Ако има категория "Б", как да получите "А"? Отворена категория "А" - цена

Anonim

Много водачи след известно време след получаване на правата придобиват мотоциклети и искат да отворят категория "А", което ще им даде правото да управляват това превозно средство. Ако има категория "Б", как да получите "А" за кратко време и с минимално време и усилия? Какви документи са необходими и какви изпити трябва да преминат?

Транспортни категории

Съществуващите категории в Русия са подразделени на 6 типа. Всяка категория има обозначение с латински букви и ви позволява да управлявате определен тип превозно средство. Списъкът на категориите превозни средства, за които е издаден сертификатът, е одобрен от Правилата за преминаване на квалификационни изпити и издаване на шофьорски книжки от 15 декември 1999 г., с изменения и допълнения:

 1. Категория "А". Мототранспорт (мотоциклети, скутери).
 2. Категория "Б" (но в хората тя често се нарича руска буква "Б"). Автомобили с максимално тегло 3500 кг и не повече от 8 места.
 3. Категория "C". Автомобили, чиято маса надвишава 3500 кг, не са предназначени за превоз на хора.
 4. Категория "D". Автомобили с повече от 8 места и специално проектирани за транспортиране на хора.
 5. Категория "E". Състави на превозни средства с трактор.
 6. Категория "М". Това е напълно нова категория, въведена от 5 ноември 2013 г. Леки двуколесни моторни превозни средства - мотопеди, електрически скутери, триколки, скутери, леки квадроцикли до 50 куб.

Категория "А"

Правата на категория "А" дават право на управление на моторни превозни средства. Това е основно механичен транспорт на две колела, но тази категория включва и транспортиране на светлина с три и четири колела, с тегло не повече от 400 kg. Мотоциклетите могат да се превозват с кош, с или без ремарке. Възрастта, от която можете да получите шофьорска книжка за правото да контролирате мотоциклети - 16 години.

Категория "Б" ("Б")

Тази категория ви позволява да управлявате автомобили и малки микробуси, максималното тегло на които е 3500 кг, а броят на местата не надвишава осем. Седалището на водача в този случай не се взема предвид.

В тази категория са включени и тежките моторни превозни средства с тегло над 400 кг.

Тези превозни средства могат също да закрепят ремарке с тегло не повече от 750 кг. Ако това тегло е превишено, това средство може да се контролира само ако са изпълнени следните условия:

 • масата на ремаркето не надвишава масата на превозното средство;
 • общата маса на “автомобил плюс ремарке” не надвишава разрешените 3500 кг.

Какво трябва да знаете и да можете да направите, за да преминете на категория "А"?

Какви изпити трябва да преминат, ако има категория "Б"? Как да получите "А", какво да търсите при преминаване на изпити?

За да получите право, трябва да издържите теоретични и практически изпити.

теория

Билетите за проверка на правилата за движение се състоят от 20 въпроса. За да издържите изпита, трябва да отговорите на 18 от тях.

Подготовката за изпити е по-добра онлайн чрез интернет. Факт е, че промените в правилата за движение се правят доста често, около 1-2 пъти годишно, и може да се окажете в ситуация, в която правилата бяха наскоро променени.

Ако изучавате теоретичната част в шофьорска школа, въпросите трябва вече да бъдат адаптирани към новото законодателство. Ако предадете теорията, изучавайки хартиени носители, обърнете внимание на периода на тяхното публикуване и поотделно поискайте промените и допълненията в законодателството (на по-късен период).

Въпросите в изпитите на билетите за категориите "А" и "Б" на шофьорските книжки са напълно еднакви.

практика

Практическите изпити се провеждат на пистата, където трябва да преминете три комплекта упражнения. Моля, обърнете внимание, че в случай на категория "Б", списъкът с упражнения не подлежи на промяна (при доставка "Б" има три варианта на комплексите, категорията на водача "А" включва само един комплекс).

Често пътните инспектори ви позволяват да изпробвате целия комплекс, преди да положите изпит. Съветваме ви да се възползвате от тази оферта, особено ако не сте сигурни в своите способности.

Комплексите се състоят от следните упражнения:

 1. Общ коридор, измерен полукръг, схема "Ускорение-забавяне".
 2. Змия, коловоз, контрол на ниска скорост.
 3. Размерни осем.

Можете да дарите отдясно както в училище за шофиране на мотоциклети, така и сами. Само имайте предвид, че друг шофьор с права трябва да достави велосипеда до мястото на изпита и обратно. В допълнение, мотоциклетът трябва да бъде оборудван с пълен пакет документи. Трябва да имате удостоверение за регистрация и застраховка с вашето име.

Освен това трябва да се вземат предвид размерите на мотоциклета. На мотоциклет с кош е почти невъзможно да се шофира през стандартните "осем" и "змии", освен това, колкото по-лесен е мото-транспортът, толкова по-лесно ще е да се явявате на изпити.

Предаването на категория "А" не означава практическо шофиране в града, а не предаване на правата на "Б".

Как да отворите категория "А", ако вече имате "С" ("Б")

Ако вече имате категория "Б" и успешно сте издържали теоретичния изпит преди повече от 3 месеца, не е необходимо да приемате теорията отново.

Ако са изминали повече от 3 месеца, теорията ще трябва да бъде преиздадена. Няма да има промени в него, билетите ще отговарят напълно на тези, за които сте го подготвили по-рано (с изключение на случаите, когато бяха приети нови промени и промени в правилата за движение).

Категория "А" се отваря в този случай с пълното полагане на двата изпита - теоретични и практически.

Защо отново се предаде теорията?

Разбира се, много шофьори са възмутени от твърдението, че те трябва да прехвърлят теоретичната част отново. И ако има категория "Б", как да получите "А" без повторно вземане на изпита?

От 2013 г. тази възможност вече не съществува. Теоретичната част трябва да бъде предадена отново, ако са изминали повече от 3 месеца от предишната доставка.

Е, тогава, ако вече сте положили положително теорията, тогава не трябва да се страхувате от преразглеждането. В крайна сметка, ако сте уверен шофьор и знаят правилата за движение по "отлично", отново да премине изпита за вас не е трудно.

От друга страна, опитни шофьори казват, че от време на време си струва да освежите вашите познания за правилата. На първо място, заради безопасността и безопасността на другите.

Първо, рано или късно ние забравяме някои неща, особено ако не ги срещаме в ежедневието. Например, много шофьори забравят, че трябва да пропуснат човек с бял бастун на всяко място на пътя, дори и да не е на пешеходна пътека. Много шофьори с 10-15 години опит задават въпроса - защо? Според SDA, човек с бял бастун е сляп и може просто да не вижда къде се намира пешеходният преход, затова по отношение на тези пешеходци трябва да бъдете възможно най-внимателни.

Второ, правилата постоянно се изменят (до два пъти в годината), за да се проследи кои понякога не е възможно.

Необходими документи

За да получите правата от категория "А", трябва да предоставите следните документи:

 • формуляр за кандидатстване (издаден на място или можете да изтеглите формуляра в интернет);
 • документ за самоличност;
 • получаване на плащане на държавно мито;
 • сертификат за завършване на шофьорската школа (оригинал и копие);
 • медицинско свидетелство за установената извадка (оригинал и копие).

Ако вече имате категория "Б", ще ви е необходима шофьорска книжка.

Друго предупреждение: ако получите медицинско свидетелство в частен център, трябва да потвърдите, че центърът е лицензиран и има право да проверява шофьорите. Обикновено, частни предприятия, които предоставят медицински и шофьорски комисии, лист за потвърждение се прикрепя към вашия сертификат - заверено копие на разрешително или друг документ, който им позволява да работят на пазара на медицински услуги. Някои организации (особено в големите градове) предоставят своите данни директно на пътната полиция и след това такова потвърждение не се изисква.

Тези документи трябва да бъдат адресирани до пътната полиция по местоживеене или място на действително пребиваване.

Разлики между категориите "А" и "М"

Поради постоянно променящото се законодателство много водачи често имат объркване между категорията "А" и най-новата категория "М". Някои граждани смятат, че ако са закупили мотопед, е необходимо да се получи категория "А". Всъщност за онези превозни средства, които попадат в категория „М“, не се изисква отваряне на допълнителни категории (ако вече има „А“ или „Б“ - някоя от тях). В този случай е необходимо да се издържи само теоретичен изпит, не се изисква изпит за управление на превозно средство. И двете категории шофиране са от 16 години.

Обучение в шофьорска школа или самообучение?

Преди това имаше възможност самостоятелно да се подготвят за изпити по теория и шофиране, и само да дойде на самия изпит. В момента законите на Руската федерация са забранени. За да преминат изпитите като външен ученик, както беше възможно по-рано, сега е невъзможно. Във всеки случай ще трябва да дадете пари за ново обучение в шофьорска школа.

Емисионна цена

Получаването на права не е евтино удоволствие. Каква ще бъде цялата процедура по регистрация и получаване на желаното удостоверение?

Държавното мито за получаване на права е 800 рубли, за правата на международна извадка - 1000 рубли. Ако повторите теоретичния изпит, ще трябва да платите още 60 рубли, ако не сте преминали практиката - 100 рубли.

Медицинският преглед, в зависимост от това къде живеете и организацията, към която кандидатствате, ще ви струва от 500 до 3000 рубли.

Ученето на мотоциклет също се отличава с факта, че не всички шофьорски училища могат да го вземат. Има няколко организации, които се занимават с такова обучение, в допълнение, често се извършва само "в сезон". Нейната цена е от 7 до 20 хиляди рубли. Преквалификацията отнема 1-2 седмици.

заключение

В бъдеще да не мислите за такъв въпрос: ако има категория "Б", как да получите "А", ние ви съветваме незабавно да преминете в двете категории или да отворите "А" в рамките на три месеца от момента, в който получите "С". Факт е, че резултатите от теоретичния изпит се запазват и са валидни само през този период. По този начин не само ще спестите време, но и ще спестите пари.

arrow