Държавно мито за регистрация: размер и форма на плащане

Anonim

През последните години в нашата страна все повече хора сменят мястото си на пребиваване. Това често се случва повече от веднъж в живота, но няколко пъти в някои и няколко десетки пъти. За щастие, както условията, така и законодателството позволяват такива редовни (а не толкова) промени. Човек, който се движи, трябва да помни, че има доста ограничена времева рамка за регистриране на ново място на пребиваване. Като правило, това веднага поражда на обикновения човек въпроса “какво държавно задължение за регистрация” е предвидено от закона.

Как става това?

Преместването не винаги се случва на постоянно ново жилище. Разбира се, някои късметлии купуват за себе си частна къща, а други придобиват нови жилища в едноетажна сграда. Някои хора са малко по-малко щастливи, така че хората идват на ново място на пребиваване, сключват договор за наем и получават временна регистрация или постоянно. Всички чуха, че трябва да събирате документи за жилища, всички договори и паспорти и да се свържете с паспортната служба, но малко хора предварително се чудеха дали държавната мито е необходима за регистрацията.

Защо трябва да се регистрирам? Всичко е много просто: всеки отговорен предприемач предпочита да наема само служители, които имат регистрация - поне временно, но по-добре постоянно - в града, където се намира фирмата. Това му дава увереност в човека. Веднага е очевидно, че потенциалният служител е внимателен към законите и правилата и затова е надежден. Вземете това в състоянието на компанията със сигурност ще бъде добро придобиване. Но да се каже същото за това кой не се погрижи за регистрацията на официални документи в ново място на пребиваване, е малко вероятно някой да поеме отговорност.

Това все още е необходимо?

Въз основа на гореизложеното става ясно, че документацията за преместване е важна и необходима задача. Така че рано или късно трябва да се плати държавното мито при промяна на регистрацията, ако такава се дължи. Необходимо ли е?

Например, ако сте регистрирани в собствения си дом, не е необходимо да плащате такси за него. Това се доказва от действащите закони в нашата страна. Случаите обаче са различни - понякога ще трябва да платите определена сума. Основното нещо - не се страхувайте. Бюрокрацията е неприятно нещо, но все още не е разрушително, така че плащането на държавна регистрация за регистрация няма да бъде голяма тежест за портфейла.

Регистрирайте се или се регистрирайте?

За обикновения човек понятията за регистрация и регистрация са много сходни - както в тези снимки „намират 10 разлики“. Но от гледна точка на местните власти това са напълно различни концепции, изискващи различен подход. Кога се изисква регистрация и кога е регистрацията?

Регистрацията дава на лицето такъв постоянен адрес, който се намира във всички регистриращи органи. Преди това регистрацията е била разрешителна. Получаването му дава възможност на човека да живее в избраната от него област. Е, отказ за регистрация, съответно, забранено да живеят в района, че лицето, погледна за себе си.

Концепцията е радикално преработена през 1993 г. След това влезе в регистрацията. Този термин предполага доброволен акт на гражданин, който уведомява държавните органи, че е пристигнал на ново място на пребиваване.

Защо и защо?

Всеки съвременен гражданин на нашата страна има право да се движи на територията на държавата, както той иска. Това означава, че можете да живеете там, където искате. Изключение правят зоните в близост до границата, затворени селища и други територии, до които е ограничен достъпът. Въпреки това, при пристигането си на ново място трябва да информирате държавните органи.

Регистрацията се извършва в основното място на пребиваване, а ако лицето временно пристигне на друго място, тук той се регистрира на мястото на пребиваване. Получавайки такава хартия, тя се регистрира едновременно в основното място.

И плати ли?

За да се издаде постоянна регистрация, е необходимо предварително да се оформи документация, след това да се подаде до държавния орган, като на базата на това вече можете да сте сигурни, че има място на пребиваване, всичко е както трябва. Държавното мито за постоянна регистрация бе прикрепено по-рано към документите. Много хора все още помнят това, така че търсят възможност да платят за услугата, за да инвестират разписка в общия пакет от ценни книжа.

И какво всъщност? Трябва ли да платя държавна такса за регистрация? Преди това беше задължително събитие, но преди няколко години беше отменено. В момента всеки гражданин на страната, който желае да се регистрира на ново място, подготвя пакет от документи за държавни служители, но не плаща нищо за него. Вече можете да повярвате на очите си: няма регистрация в държавата.

Какво, как и защо?

Между другото, през предходните години държавното задължение за регистриране на разрешение за пребиваване беше един процент от минималната работна заплата. Е, понеже стойността на минималната работна заплата се различава в отделните региони, бяха изплатени различни суми.

Актуализации, според които държавното мито за регистрация на новородено е безполезно, бяха въведени през 2005 г., когато федералният закон стана номер 127. Той заявява, че процедурата за гражданите е напълно безплатна.

Дали всичко е толкова розово?

Въпреки това, както беше споменато по-рано, бюрокрацията не е ужасна, но понякога все още изважда пари от портфейла. По отношение на въпроса под ръка: държавното мито за разрешение за пребиваване в апартамент може да струва малка сума - ще трябва да платите 350 рубли. Това се отнася за желаещите да получат регистрация на граждани, които нямат гражданство към момента на подаване на документи. Длъжностните лица ще вземат същата сума от тези, които са граждани на друга държава. Това държавно задължение за временно разрешение за пребиваване е документирано в Данъчния кодекс, а именно в третата част на 25-та статия.

Съгласен съм, всичко е както е обещано - не е много скъпо, нали? И това, което е особено хубаво - сумата е фиксирана. Това означава, че той не се променя от регион на регион, а също и не нараства с времето, дори когато минималната работна заплата в страната се увеличава. Въпреки това, когато законът е бил актуализиран, държавното мито за регистрация на мястото на пребиваване за чужденци и лица без гражданство е само сто рубли, а с течение на времето той нараства няколко пъти. Следователно инфлацията подсказва, че с течение на времето със сигурност ще има нови увеличения.

Ще се върне ли всичко?

През 2013 г. стартира инициатива за връщане на законодателството към старите стандарти - както по отношение на документацията, така и по отношение на плащането. Опитът на ФМС да върне държавното мито за регистрация на мястото на пребиваване обаче не бе увенчан с успех, въпреки че законопроектът беше направен незабавно с оглед на промените, които трябва да бъдат направени в НК. В допълнение, инициаторите подготвиха нови законодателни актове и проекти за изменения на редица съществуващи.

За радост на много обикновени хора, които напрегнато следват ситуацията, иновациите бяха отхвърлени. Бяха направени редица промени по отношение на тези, които нямат гражданство или са граждани на други страни.

Обобщаване: в момента законодателството е такова, че при подаване на документи на гражданин на страната няма задължение за регистрация. Ако документът се дава на инстанцията от чужденец или изобщо не притежава гражданство, ще трябва да платите определена сума. Според действащите закони за тези две групи лица държавната митническа ставка за регистрация е 350 рубли. Дали ще се промени с времето, все още не е ясно.

Временно: всичко ли е толкова просто?

Посоченото по-горе държавно задължение не се заплаща за регистрация, ако лицето е регистрирано на постоянен адрес, т.е. когато планира да живее и работи. Ами ако временно пристигнете в друг град? Законите задължават в рамките на 90 дни да се информират за държавните органи. Много хора с основание се страхуват - какво, ако трябва да платите голяма сума пари? Временен престой в друг град, било то туризъм или работа, обикновено не е придружен от желание да се харчат пари ляво и дясно.

Всъщност регистрацията на временна регистрация е почти същата като основната. Това означава, че държавното мито за регистрация и временна регистрация се таксува по същите правила, т.е. ако говорим за гражданин на Русия, тогава не е нужно да плащате нищо. Ако те са чужденци и изобщо нямат гражданство, тогава ще трябва да платят триста и петдесет рубли и да предоставят на длъжностните лица квитанция за това плащане заедно с други документи.

А децата?

Законодателството на страната не прави разлика между гражданите от различна възраст (освен ако, разбира се, не говорим за отговорност). Това означава, че точно същите правила и изисквания се прилагат за новородените, децата, юношите, както и за възрастните. Тоест, за да регистрирате дете, ще трябва да съберете документацията, която е същата като за по-старото поколение, но не е нужно да плащате пари като цяло.

В същото време децата, които се считат за граждани на друга държава или които нямат гражданство, могат да бъдат регистрирани само когато родителите им платят сумата, определена от Данъчния кодекс.

Плати: Трудно ли е?

Така че човекът, който иска да се регистрира, е готов да плати дължимата сума. Как може да го направи? Първо трябва да разберете: плащането се извършва въз основа на предоставянето на обществени услуги, което означава, че трябва да използвате ресурсите, които дават възможност за работа с държавните институции. Можете да извършите плащане през банката - може би най-лесният вариант.

За да платите, трябва да имате документ за плащане. Трябва да се попълни: колоните за идентификационни данни трябва да се въведат сами и трябва също да подпишете съответното поле. Сумата, която трябва да платите от парите си. Според законите на страната ни е напълно неприемливо някой друг да плаща пари за един човек, точно както не можете да подадете документи за себе си.

И още веднъж: няма нужда да плащате!

Искам отново да обърна внимание: задължението за плащане на държавното мито се пада единствено на онези, които не са руски граждани. Всички граждани на страната ни могат да се регистрират и да бъдат извадени от регистъра доброволно, без да заплащат никакви суми.

Ако се сблъскате с определен човек, който ви убеждава, че трябва да платите за регистрация, запомнете: това е измама. Не е нужно да давате пари на такива хора, независимо колко уверено те ви убеждават, че държавното задължение трябва да се плаща тук и сега, точно в ръцете му, а отказът ще бъде преследван по закон. Не позволявайте да прекарвате!

Сбербанк на помощ

Какъв вид реклама Сбербанк не направи! И по Божия образ, наричан и наречен супергерой. И нищо чудно: именно чрез Sberbank можете да правите почти всичко. Е, наистина заплати със сигурност нещо. Всички плащания, свързани с държавни институции, са на разположение на клиентите на тази банка.

Когато идвате в банков клон, трябва да се консултирате със служителя, отговорен за подпомагане на клиентите, където са формулярите. По правило на масата има информационна табла, така че ще бъде възможно да се намерят документи, дори когато всички служители са заети. Следващата стъпка е да въведете лична информация в идентификационните полета. Ако е необходимо, можете да поискате помощ при попълването на този документ - обикновено персоналът на отдела лесно идва на помощ на всеки клиент. Попълненият лист се прехвърля на касата заедно с парите.

Съвременни технологии за спасяване

Алтернатива е използването на терминали за плащане на държавни такси. В този случай трябва да имате подробности, за които средствата се пренасочват. Те се издават от местния данъчен орган. Ако предпочитате да работите с терминала, но не можете да разберете как точно да го направите, използвайте помощта на безплатен консултант в залата. Приветливите служители ще помогнат да въведете информацията правилно, без грешки.

И накрая, формулярите за получаване могат да бъдат намерени в интернет - всъщност, на интернет страницата на държавните институции, отговорни за регистрацията и регистрацията. Можете да ги попълните на ръка или с печатни букви. Вярно е, че трябва да се подпишете на ръка. Ако се съмнявате какво и как да напишете в разписката, разгледайте шаблоните за пълнене. За щастие има такива в банката и в World Wide Web.

Как иначе?

Досега от месец на месец можете да видите опашките в пощенските станции. По стария начин всичко върви тук с битови сметки - хората са свикнали с факта, че можете да платите всичко по пощата. Въпреки факта, че са открити много алтернативни възможности, други все още са готови да стоят в продължение на часове в пощенската служба, ако само „всичко е по стария начин”.

Що се отнася до чужденците, които искат да се регистрират в Русия на новото си място за престой, те също могат да се свържат с пощата - тя наистина приема всички и всичко. Обикновено с това работят големи офиси или главна поща в града. За да приемете плащането, трябва да носите със себе си документ за самоличност и предварително попълнен документ. Втората обаче обикновено не е категорична - съществуват формуляри на почти всички пощенски служби. Но тук, както се казва, като късмет - те могат внезапно да свършат, тогава процедурата няма да работи. Препоръчително е да се вземат предвид данните за данъчния орган, в който следва да се изпращат парите.

Интернет за спасяване!

В World Wide Web има ресурси, които ви позволяват да платите държавна такса, ако е необходимо. Най-заслужава да се споменат две възможности: лична сметка на вашата банка (особено ако е Сбербанк) и официалният сайт на Федералната данъчна служба. Въпреки това регионалните офиси обикновено имат лични уебсайтове в World Wide Web, а плащането може да се извършва и там.

За да платите правилно, трябва да имате паспорт (или друг документ за самоличност във вашата страна) пред очите ви. Той въвежда информация за дадено лице. Вие също ще трябва да посочите банковите си данни - като получател, изпращача на средствата, т.е. сами. Трябва да въведете името на услугата, която трябва да бъде платена.

Стабилност и надеждност

Както показва статистиката, за малко повече от десет години за руските граждани изискванията за регистрация, регистрация и плащане на държавното мито не са се променили. Това означава, че един гражданин на страната може спокойно да се регистрира на ново място, без да плаща нищо за него, но чужденецът ще трябва да плати малка сума.

Не може обаче да бъдем сигурни, че тази стабилност ще продължи и в бъдеще. Инициаторите на Федералната данъчна служба вече са се опитали да върнат платената регистрация за всички граждани и гости на страната. Не може да се отрече, че инициативата ще бъде повторена отново в бъдеще, но тя вече ще бъде подкрепена от властите. Няма съмнение обаче: известието на уебсайта на Федералната данъчна служба ще бъде незабавно отбелязано за това. Това означава, че гражданите, които в бъдеще ще се събират, за да се регистрират на нов адрес, ще трябва първо да разгледат виртуалното представяне на държавния орган и да проверят дали все още е безплатно. Между другото, за да се провери това няма да бъде излишно в друг аспект: плащането може да остане по същите правила, но документите, необходими за представяне на служителите ще се промени. Така че във всеки случай е необходимо да се получи информация от първа ръка, само след това да се пристъпи към регистрация. Ако се съмнявате в способността си да използвате мрежата, можете да се обадите на местния клон. Експертите бързо коментират ситуацията.

И накрая, трябва да споменете посредници. Такива фирми съществуват и днес в повече или по-малко голям град. Техните услуги са уместни, ако лицето няма възможност (например поради здравословни причини) да се свърже лично с банката, докато в същото време има трудности с използването на мрежата. Бих искал да внимавам: наскоро много измамници са се развели, затова изберете медиатор с изключително внимание.

arrow