201 военна база. Обслужване в 201-та военна база

Anonim

От 2004 г. е възможно да се защити независимостта на Таджикистан и да се запази конституционния ред в тази република от Гатчинския орден на Жуков два пъти Червената знамена 201. Военната база принадлежи на въоръжените сили на Руската федерация и се намира в Централния военен окръг, като обект на геополитическо присъствие в региона на Централна Азия.

начало

Военна база 201 е формирана на базата на славна моторизирана дивизия - два пъти Червения - имала за цел да укрепи и защити националните интереси на Руската федерация, да гарантира стабилността на военно-политическата ситуация и да запази независимостта на Таджикистан. По отношение на създаването на този обект беше подписано споразумение, според което пребиваването на тази територия бе удължено до 2042 г., а две страни подписаха и ратифицираха този документ. 201 военни бази са разположени в два града - Душанбе, Курган-Тюбе, и до 2015 г. в Куляб. Правителствата на Руската федерация и Таджикистан са сключили споразумение за недвижими имоти, за броя на обектите и техните граници, които са били заделени за създаването на този обект.

Това е най-голямото руско земеделско отделение от чужбина. Военната база 201 поддържа мир и ред в тази приятелска страна, подпомага граничната охрана на Таджикистан, в по-голяма степен изпълнява функциите си. Първоначално се наричаше 4-та военна база (която сега е не по-малко известна от Южна Осетия), но по-късно броят на моторизираната пушка се върна. И все пак от тази специална част на въоръжените сили е създадена военната база 201. Отзивите на военнослужещите топло приветстваха това решение. В допълнение към задълженията по граничните служби, тук се обучават младши военни специалисти за Таджикистан. Вече повече от хиляда души са преминали това училище.

Първият състав

Първоначално руската военна база 201 включваше три полка, разположени в Душанбе (92-ма моторизирана пушка, 998-а артилерия и 1098-ата зенитна ракета), както и 670-ата авиогрупа, 303-ма хеликоптерна ескадра. и 783-ия разузнавателен батальон. Там се намират и 99-ия Медицински батальон, 114-та компания за биологична, химическа и радиационна защита и 118-та компания за електронна война.

В Курган-Тюбе са били 191-ият моторизиран и 2-ри дивизия с Ураган. В Куляб се намира 149-ят моторизиран карабинен полк. Всички тези единици бяха известни и носели ред. Освен военните единици на разположение на 201-та военна база имаше и три собствени ареала - в Ляуре, Момирак и Самбули, където военнослужещите редовно и интензивно работиха за поддържане и подобряване на бойното обучение.

2009-2012.

През лятото на 2009 г. базата е прехвърлена на типичен персонал на конвенционална моторизирана бригада, оставяйки един батальон в Душанбе, Куляб и Курган-Тюбе, тъй като руската армия претърпява военна реформа. И през 2011 г. беше представен тържествено новия Боен флаг, който все още носи 201 военни бази. Снимката на това събитие красноречиво показва гордостта, която военнослужещите почувстваха в този момент.

По-нататъшни събития не бяха толкова радостни. През 2012 г. отношенията на двете страни по някои политически въпроси загубиха взаимно разбирателство. През лятото на 2012 г. властите на Таджикистан бяха обвинени от Русия за неприемливостта на условията за удължаване на лизинговия договор за военната база на 201-та година. Финансирането е спряно. Последваха редица много трудни преговори, които доведоха до споразумение за удължаване на престоя на руските войски в Таджикистан до 2042 г. включително.

Защо имаме нужда от военна база в Таджикистан

Много страни проявяват значителен интерес към Таджикистан, тъй като там има запаси от злато и уранови находища. Освен това оттам непрекъснато идват заплахи за интересите на Русия. В съседен Афганистан, членове на коалиция, водена от САЩ, са построили и експлоатирали голям брой американски военни бази. Също така неспокоен в Пакистан през последните тридесет години. Афганистан няма равни по отношение на производството на опиати, а присъствието на американски войски в страната само увеличава количеството на произведените наркотици и много повече - с няколко десетки пъти.

Такива обеми водят просто безумни суми, които са в състояние да направят дупка на всяка граница без никакви затруднения. Този регион е рай за радикалните ислямисти, тъй като Централна Азия отдавна е обявена за част от ИБ халифата, забранен в Русия. Хиляди таджики се борят в Ирак и Сирия в редиците на ислямските държавни бойци. А Федералната служба на Русия почти всеки ден закъснява хора от тази страна, които се опитват да организират терористични актове в нашите градове.

днес

Сега броят на войските на 201-та военна база е около седем и половина хиляди души, а укрепването на военния контингент в Таджикистан е просто необходимо. Националната армия на републиката е много слаба, а Русия няма достатъчно значителни военни бази в този опасен регион. Наличната в Таджикистан нужда е по много начини, например в собственото си военно летище.

И тогава възниква въпросът чисто финансов. В Сирия нашите военни летища са безплатни. С таджиците няма да е така. Разходите ще бъдат много високи, но каквото и да са, добре оборудвана военна база на тази територия е просто необходима за нас. Защото този проблем ще стане много по-скъп, ако дойде на нашата територия. И тогава разходите просто ще бъдат несравними.

Състав и подреждане на частите сега

В Душанбе са разположени следните звена: Военна база; разузнавателен батальон (четири компании: разузнаване, две специални сили и една електронна разузнавателна служба); три дружества от батальона за ремонт и възстановяване; батальон. сигурност; EW център; взвод за артилерийски контрол; команден взвод на ПВО; 92-ият моторизиран стрелкови полк (3-ти батальон, снайперова компания, танкова компания, батальон на гаубица, ракетна дивизия, инженерна компания, медицинска компания); 109-ият гарнизонен съд; 354-та клинична болница (клон).

В гр. Курган-Тюбе се намира 191-ият Червено-моторен моторизиран полк на Ордена на Александър Невски. До края на 2015 г. в гр. Куляб е влязъл 149-ият Черноморски моторизиран въоръжен полк Ченстоховски полк от Ордена на Червената звезда, който сега е преместен на тренировъчния терен в Ляшър в Душанбе.

Три полигона

Около три хиляди хектара съставляват общата площ на трите полигона на този комплекс, като всички те са перфектно оборудвани, така че обслужването в военната база и обучението на военнослужещите да се извършва без лоши инциденти. Образователната и материалната база е модернизирана и подобрена, териториите се почистват с помощта на детектори за мини и с участието на кучета от мината. Почвата след стрелбата се възстановява.

Специално внимание е отделено на техническото оборудване и общото състояние на всички военни стрелбища. Редовно се извършват редовни ремонти и реставрация на целевите полета със специално оборудване, което имитира бронирани автомобили, самолети и вражески неприятелски персонал. Военните еколози и санитарно-епидемиологичните служби проверяват и проверяват всяко съставно място, изучават водни проби, извършват дезинсекция и дезинфекция на всички територии, където се обучава персоналът. Независимо от това, в таджикския пост една година служба винаги е била считана за три.

Прочута връзка

В цялата структура на въоръжените сили на Руската федерация няма много от тези известни връзки А сред тези, разположени извън границите на нашата Родина, най-изтъкнати са 201 военни бази. На неговото знаме има три заповеди, сред които е Орденът на Жуков - нова награда, която не всяка единица може да спечели. Това разделение премина славния път на Великата отечествена война, а също и героично се сражава в Афганистан.

Армейската договорна служба във военната база на 201 е толкова различна, че подборът на кандидатите не върви както в редовните звена. Таджикистан е нестабилна страна, със сложна социална и дори по-сложна политическа ситуация, с непрекъснати напрежения на границите си и климатичните условия са трудни. Тази специфичност изисква от изпълнителя невероятна физическа издръжливост и изключителна специална подготовка. Изискванията за избор на кандидати са най-трудните.

Договорна услуга

Войник 201 на военна база трябва да има най-малко завършено средно образование и повишаване на квалификацията в съответствие с изискванията на Директивата на Генералния щаб на сухопътните войски № 453/4743, перфектно здравословно състояние и физическа годност за преминаване от 190 единици. Специално внимание се отделя на психологическата и моралната стабилност. Скаутите трябва да имат опит с катерене. Строги изисквания. Въпреки това, предлаганият от изпълнителя социален пакет е сериозен: двойна заплата, изчисляване на термина "месец за трима", месечни допълнителни плащания. Първоначално военните живеят в казармата и едва след определен период от време, с положителни характеристики, могат да наемат апартаменти, които гарантират добро ниво на комфорт, включително и климатизация.

Тук трябва да припомним, че климатът в тази страна е специален: през лятото под 30 градуса никога не се случва, напротив, петдесет градуса на сянка е нормална температура, дори през декември розите цъфтят навсякъде. Климатикът не е лукс. Гарантирано удовлетворение за всички войници. Ветераните също получават специални хранителни дажби. Свободното време за военнослужещите, разбира се, е ограничено, но в редките часове на почивка те имат много чудесни възможности за забавление. Инфраструктурата на 201-та база е добре развита. Близо до пазари, магазини, билярдни стаи, воден парк.

arrow