Виза за Туркменистан за руски граждани. Посолство на Туркменистан в Москва

Anonim

Много хора се интересуват дали визията е необходима за гражданите на Русия за Туркменистан, и ако е така, какво точно е необходимо за нейното получаване? Тъй като Туркменистан след разпадането на СССР стана дори затворен за настоящите страни от ОНД. Този факт сам по себе си съдържа отговора на поставения въпрос - да, виза е необходима, без да е невъзможно да се премине границата. Въпреки това, ако следвате инструкциите, а след това получи пожелах печат в паспорта не е трудно.

Важна информация

Русия-Туркменистан не е особено популярна дестинация. Но все още много хора редовно летят от нашата страна в тази държава, разположена в Централна Азия. И има един начин, използвайки който, можете да стигнете до там, без първо да получите виза. За това трябва да пресечете границата на самолета. И само чрез международното летище, разположено в Ашхабад. Но периодът на престой не трябва да надвишава десет дни. Ако тази опция е подходяща за лице, тогава те ще поставят виза на летището.

Но все още трябва да имате някои документи с вас. Виза в Туркменистан за руски граждани при пристигане се поставя, ако има валиден паспорт и покана, която на свой ред се договаря в Държавната служба за регистрация на чужденци. Но това е въпрос на поканата.

Между другото, друг човек ще се нуждае от така наречената карта за кацане. Но нейният чужденец придобива $ 12 при получаване на виза. Всъщност той е аналогичен на миграционна карта, тъй като е предназначен и за водене на архив на чужденци.

Какво си струва да се знае?

Така, както вече споменахме, визата се поставя на летището в Ашхабад. Туркменистан е държава със строги закони. Ето защо, ако след прословутите 10 дни човек не напусне страната, той ще трябва да поднови разрешението си за пребиваване. Това може да се направи в Имиграционната служба. И трябва да отидете там предварително, защото удължаването отнема известно време.

Също така трябва да вземете предвид нещо, когато пристигате в Ашхабад. Туркменистан, или по-скоро неговото законодателство, налага някои ограничения върху износа на стоки от страната. Забранено е да се изнася местната мумия, змия и пчелна отрова (както и прополис) без регистрирано разрешение, всички видове месо, благородни метали и килими. Останалото не е ограничение.

За туристите

Ако човек планира да прекара повече от 10 дни в страната, ще му трябва виза за Туркменистан. За руските граждани всичко е съвсем просто. Необходимо е само да съберете определен пакет от документи и да отидете в посолството или консулството с него. Или в визовия център.

Не забравяйте да се нуждаете от оригиналната покана за името на пътника и дори с копирна машина. Обикновено този документ е туристическа агенция, която действа като гарант за пребиваване на лице в Туркменистан.

Имам нужда и от паспорт и попълнен формуляр за виза. За да се опрости процедурата, посолството на Туркменистан в Москва го публикува на своя уебсайт.

В допълнение към горепосоченото, ще ви трябват фотокопия на пълните страници на обичайния си паспорт, цветна снимка 3 х 4 см, помощ от работното място. Ако дадено лице е пенсионирано, тогава трябва да имате подходящ сертификат.

Гост-виза

Този вид разрешение за влизане също е на разположение. В случай, че човек трябва да посети близки роднини или мястото, където са погребани. По принцип, виза за гости за Туркменистан за руски граждани се издава след представяне на същия списък с документи, които потенциалните туристи обикновено събират. Но нещо е необходимо и допълнително.

Това заявление и лична виза листовката, както и документ, потвърждаващ връзката на туриста и лицето, на което той е изпратен. В допълнение към тези допълнения се изискват копия от всички страници на туркменския граждански паспорт на лицето, което е получател.

Повече ще трябва да предоставят сертификат за брак или развод. В случай, че човек отиде да посети погребението, ще ви е необходимо копие от акта за смърт.

За лечение

Много хора също се интересуват от темата как да получат виза за Туркменистан, ако трябва да отидете там, за да решите здравни проблеми. Е, основният списък от документи в този случай е допълнен с още три имена.

Необходимо е да се подаде заявление на формуляра (може да се намери на портала на посолството), както и да бъде препратено удостоверение, което се издава в местната клиника. Друга трябва да бъде покана от здравен курорт / санаториум, където е изпратено лицето.

Важно е да знаете още нещо. Всяка покана трябва да бъде заверена от миграционната служба на Туркменистан. И в случай, че един гражданин възнамерява да прекара на територията си повече от три месеца, той ще трябва да прикачи удостоверение за липса на ХИВ на всички документи, които вече са изброени. В това отношение всичко е сериозно. Излишно е да казвам, дори ако хората, пътуващи до Иран и Узбекистан през транзит през Туркменистан, трябва да кандидатстват за виза (туристически или „бързо“).

За дете

Говорейки за това дали е необходима виза в Туркменистан за руснаците, си струва да се отбележи темата за пътуванията с деца. Така че детето, което родителят / настойникът води със себе си на път, трябва да има личен паспорт. Също така името му трябва да бъде посочено в поканата.

Ще ви трябват и две от цветните му снимки, оригинала и фотокопието на акта за раждане и паспортите на родителите. Изисква се и доказателство за брак. Ако връзката е официално прекратена, ще ви е необходим сертификат за развод с разрешението на втория родител, за да отстраните детето.

За цените

Сега можете да говорите за това колко ще струва визата за Туркменистан. Заслужава да се отбележи, че цената за руснаците е доста голяма. За виза при пристигане, например, ще трябва да платите 35 долара. Той е валиден за 10 дни - трябва да помним това. Ако имате нужда от редовен турист (за 20 дни), трябва да платите 45 долара. Планиран месечен престой на територията на Туркменистан? Ще трябва да дадем 55 долара. Всеки следващ ден - друг плюс $ 1. Това е скъпо, тъй като редовната туристическа виза за всяка европейска страна струва 35 евро и е валидна за 90 дни. Оказва се, че ако човек иска да остане в страната за 3 месеца, той ще трябва да плати 115 долара от консулската такса.

Но това не е всичко, което изненадва Туркменистан. Визата за руснаците може да бъде по-скъпа, ако човек се нуждае от разрешение за многократно влизане в страната. Най-скъпият вариант е 3-месечна виза. Той струва 155 долара. За 60 дни - $ 115. За месец - $ 75. Всеки следващ 30 дни струва 40 долара.

Но това не е всичко. За "спешност" също трябва да плащат допълнително. Максималната сума е $ 120 (в деня на подаване на документите). Минимум - $ 40 (през седмицата). Като цяло, обикновено се подпечатва в следващите 10 дни след подаването на документите.

Къде да отидем?

Документите трябва да бъдат предадени в посолството на Туркменистан в Москва. Намира се в Филиповски провулд, д. 22. Първо трябва да си запишете час. Цялата информация може да бъде намерена или на портала, или индивидуално, като се обадите директно в посолството. Или справка, която работи в понеделник, вторник, четвъртък и петък. Между другото, има туркменско консулство в Москва, можете също да отидете там. Намира се в Малката Афанасиевска алея, в къща 14/34 (сграда 1).

Но не само в Москва има представителства. Друг се намира в Астрахан, на първата улица Аршанска, на номер 11. Но принципът е един и същ - първо трябва да си уговорите час. И трябва да дойдеш 10-15 минути преди уговореното време.

Други възможности за виза

Много хора не искат да губят време и нерви при подготовката на всички изброени по-рано документи, да стоят на опашка в посолството, да се тревожат дали ще одобрят молбата. Въпреки че в определени моменти получаването на печат в международен паспорт за пътуване до Туркменистан е много по-лесно, отколкото в европейските страни. Не се нуждаете от удостоверение за потвърждение на дохода, банково извлечение, хотелски резервации и самолетни билети. Но все пак мнозина решават да подадат молба за визов център на Туркменистан в Москва (или в други руски градове).

Служителите на тези организации сами подготвят документите на кандидата, записват го за среща в посолството и за допълнителна такса извършват цялата процедура, без присъствието на лице. Единственото, което ще остане за техния клиент е да дойдат в офиса след няколко дни и да вземат чужд паспорт с вече подпечатан. Много удобно и бързо. Но трябва да платиш за това. Услугата струва средно 6-7 хиляди рубли.

Работна виза

Трябва да кажем няколко думи за необходимите документи за получаване на разрешение за работа в Туркменистан. Или, с други думи, как мога да получа работна виза.

Най-важното е присъствието на покана от туркменска компания. Във всеки случай, въпросът за издаване на работна виза се занимава с прекия работодател. Той се начислява данък ($ 25 за всеки месец работа на чужденец). Документите се преразглеждат в рамките на един месец от датата на подаването им.

Ако всичко е в ред, тогава разрешението се издава за една година (като максимум). Ако по-късно, след изтичане на срока, стане необходимо то да бъде удължено, всички документи се представят отново. За да остане в Туркменистан, поканеният чужденец трябва да бъде добър човек, да спазва всички правила и закони на държавата, защото в противен случай може да му бъде отказано удължаване на визата и депортиране в родината си.

Поканеното лице да издаде разрешение трябва да подаде съответно заявление в три екземпляра, копие от паспорта, задължение, копие от дипломата със заверен превод. Ако специалист е бил поканен като управител, тогава ще ви трябват документи от компанията-майка, които ще потвърдят факта, че позицията е заета.

Други нюанси

За да убедите представителите на посолството, че лицето възнамерява да се завърне у дома от Туркменистан, ще ви е необходим сертификат от мястото на работа. То трябва да съдържа информация за заеманата длъжност, както и заплата и трудов стаж. Човекът продължава ли да учи? Сертификат за помощ от мястото на обучение, който може да бъде поръчан в кабинета на декана. И хора, които са на заслужена почивка - пенсионен сертификат. Човекът не работи и не учи? Е, има изход. Той ще трябва да докаже намерението си да върне присъствието на семейство в Русия, пребиваване, собственост.

Между другото, ако искате да отидете на обучение в Туркменистан, тогава първо трябва да се свържете с университета, където се планира записването. Университетът е длъжен да покани кандидата. След приемането на курса студентът ще получи дългосрочна покана, която ще потвърди законното му присъствие на територията на държавата и ще му позволи да влезе в Туркменистан.

Както виждате, нищо сложно, ако следвате процедурата и разполагате с всички необходими документи.

arrow