Семеен кодекс. Развод - процедура и препоръки

Anonim

Днес ще се опитаме да проучим подробно някои от основите на Семейния кодекс. Разводът е нещо, което може да докосне всеки. След това ще се опитаме да разгледаме ключовите моменти от развода. Какво ще кажете за тази необходимост да помните всички? Какви проблеми могат да чакат няколко? Как се води процесът за развод? Да разберем всичко това и не само наистина важно. Всъщност, само в този случай един гражданин ще може да се разпръсне със своя съпруг (съпруг) колкото е възможно по-безболезнено.

Къде се оформя нова държава

Съгласно Семейния кодекс, разводът е доброволен. Процедурата може да се извърши по всяко време. Жалбоподателите са или двамата съпрузи или един от тях. По-добре е двамата да се споразумеят за операцията.

Регистрирането на развод в Русия се регистрира в определени органи. Можете да подадете петиция:

 • към местните съдилища (световни или областни);
 • в службата по вписванията;
 • в MFC.

В допълнение, заявление за развод е разрешено чрез интернет. В този случай порталът "Gosuslugi" ще ви помогне.

По закон, ако един от съпрузите подаде молба в предписаната форма, те няма да могат да откажат. Бракът все още рано или късно се прекратява. Има няколко изключения, но по-късно.

Кога да отидете на регистратора

Семейният кодекс на Руската федерация позволява развод в различни органи. Най-простият сценарий е прибягването до службата по вписванията (по местоживеене на съпруга или съпругата или на мястото, където е била извършена картината).

Разрешено е да се кандидатства за регистрация на ново гражданско състояние, ако:

 • гражданинът вече има решение за развод на ръцете си;
 • двамата съпрузи се съгласяват да се разделят;
 • страните нямат имуществени спорове;
 • прекратяване на отношенията със съпруга / съпругата едностранно, предвидени от закона (повече за това по-късно).

По правило, при отсъствие на деца започват разводни производства в службата по вписванията. Ако са, тогава в посочения орган те изготвят само сертификат за установената извадка.

Отивате в съда

В Семейния кодекс процедурата за развод е ясно формулирана, но тя има много характеристики. Работата е там, че понякога гражданите трябва да отидат в съда, за да изпълнят задачата.

В съдебните органи се прилагат, ако:

 • един от съпрузите срещу раздялата в официалната заповед;
 • гражданите имат общи деца (включително осиновени);
 • има искове за собственост.

Важно е да запомните, че:

 1. Разглеждане на делата за развод в дребни спорове за собственост се извършва в световните съдебни инстанции.
 2. Ако съпругът и съпругата не могат да споделят имота на стойност повече от 50 000 рубли, трябва да отидете в окръжния съд.
 3. Ако съпрузите искат едностранно да организират раздялата, ще трябва да предявите иск и да го подадете с мирния съдия. Същото се отнася и за развода в присъствието на деца.
 4. Необходимо е не само да се разведе, но и да се решат проблеми с поддръжката? Ще трябва да подготвим иск за районния съдия.

Като цяло разводът е труден. Особено ако в клетката на обществото има малки деца. Най-простият вариант е регистрацията на раздялата чрез службата по вписванията, но това не винаги е възможно.

Изключения за службата по вписванията

Както казахме, съгласно Семейния кодекс, разводът може да се направи едностранно чрез службата по вписванията. Кога съпруг или съпруга могат да подадат петиция самостоятелно (ако изключите предварителния съдебен дебат)?

Ето изключенията, за които разделянето е разрешено официално чрез един или друг регистър:

 • съпругът е осъден за повече от 3 години (при условие, че извършителят е поставен в затвора);
 • съпругът / съпругата е намерен мъртъв или изчезнал;
 • вторият съпруг се съгласява с развод, но по една или друга причина не може да дойде в службата по вписванията.

Това е всичко. По-късно ще говорим за това как да се държим при определени обстоятелства, за да завършим бракоразводното производство.

Ограничения за развод

Ако в семейството има дете, съгласно Семейния кодекс, прекратяването на брака е идеално осъществено чрез съда. Ако родителите имат спорове за това колко пари да изплатят и с кого ще живеят децата, този или онзи съдия ще помогне за справянето с конфликтите.

За съжаление, в Русия, официалната регистрация на раздялата на съпрузите има много характеристики. Например, при определени обстоятелства, гражданите не могат да се обърнат към службата по вписванията или към съда за изпълнение на задачата.

За какво говорим? Към днешна дата, мъжете не могат да кандидатстват с установената форма в присъствието на бременна съпруга. Това ограничение важи и за семейства, в които наскоро са родени деца. Докато децата са на по-малко от една година, съпругът - съгласно член 17 от Семейния кодекс - няма да може да уреди развод.

Въпреки това все още е възможно да се разпръсне. За да направи това, инициаторът на раздялата трябва да бъде жена. Бъдещата майка по всяко време може да подаде молба за развод. Никой няма право да я държи от нея.

Спокойно разрешаване на спорове

Както е посочено в Семейния кодекс, сключването и прекратяването на брака е доброволно. Освен това съпрузите могат да се справят със задачите по различни начини. Например конфликтите на собствеността, проблемите с поддръжката и всичко свързано с непълнолетните деца могат да бъдат разрешени по мирен начин. Тогава раздялата чрез съда ще продължи много по-бързо.

Изходът от тази ситуация е формулирането на мирните споразумения. Документите се подписват от нотариуси. Те ще ви помогнат да разберете по време на развод:

 • как да общуват с деца;
 • как ще бъде разделена споделената собственост на съпрузите;
 • с които децата ще живеят (и къде точно).

Както показва практиката, за регистрацията на мирните споразумения могат да се изискват такива документи:

 • брачен договор;
 • паспорти на страните;
 • документ за регистрация на семейството в официалната заповед;
 • удостоверения за раждане на деца;
 • документи за всички общи имоти.

Препоръчително е да се приложат отчети за доходите при решаване на спорове за издръжка. По-нататъшното изпълнение на мирните споразумения ще помогне на всеки опитен адвокат. Подходящи договори ще трябва да се прилагат по отношение на костюмите за раздяла по формален начин.

Без съпруг

Съгласно Семейния кодекс, разводът в съда се извършва както с участието на един от съпрузите, така и с взаимното им посещение. Вторият вариант помага за извършване на операцията без особени затруднения. Особено ако предварително се сключат мирни споразумения относно съществуващи конфликти.

Без присъствието на един от съпрузите в съда незабавно се развежда. Обаче, ако един от участниците в процеса - съпруг или съпруга - не се е явил три пъти без причина в съда, то официалното отделяне ще бъде регистрирано без неговото присъствие.

В службата по вписванията, както вече казахме, също е възможно да се издаде раздяла без присъствието на един от съпрузите. Например, ако:

 • процесът се извършва чрез съдебно решение (във връзка с развод, признаване на мъртвите / изчезнали);
 • вторият съпруг е лишен от правоспособност или е бил лишен от свобода за 3 или повече години;
 • съпруг / съпруга не е против раздялата, но не може да присъства в момента на подаване на молбата.

В последния случай ще трябва да издадете съгласие и пълномощно. В съответните документи страната, която отсъства в момента на подаване на заявлението, пише, че не е против раздялата. Освен това в документацията се посочва искането за развод.

РЕГИСТЪРНИ ОФИСИ: инструкция за развод

В Семейния кодекс прекратяването на брака в службата по вписванията не винаги е възможно. Въпреки това, това е най-лесният сценарий.

За да се справите със задачата ще помогнете на тази инструкция:

 1. Съберете необходимите документи за реализиране на идеи в живота. Техният пакет ще варира в зависимост от ситуацията.
 2. Свържете се с избрания регистратор или MFC с подготвените препратки. В този момент и двамата съпрузи в идеалния случай трябва да присъстват.
 3. Да заплатите такса в определената сума. В момента те плащат по 650 рубли за раздяла. Ако е налице едностранно развод, 350 рубли се начисляват от съпруга, който е подал заявлението.
 4. Елате в определеното време и вземете сертификата за развод. Обикновено посещението за връщане се извършва за един месец.

Всъщност нищо трудно в това. Какво друго може да каже на Семейния кодекс на Руската федерация? Процедурата за развод в съда! Как да се проведе подходящата процедура?

Инструкции за съдебни дебати

Това не е толкова лесно, колкото звучи. Обикновено прилагането на петицията създава много проблеми, защото гражданите трябва да се справят със сериозни документи.

Указания за раздяла чрез съда могат да бъдат представени, както следва:

 1. Направете искане. Той описва спецификата на живота на семейството и всички искания за издръжка, отделяне на собственост и деца и определяне на графика за общуване между втория родител и непълнолетните.
 2. Подгответе специфичен набор от документи. Списъкът с референции ще варира в зависимост от ситуацията.
 3. Свържете се със съдебен орган.
 4. Участвайте в съдебното заседание.
 5. Вземете ръцете си в съдебното решение.
 6. Свържете се със службата по вписванията за удостоверение за развод.

Обикновено съдебният дебат (по-специално в присъствието на деца) отнема от 4 до 6 месеца. Затова е необходимо да се подготвите и да се настроите на факта, че раздялата няма да бъде толкова гладка, колкото бихме искали.

Документи за регистрация

Искате ли да разпуснете брака? Членовете на Семейния кодекс ще помогнат да се разберат нюансите на този процес. Достатъчно, за да проучи внимателно глава 4 от съответния набор от закони.

При развод чрез службата по регистрация такава информация може да бъде полезна за гражданите:

 • Получаване на платено мито;
 • прилагане;
 • паспорти на страните;
 • хартия за брак;
 • съдебни решения (за развод, за лишаване от свобода на съпруг или съпруга, за обявяване за недееспособна / мъртва / изчезнала);
 • съгласие за развод без присъствието на един от съпрузите.

По правило това е достатъчно. За да се извърши операция чрез съдилищата, са необходими много повече изявления.

Ето един приблизителен списък на документите, които могат да бъдат полезни по време на реализацията на идеята:

 • костюм;
 • паспорти на съпруг и съпруга;
 • удостоверение за брак;
 • удостоверения за раждане или осиновяване на непълнолетни;
 • документи, потвърждаващи бащинството (за издръжка);
 • отчети за доходите на страните;
 • документи за всички съвместни имоти;
 • характеристики от местата на обучение / работа;
 • удостоверения, потвърждаващи правото на съпруга / съпругата на конкретно жилище;
 • всяко доказателство за лошо поведение на един от съпрузите;
 • екстракт от бременността.

Ако има мирни споразумения и брачни договори, те също трябва да бъдат приложени. Свидетелствата могат да играят в ръцете на гражданите.

Важно: при "споделянето" на децата съдиите обикновено оставят непълнолетните с майките си. В същото време бащите ще трябва да плащат издръжка за децата (до навършване на 18 години) и бившия съпруг по време на декретния срок.

"Държавни услуги" за подпомагане

Заявлението до секретаря на развода може да бъде подадено чрез "Gosuslugi". За това гражданин ще трябва да създаде профил тук и да провери самоличността си.

Допълнително се препоръчва:

 1. Влезте в ESIA.
 2. За да намерите сред наличните услуги "Развод".
 3. Кликнете върху подписа "Получаване на услугата". На страницата с този бутон можете да се запознаете с правилата за разделяне в семейството.
 4. Попълнете електронна петиция.
 5. Изберете службата по регистрация, към която да изпратите заявката.
 6. Платете за услугата.
 7. В определеното време, по покана, се обърнете към регистриращия орган с документите, изброени по-рано, и вземете сертификата за развод.

arrow