушението не се дължи на негова вина, но по други причини (например, не е имало пътни знаци), тогава отговорността ще бъде премахната от него. Но вербалните изявления в този случай са малко. Трябва да предоставите снимка или видеоклип.

Исковата молба е написана в свободна форма в съответствие с бизнес етиката и изискванията на процесуалното право. Не са позволени корекции и граматични грешки. Той определя:

 • данни за водача;
 • възникна ситуация;
 • изисквания.

Също така приложени към документите за иска, включително:

 • копие от решението за административно нарушение или протокол;
 • материали за случаи;
 • доказателства за невинност;
 • молба за възстановяване на жалбата.

Направени са три копия от жалбата, като един от тях се изпраща в съда, а другият - в КАТ, а третият остава за себе си. Вие също трябва да получавате и запазвате бележка, че заявлението е прието. Случаи, които се основават на наказание за паркиране, независимо колко големи са, често не се решават в полза на ищеца. Но ако наистина сте невинни и имате доказателства за това, защитете истината. Какви са случаите, когато успехът е възможен?

Не бързайте да плащате!

Има ситуации, в които уведомленията продължават да пристигат след заплащане на глобата. Причината за това са пропуски в системата или невнимание при извършване на плащане. В този случай съдът не се изисква.

Когато получите разписка, не бързайте да я платите. Първо проверете дали пред вас има фалшификат. Разпознайте оригинала по този начин:

 1. Трябва да има снимки на държавните номера и позицията на колата.
 2. Точният адрес на инцидента е регистриран.
 3. Въведени са правилните данни на КАТ.

Ако някоя от тези данни липсва или е невярна, има причина да се подаде жалба.

Също така, не е необходимо да плащате разписка, ако съответният пътен знак липсва или не е ясно видим (например поради растителност).

заключение

Така понякога може да се обжалва глоба за паркиране на грешното място в Москва, Санкт Петербург или регионалните градове. Плащането или защитата на правата до края зависи само от водачите.

Ако обаче нарушението действително е извършено умишлено, навременното плащане на глобата би било най-добрият вариант. Това ще послужи като наука за по-нататъшно спазване на правилата за паркиране и няма да доведе до по-сериозни последствия.

arrow