Руски знамена. Какво означава руският флаг?

Anonim

Знамената имат много интересна, макар и не много дълга история. Знамената и знамената, с които воините отидоха на бой в древни времена, изпълниха тази роля преди да се появи руският флаг. Всеки ученик ще разпознае снимката му днес. Каква е историята на този символ на Русия, какви цветове са най-близо до него и какво означават те, са описани в статията.

Флагове на света

Всяко състояние на планетата има свои собствени символи, които разграничават една държава от друга. Сред тях са знамената като основни атрибути на държавността. Всички цветове и елементи от тях не са случайни, но имат специално значение, което олицетворява нещо значимо, свързано с историята на тази или онази страна. Понякога гражданите не винаги могат да знаят наизуст химна и всички детайли на герба на държавата си. Въпреки това, всички знаят знамето, без съмнение.

Първите флагове, всъщност, се появиха, въпреки че бяха наричани по различен начин, преди повече от три хиляди години. Например Чингис Хан бил принуден да върже опашката на коня към върха на копието.

Днес националният флаг са различни форми на кърпа с изображение на символи, емблеми, рисунки, ивици.

Морският флот на дадена страна може да има същия флаг като националното знаме и може напълно да се различава от него. Има и флаг на търговския флот или с други думи търговски флаг. Публикувани на кърмата на корабите, те демонстрират националност.

В дълбините на вековете на руската история

В древността, в дохристиянския и раннохристиянския период, бойните знамена и знамена са действали като знамена. „Полкът на Игор„ описва червени знамена и „бретон”, както и бели знамена. Известно е, че по време на Куликовската битка главното знаме е тъмночервена кърпа с бродирано лице на Спасителя, която не е направена от ръце. С него Иван Грозни в шестнадесети век пътува до Казан.

Знамената на Арчърските полки преди, по време и след царуването на Петър Велики също бяха червени на цвят или използвали неговите нюанси.

Известно е Голямото знаме на Иван Грозни, в което средата е лазурна, наклона е бяла, ръбът е червена боровинка, а пространството около склона е мак. Син кръг беше бродиран в лазурната среда, в която Спасител беше на бял кон и в бели дрехи. Под кръга отляво се намираше небесният домакин. Бял кръг също бе зашит в склона, в който се намираше архангел Михаил на златен пегас. В една от ръцете си - мечът, а в другия - кръстът. Целият склон е покрит със звезди и кръстове.

Първото знаме на Руската империя

Знамената във формата, в която ги познаваме днес, се появиха в Европа в началото на XVI и XVII век. Необходимостта от тяхното възникване се дължи на появата на флота. Знамената показваха корабите, принадлежащи на една или друга държава. Но основният му символ по онова време все още е гербът.

През 1634 г. пристига посолство от херцог Фредерик Трети до първия цар на династията Романови Михаил Федорович. Тогава беше решено да се построят десет кораба на Волга, за да се пътува до Персия. И така, през 1636 г. стартира първият кораб на име Фредерик. Той съществуваше дълго, но отиваше под знамето, напомнящ за сегашния руски трикольор. Въпреки това той получи официален статут по-късно.

Формирането на държавния руски флаг

През 1668 г. е построен кораб, наречен "Орел". Година по-рано командирът на кораба казал на царя, че е необходимо да се направи флаг за кораба, както се прави на кораби на други държави. Цар Алексей Михайлович е подготвен с „Писанието за вдъхновението на знаците и знамената или прапора”, в което са дадени изображения на библейските дванадесет племена на Израел и знамената на морските сили, съществуващи по това време. Известно е, че в резултат на това трикольорът е пришит от червени, бели и сини тъкани, като цветовете на знамето на Холандия, но как точно той все още не е изяснен. Запазени са само данните, че образът на орлите трябва да е на трикольор.

През 1693 г. друг цар Петър Велики, пътуващ на яхта с дванадесет оръдия “Свети Петър”, вдигнал “флаг на цар Москва”, състоящ се от идентични ивици от бяло, синьо и червено, с двуглав орел в средата. Оригиналът му е оцелял и до днес. Може да се види в музея в Санкт Петербург.

Петър Велики имаше други знамена на борда си. Въпреки това, той не ги харесва, което, очевидно, е причинено от любовта му към Холандия. При пристигането си в Ротердам Питър чакаше фрегата. На кърмата висеше холандско знаме, което царят харесваше толкова много, че реши да не я сменя вече.

В допълнение към "Флаг на московския цар", Петър Велики, следвайки европейските обичаи, въведе много други знамена. Сред тях, морските Андреевски, бяло-синьо-червено пазаруване и така нататък.

Въпреки това, статутът на символа не е получен. Но през 1883 г. трикольорът е обявен за руски или национален народ, а през 1896 г. при Николай Втори е официално одобрен като флаг на Руската империя и служи като тридесет и четири години.

Флаг на династията Романови

През 1858 г. Александър II, чрез своя указ, въвежда знамето на черно, жълто и бяло "герб". Тя се основава на нашата хералдическа традиция, където черното е взето от двуглав орел, жълтото е от златното поле на герба, а бялото е цветът на Св. Георги. Освен това, цветовете означават земя, злато и сребро. Бело-синьо-червената трикольор беше търговско знаме.

В продължение на десетилетия през втората половина на деветнадесети век историците твърдят, че трябва да бъде знамето на Руската империя. Прозападната руска интелигенция изпитваше топла любов към бяло-синьо-червената трикольор, а така наречените русофили търсеха признание за черно, жълто и бяло. Историците твърдят, че трикольорът от бяло, синьо и червено е без значение за руската земя. Тези аргументи обаче не бяха възприети. Либералите разкритикуваха руското държавно знаме за неговия монархичен характер, както и сходството му с германския за един горен пояс.

Разглеждайки тази дискусия след повече от век, става ясно, че леволибералната интелигенция вдигна революционна френска треска и мечтае да пренастрои Русия в европейски стандарти.

Александър Трети не се осмеляваше дълго заради русофилската си позиция, но през 1883 г. все още разпореди използването на този трицвет, въпреки че черно-жълто-бялата не беше напълно отменена.

Има доказателства, че Николай II е искал да върне флага на династията, но е решено да го отложи до края на Първата световна война.

Флаг на Съветския съюз

Оригиналният руски червен флаг се върна в Русия с нова способност през втората половина на деветнадесети век. Тя се превърна в символ на борбата за правата на потиснатите. През 1876 г. в Казанската катедрала в Санкт Петербург се провежда митинг, където се издига червено знаме. След революцията е решено да се признае древното руско знаме, чийто фон е червен. Оттогава триколорът се превръща в олицетворение на бялото движение.

Червеният флаг беше одобрен през 1918 година. И след Великата отечествена война, през 1947 г., е решено да се развиват в съюзни републики нови, използвайки символите на Държавния флаг на Съветския съюз. В РСФСР е одобрен през 1954 година.

Флаг на Власов

След революцията от 1917 г. руският флаг символизира монархическите доброволци. По време на Великата отечествена война тя е била използвана от формирането на руснаците, които се сражавали на страната на Хитлер. Това са преди всичко ROA, както и Руският корпус, KONR, казашкият Стан, Първата руска национална армия.

Бъдещото държавно знаме на Руската федерация започва да се използва от демократите от 1988 г. насам.

Какво трябва да бъде знамето

Какви цветове на руския флаг може да бъде? Дискусиите за това не са утихнали и до днес. Някои смятат, че знамето на Св. Андрей би могло да стане държавно. Тя е създадена на базата на стреловидни банери. Други смятат, че знамето на цар Алексей Михайлович с кръст може да се превърне в един, въпреки че няма доказателства, че тя е съществувала в тази форма. Все повече поддръжници се появяват под знамето на династията Романови - черно-жълто-бял трикольор, който през втората половина на XIX век е „герб”.

Аргументи за бяло-синьо-червено

Поддръжниците на трикольор смятат, че цветовете на руското знаме са взети от московския герб, който е най-старият на територията на Североизточна Русия. Той изобразява св. Георги, облечен в синя поща, жълта мантия, на бял кон на червено поле. Те се отнасят и до времето на царуването на Алексей Тишаши, когато за кораба Орла са поръчани бели, сини и червени тъкани. Няма обаче документ, че на кораба е окачен трикольор.

Има свидетелство за св. Теофан Затворникът: той възкликна, че Русия няма да загине, докато не промени принципите на своето съществуване, а именно Православието, Самодержавието и Националността, изразени от бело-синьо-червения руски флаг. Неговата снимка е особено красива срещу небето.

Аргументи за бяло-жълто-черно

Привържениците на този трицветни цитират като аргументи, че се появява от единадесети до шестнадесети век върху знамената, иконите и стенописите на църквите, както се вижда от летописите. Четириметровата икона е широко известна: „Блажен е домакинът на небесния цар” или „Войнствена църква”, която също има златен трицвет.

Победата на руските воини се свързва със златната триколор, а само с пораженията с бяло-синьо-червената трикольор.

Аргументи за червено

Привържениците на червения флаг казват, че той е първоначално руски. Някои имат негативно отношение поради факта, че е символ на комунизма под съветската власт. Историята на руския банер обаче е много по-стара. И, вероятно, най-правилното е, че този флаг е по-свързан с руската история, отколкото с други руски знамена. Русия отдавна е смятана за наследник на римската и византийската империи. Нейната столица, Москва, е наречена Третият Рим. Но червените и римляните, както и византийците също. Този цвят символизира победата, храбростта и смелостта на защитниците на страната им.

Руски знамена (в периода на империята и Руската федерация)

За една наистина голяма и дълга история на страната символизмът се е променил драматично или мирно, допълнен с нещо ново. Днес няма ясно описание на това какво означава руският флаг. Ето защо всеки има право да се насочи към една или друга от своите интерпретации.
Така че се смята, че белият цвят означава откровеност и благородство, синьо - честност, лоялност и целомъдрие, а червените олицетворяват смелост, смелост, щедрост и любов.

В противен случай те интерпретират какво означават руските знамена, онези, които свързват цветовете с регионите на Руската империя, където:

  • бяла Русия;
  • синьо - Малката Русия;
  • Червено - Велика Русия.

В Руската империя съществуваше следната интерпретация:

  • оцветена в бял цвят свобода;
  • син цвят - Богородица;
  • червен цвят - държавна власт.

Някои свързани цветове с православието, царската власт и символа на руския народ; а други с вяра, надежда и любов.

От 1994 г. в нашата страна се отбелязва Денят на руския флаг. Той бе одобрен с президентски указ от двадесет и втори август. Този брой не е свързан с доблестта на Русия и Великата Руска империя. През 1991 г., по време на августовския преврат над Белия дом, трикольорът беше официално издигнат. Няколко години по-късно, на тази дата, се чества Денят на руския флаг.

Знаме на зидари

Триколор, състоящ се от бели, сини и червени цветове при различни вариации, понякога се нарича масонски флаг. Нещо повече, вертикалните линии в кабалистичната означава активност, а хоризонталната - пасивност. Много руски владетели бяха в масонските ложи. Петър Велики също се присъедини към това общество. Привържениците на теориите на конспирацията вярват, че масонството стои зад гражданските революции и световните войни. Първата революция се случи в Холандия. Последва Франция. И така масоните поеха Русия, опитвайки се да я подчинят на волята им.

Трябва ли да сменя знамето

В различни времена в Русия, в Руската империя, в Съветския съюз и в Русия, визията за пътя на държавата беше променена и определени стойности бяха разпространени сред хората и понякога имплантирани. Дори руските знамена се променят в зависимост от политиката. Вярата се промени, а руските хора, като езичници, по-късно станаха привърженици на Православието. Монархичният режим бе заменен от комунистическия, а пролетарите от всички страни се опитаха да се обединят ... Въпреки това, независимо от религията и вярата, имаше нещо непроменено, непроницаемо и незабравимо. Това е руският дух. Силата му все още присъства в хората, обединява се в особено трудни периоди от живота на хората. Следователно няма никакво значение какви са цветовете на знамето в нашата държава и какво означават те за зидари и други подобни структури. Ако стане руснак, тогава дълбоката народна мъдрост, руската душа, независимо от социалното знание и ерудицията, ще я надари със своята сила.

Интересното е, че в светлината на последните събития руският флаг се показа в интернет. В Съединените щати през юни 2015 г. беше приет закон за легализиране на еднополовите бракове. След това много хора започнаха да публикуват постове и аватари с флага на дъгата на ЛГБТ във Facebook. В нашата страна, в отговор на това, се проведе действие в същата мрежа, където руските знамена символизират този път традиционните ценности и нормалното човешко семейство.

arrow