Баркодовете на страните, произвеждащи стоки: за какво са?

Anonim

Защо филистимът се нуждае от баркодове от страни, произвеждащи стоки? И трябва ли да ги знаете всички? Естествено, не е възможно да се научат всички баркодове, но модерните технологии ви позволяват винаги да държите под ръка знака с номерата на всички тези символи. Наистина ли е необходимо? Нека го разберем.

Какво е баркод

Това е вид изображение, което носи информация за продукта. Той се поставя върху потребителска и транспортна опаковка. На първо място, баркодът е предназначен за четене от съвременните касови апарати, което значително опростява процедурата за идентифициране на стоките. Какви са основните функции на подобен образ?

  • Възможността за автоматизиран контрол и отчитане на стоките.
  • Управление на продуктите.
  • Скоростта на обслужване на клиентите се увеличава няколко пъти.
  • Баркодът носи информация, която е полезна за маркетингови изследвания.

Защо се нуждаем от баркодове на страните, произвеждащи стоки?

Но би било погрешно да се каже, че баркодът е необходим само за да се улесни работата в търговската зона. Един обикновен човек може да вземе и много полезна информация от него.

Не е тайна, че в почти всяка страна се произвежда някакъв вид стоки, които няма да намерите никъде другаде по света. И ако такъв продукт и ще се срещне, той ще бъде нищо повече от една добра фалшива, нека и лицензирана. Много хора, влизайки в такава страна, не могат да устоят и да не донесат в родината си истински кубински пури или, например, легендарното шотландско уиски. Списъкът с уникални продукти може да бъде продължен, но това не е важно. Би било глупаво да се предположи, че в който и да е магазин на Куба се продават само истински пури и че турски наргиле не се подправят. В същия Китай например.

За да се предпазите от грешка, достатъчно е да проверите баркодовете на страните, произвеждащи стоки на опаковката. Днес те трябва да присъстват на всички неща, освен ако, разбира се, не са направени от занаятчийски средства в незаконно производство.

Но за да знаете баркодовете на страните, произвеждащи стоки, снимки от които са представени по-долу, не се нуждаете само от онези, които отиват на почивка в чужбина. Тези знания ще помогнат при ежедневни покупки, направени от всяко лице. Това е особено вярно за продукти, които могат да навредят на човек. Особено важно е да се знае къде се произвежда в Германия или Индия. Това е главно за наркотици, храна, козметика и домакински химикали и т.н.

Декодиране на баркод

Какво трябва да направите, след като сте намерили баркод на пакета? Нуждаем се от първите три цифри (понякога две). Тук се посочват баркодовете на страните, произвеждащи стоки. Често целият код се състои от 13 цифри, както и черни и бели ивици с различна дебелина. Следващите пет цифри са кода на производителя, други пет са самият продуктов код. Последната цифра е контрола. Именно с негова помощ се определя истински продукт или не.

Популярните баркодове на страните производители на стоки (200 е вътрешна номерация) са представени по-късно в нашия списък.

страна

код

Русия

460-469

САЩ

000-139

Франция

300-379

Канада

754-755

Великобритания

500-509

Гърция

520

Италия

800-839

Испания

840-849

Полша

590

Швеция

730-739

Куба

850

Япония

490-499

Китай

690-695

Виетнам

893

Турция

869

Египет

622

Грузия

486

Как иначе да проверите баркода

Създадена е съвременна технология, която да улесни живота на хората. Ситуацията с проверка на баркодове не беше изключение. За собствениците на мобилни телефони да го направят съвсем просто. Достатъчно, за да изтеглите подходящото приложение. Такива приложения могат да декодират не само баркодове, но и QR кодове, които наскоро станаха много популярни.

Роботът на такова приложение е много прост. Достатъчно е само да насочите камерата към самия баркод и да изчакате, докато тя се фокусира и разпознае. След това в Google ще се отвори страница, където можете да намерите информация за продукта.

Ако баркодът не съвпада

Често има ситуации, в които една страна е написана на опаковката, но след проверка на кода се оказва, че стоките са произведени в другия край на света. Грешка? Възможно е. Но това явление има друго, по-логично обяснение:

  • Баркодовете на страните, произвеждащи стоки, не могат да съвпадат с други маркировки върху опаковките, когато истинският производител е дъщерно дружество на друго дружество, намиращо се в друга държава.
  • Продуктът е лицензиран, но самата продукция е в чужбина.
  • Дружеството може да бъде регистрирано в друга държава, ако например има основни пазари за продажби на продукти.
  • Дружеството може да има няколко учредители, а едно, което контролира по-голямата част от акциите, се намира в чужбина.
  • Възможно е избраният продукт да е фалшив, а фирмата неправомерно да използва друга марка или търговска марка. Най-често в този случай се сменят няколко букви или цифри.

Сега знаете за какво са баркодовете и как да ги проверите. И, без съмнение, можете да се предпазите от нискокачествени стоки. Най-важното е да бъдете по-внимателни и да не се доверявате само на надписите, които производителят прави и марката на продукта. Както показва практиката, тук е доста лесно да се правят грешки. Баркодът в този случай е по-надежден източник на информация, тъй като е предназначен не само за купувачите и няма първоначалната цел да привлече вниманието им. Не се заблуждавайте при избора на продукт!

arrow