Продължителността на работната седмица в Русия и света

Anonim

Колко време отнема да бъде навреме? Продължителността на работната седмица се определя в съответствие с кодекса на труда и зависи от няколко фактора. Това е възрастта на служителя, неговото здравословно състояние, както и работата, която трябва да се направи. Някой има способността да изпълнява задълженията си 11 часа на ден, а някои дори и 6 часа са достатъчни, за да се чувстват уморени. Каква е нормалната продължителност на работната седмица? Нека се опитаме да го разберем.

Малко история

Дори преди революцията в Русия работното време не е било контролирано от закона. В края на 19-ти век, смяната от 14 часа се счита за нормална. И хората работеха, защото нямаше друг изход. Беше необходимо да се нахрани семейството. Само аристокрацията си позволи да се отпусне. Под натиска на работническото движение през 1897 г. работният ден беше официално намален до 11 часа. В събота и неделя фабричните работници имаха право да работят в продължение на 10 часа. Жените и децата са работили не повече от 8 часа на ден. Оставете обикновените служители да не си позволят. Но работата с извънреден труд беше добре дошла. Всички искаха да прекарват повече време във фабриката, за да получат повече награди. Това напълно отрича иновациите, свързани с работното време.

След Октомврийската революция през 1917 г. максималната работна седмица бе определена на 48 часа. В същото време служителите не могат да прекарат повече от 8 часа на ден в завода. Осигурен е един почивен ден и платен отпуск. Продължителността му зависи от сложността на извършената работа.

През 1928 г. компанията премина на петдневна работна седмица. В същото време служителите са били в предприятието 7 часа на ден. Но такива иновации не продължиха дълго. През 1939 г. започва Втората световна война. Във връзка със сложната ситуация през 1940 г. отново трябваше да премина на 8-часов работен ден. Работната седмица в Русия беше определена на 56 часа. Само непълнолетни работници могат да си позволят да останат по-малко в завода. Работиха по 6 часа на ден, седем дни в седмицата.

Каква е работната седмица днес?

Съгласно действащото трудово законодателство, служителят не може да прекарва повече от 40 часа на седмица на работното място. В същото време е необходимо 8 часа на ден за работа. Стандартът се счита за петдневна работна седмица с два почивни дни. Някои работодатели могат да създадат 6-дневна работна седмица. В този случай обаче служителите получават допълнителни обезщетения. Платен отпуск може да бъде удължен.

Концепцията за работното време се урежда от чл. 91 от Кодекса на труда на Руската федерация. Ако работодателят наруши правата на служителя, той ще получи правно наказание. Продължителността на намалената работна седмица се определя за категориите граждани, които изпълняват задълженията си по опасна работа. Например хората, които работят с радиация или химикали, трябва да прекарват в предприятието само 6 часа на ден. Работното време също е намалено за някои категории медицински персонал и за преподаватели и учители.

По-дълга работна седмица може да бъде определена само по искане на служителя. Всички нюанси се договарят преди сключване на трудов договор. Ако работникът се съгласи на дълъг работен ден, той се записва официално. По този начин исковете не могат да бъдат предявени на работодателя.

Последният има право да следи действително отработеното време от всеки отделен служител. За целта почти всяко предприятие има контролно-пропускателен пункт. Тук се съхранява дневник, в който се записва, когато човек дойде на работното място и го напусне. На някои фабрики и предприятия тази процедура е автоматизирана. Контролът се извършва с помощта на специални карти за достъп, а данните отиват директно на компютъра на работодателя.

Четиридневна работна седмица

Някои експерти смятат, че нормалната работна седмица не трябва да надвишава 4 дни. Това ще разреши няколко проблема едновременно. Първо, ще има много повече работни места. В много фабрики производството се извършва непрекъснато. Това означава, че повече хора могат да приемат работа. Освен това намаляването на работния ден ще окаже благотворителен ефект върху самите работници. През трите почивни дни те ще могат да се възстановят перфектно и да започнат да изпълняват задълженията си. Оборотът на персонала ще бъде значително намален, броят на грешките в производството ще намалее. Отпочиналият персонал ще свърши работата си по-добре.

Работната седмица в часове може да остане същата. Това означава, че 40 часа седмично могат да се изработят за 4 дни. Много служители са съгласни с това. Те са готови да работят 2 часа повече всеки ден, за да получат повече почивни дни.

Готов ли е Русия днес да премине на четиридневна седмица? Според проучвания само 50% от гражданите са съгласни за такива нововъведения. Много хора днес работят почти седем дни в седмицата, за да получават повече възнаграждение за работата си. Ако трябва да прекарате само 4 дни в производството, служителите ще започнат да търсят допълнителни източници на доходи. Освен това, ако работното време на седмица се намали, цената на произведените продукти ще се увеличи значително. Русия все още не може да бъде сравнена с европейските страни, които са напреднали много напред в развитието си.

Каква е продължителността на работната седмица в други страни?

В повечето развити страни, както и в Руската федерация, работната седмица продължава от понеделник до петък. В събота и неделя всеки има възможност да прекарва време с приятели и семейство. Но в някои държави са определени и други уикенди. Така например, в Израел, неделя се счита за първия работен ден. Но работните дни приключват служителите в петък следобед. В този случай стандартната работна седмица е 43 часа. В завода или в офиса хората прекарват по 8 часа всеки ден.

В повечето мюсюлмански страни петъкът е основният почивен ден. Повечето от населението работи от събота до сряда. В някои случаи работникът също се счита за четвъртък. В същото време общоприетата работна седмица е 40 часа.

Най-трудолюбиви се считат за китайците. Работниците работят тук 10 часа дневно. В този случай само неделя се счита за почивен ден, почивката не надвишава 10 дни, а за обяд се разпределят само 20 минути. Не е изненадващо, че повечето от постиженията на науката и технологиите - заслугата на китайците. Не е далеч и японците. Служителите тук трябва да прекарват 50 часа седмично на работното място. В Япония шест дни също са добре дошли.

Най-кратката работна седмица в Холандия. Служители на офиси, фабрики и фабрики работят 6 часа. Въпреки това, те почиват 2 дни в седмицата и имат право на платен отпуск, чиято продължителност е 30 календарни дни.

Какви са алтернативите?

Неотдавна един от най-богатите хора в света, Карлос Слим, предложи да се намали работната седмица до три дни. Според него хората могат да работят много по-малко от стандартните 40 часа и в същото време да имат време за всичко. Карлос обаче смята, че работният ден трябва да бъде 11 часа и е по-добре служителите да се пенсионират не по-рано от 75 години. Ако считаме, че средната продължителност на живота в Русия е 70 години, пенсията на много граждани изобщо не свети.

Има много хипотези за работната седмица. Всеки, който дава такова мнение, аргументира аргументите си. Помислете за най-често срещаните варианти.

4 часа

Мнозина ще кажат, че нормалната работна седмица не може да бъде 4 часа. Това не е възможно за повечето професии. Привърженик на кратката седмица е Тимоти Ферис, автор на много бестселъри. Авторът твърди, че в миналото е трябвало да работи по 14 часа на ден. В същото време той не разполагаше с достатъчно време и се чувстваше нещастен. Ако човек работи по-малко, неговото изпълнение ще бъде значително по-високо. Това се дължи на факта, че са необходими само 20% от наличното време за изпълнение на 80% от планираното време. Това е научно доказан факт.

Ферис смята, че планирането е от решаващо значение. Най-трудните задачи трябва да бъдат разгледани на първо място, а незначителните - на помощниците. От това можем да заключим, че 4-часовата работна седмица може да задоволи хората, които притежават собствен бизнес и са постигнали много. За един обикновен служител 4 часа седмично ще бъде много малко.

21 часа

Намаляването на работната седмица на половина ще разреши няколко проблема едновременно. На първо място, нивото на безработица ще бъде значително намалено. Това означава, че две свободни места ще се появят на едно място наведнъж. Освен това, хората ще могат да си почиват повече, което означава, че е по-добре да се възстанови. Това непременно ще повлияе на качеството на извършената работа. Много днес живеят за работа и не работят за цял живот. Това е грешен подход. Намаляването на работното време ще спомогне за подобряване на състоянието на работниците, както и ще повлияе на развитието на икономиката.

Продължителността на съкратената работна седмица не може да надвишава 21 часа. Как да разпределите това време всеки работодател сам решава. Идеалът е тридневна работна седмица. Служителите в същото време трябва да бъдат във фабриката или в офиса за 7 часа. След 4 дни ще бъде възможно да се възстанови перфектно и с нови сили да започнат да изпълняват работни задължения.

Теорията все още е далеч от практиката. Повечето местни предприятия днес все още не са готови да преминат към четиридневна работна седмица. Първо, икономическата ситуация не позволява това. В крайна сметка 7-часовият работен ден трябва да бъде въведен със запазване на минималната заплата, установена със закон. Някои работодатели предприемат тази стъпка. Наистина, с намаляването на продължителността на седмицата се подобрява ефективността на служителите. Благодарение на това е възможно да се получат повече доходи и следователно да се увеличи заплащането за работа.

30 часа

В средата на Голямата депресия през 1930 г. царевият магнат Джон Харви проведе малък експеримент. Той реши да намали стандартното работно време на седмица. Фабричните работници започнаха да работят 6 часа вместо общоприетите осем. В резултат на това работодателят успя да увеличи значително производителността и да намали разходите за своите продукти. Служителите започнаха да работят по 2 часа по-малко всеки ден, те имаха повече свободно време. Tycoon отбеляза, че последните два часа от смяната са най-малко ефективни. Като намалява времето, което хората прекарват в машините, той не губи нищо. Все пак наемането на нови служители не беше необходимо.

Такива експерименти се провеждат днес. В Швеция, например, в една от заводите в Гьотеборг работниците бяха разделени на две групи. Някои работят 8 часа на ден, други 6 часа на ден. В същото време и двете групи запазват една и съща заплата. Продължителността на работната седмица в часовете влияе върху общия работен капацитет. Група служители, които работят по-малко, показват по-добри резултати. Експерти казват, че реформата в сферата на труда в полза на намаляване на работното време може да донесе на държавата повече от един милиард долара.

32 часа

Има доста привърженици на 4-дневната работна седмица. В същото време, експертите са убедени, че средната работна седмица не трябва да бъде по-малко от 32 часа. Това означава, че служителите ще прекарват същите 8 часа на ден в машината или на офисната маса. През това време ще бъде възможно да се реши максималният брой задачи. Ще има три уикенда, които могат да бъдат прекарани със семейството и приятелите. Днес в САЩ 36% от компаниите работят на този принцип. Петък се счита за същия почивен ден като събота или неделя.

Има мнение, че е възможно да се увеличи производителността на труда чрез увеличаване на броя на почивните дни. Максималната работна седмица може да бъде 33 часа. Служителите ще прекарат 11 часа на работното си място. Но пенсионирането няма да има 50 или 60 години, а в 70-75. Според учените, такъв график ще позволи на хората да се отпуснат повече и значително да подобрят стандарта на живот.

Друго мнение

Някои работодатели забелязват, че дори 2 почивни дни са прекалено много. Успехът се постига само от тези, които работят неуморно. Многобройни изследвания показват, че в събота и неделя хората активно комуникират в социалните мрежи, обсъждат новини. Това време може да бъде изразходвано по-продуктивно. Днес се счита за нормална работна седмица в Русия на 48 часа. В неделя мнозина успяват да се възстановят, за да започнат отново активно да работят за доброто на обществото.

От медицинска гледна точка 6-дневната работна седмица все още се отразява отрицателно върху служителите и предприятието като цяло. В работохолиците хроничните заболявания са много по-остри. Рециклирането води до риск от нараняване. Проведени са проучвания, които потвърждават, че по-дългата работна седмица оказва отрицателно въздействие върху служителите. Хората, които работят повече от 50 часа, имат много по-малък речник и не могат да изразят мислите си нормално. Каква е нормалната продължителност на работната седмица? Оказва се, че е оптимално да се харчат не повече от 40 часа за изпълнение на основните си задължения.

Струва ли си работа без почивни дни?

Днес нито една страна в света няма 7-дневна работна седмица. Въпреки това, много граждани в Русия все още успяват да работят без почивни дни, като седят на няколко места. Работното време на седмица също се увеличава за тези, които решат да започнат собствен бизнес. Необходимо е непрекъснато да се следи събитията, да се контролират разходите и приходите. Въпреки това, повечето бизнесмени не прекарват 8 часа в офиса всеки ден. Те могат да правят бизнес у дома.

Ефективната работа всеки ден позволява промяна на дейността. Например, 5 дни в седмицата можете да посветите работата си в офиса, а през почивните дни можете да намерите професия за душата, която също ще генерира доход. От голямо значение е и висококачественият отдих. Ако успеете да установите цял нощен сън и почивка в продължение на поне два часа през деня, можете да разчитате на 7-дневна работна седмица. Но дори и в този режим едва ли някой ще може да работи дълго време. Работата от понеделник до петък осигурява вътрешния кодекс на труда. Работната седмица не надвишава 40 часа. Работете по-дълго или не, всеки сам решава.

Работодателите, които могат да разредят основните задължения на служителите с обучения и корпоративи, могат да увеличат производителността на труда. Монотонна работа бързо гуми. Ако служител получи положителни емоции в офис или фабрика, той ще може да изпълнява задълженията си много по-ефективно.

arrow