Наказание за липса на CTP: размер, време за плащане, последици от забавяне

Anonim

Всеки собственик на автомобила трябва да се притеснява за своевременното представяне на документите върху движимото им имущество. В противен случай ще трябва да се изправи пред някои санкции. Например за липсата на CTP. Какво ще стане, ако времето не се сключи? И възможно ли е да се движи без подходяща политика за известно време? Отговорите на тези въпроси и не само ще бъдат представени по-долу. Информацията ще бъде полезна за всеки потенциален и действителен собственик на превозното средство.

Възможни ситуации

Има ли наказание за отсъствието на ПТП в Русия или не? По принцип такава санкция се налага на човек, но не винаги. Освен това размерът на плащането варира в зависимост от ситуацията.

На практика са възможни следните сценарии:

  • няма никаква политика;
  • документът е забравен;
  • застраховането е изтекло;
  • гражданинът не е вписан в застрахователната полица.

Това са най-често срещаните житейски ситуации. Какво да очакваме в този или онзи случай?

Право да се вози без политика

Наказанието за липса на застраховка OSAGO не винаги е така. Новите закупени автомобили могат да се управляват без този документ.

Езда без застраховка е разрешено за 10 дни, считано от момента на прехвърляне на собствеността върху движимо имущество. След този период ще трябва да издадете политика, както и да поставите колата в сметката в оторизираните органи.

Забравени шофьори

Ще има ли наказание за отсъствието на политика на ПТП, ако документът е издаден, но по една или друга причина е забравен? Да, но не винаги.

По закон, в този случай, водачът може да направи предупреждение. Глобата също има място. Той е 500 рубли.

За да се отървете от предупреждението, трябва да покажете на служителя на ДПС липсващата застраховка. Например, да го помоля да изчака шофьорът да стигне до мястото, където е забравен ПТП. Също така е позволено помощта на трети страни - приятели, роднини и само тези, на които може да се вярва. Съответните граждани трябва да донесат забравен документ на мястото на събитието.

Пълно отсъствие

Какво ще доведе до отсъствието на CTP? Административни глоби. Но колко да плащате при определени обстоятелства?

Следващата ситуация е пълната липса на застраховка. Да предположим, че гражданин просто отива без CTP, въпреки дългосрочното придобиване на автомобила. Какво заплашва безгрижния собственик на колата, ако той е спрян от КАТ?

Както вече споменахте, ще трябва да платите глоба. В отсъствието на CTP по принцип, размерът на плащането ще бъде вече 800 рубли. Не повече, не по-малко. За да се избегне подобна санкция не работи.

Отложен документ

За съжаление застраховката има срок на валидност. Какво ще се случи, ако тя изтече, а гражданинът продължава да кара от автомобила всеки път от време на време?

В този случай служителите на правоприлагащите органи ще приемат, че собственикът на колата няма застраховка. Така че нарушителят ще бъде глобен за отсъствието на OSAGO по принцип. Това се дължи на факта, че закъснелите документи са равни по закон на пълната им липса.

Не в полис

Наказанието за отсъствие на ПДК също се издава, ако водачът не е вписан в застраховката. Но колко трябва да се даде на държавата? И не мога ли да платя?

Отказване или избягване на подходяща санкция не работи. За липсата на информация за водача в застраховката трябва да плати осемстотин рубли.

За отстъпки

Струва си да се обърне внимание на факта, че с навременното и бързо плащане на административни глоби на гражданите на GIDD се предлага значителна отстъпка. Тя е 50% от сумата на плащането. В нашия случай можете да разчитате на използването на подходящия бонус, ако наказанието за липса на ПТП се издава за първи път.

За да се възползвате от отстъпката при заплащане на глоба на пътната полиция, е необходимо да направите плащане в рамките на 20 дни от датата на издаване на съответната резолюция. Необходимо е средствата да бъдат кредитирани в държавната хазна през посочения период. В противен случай ще трябва да платите глобата изцяло.

Рецепта глоба

Изследваната санкция има така наречения давностен срок. Веднага след изтичане на срока, наказанието “изгаря”. Така че наказанието за отсъствието на CTP няма да бъде заплатено.

Предписването на наказателни такси за нарушаване на правилата за движение е 24 месеца. Обратното броене започва от самото начало, ако е открито мястото на пребиваване на длъжника или е открито имуществото на гражданина.

Какво заплашва да забави

Някои хора умишлено не плащат глоби на пътната полиция. В този случай ще трябва да се наложи допълнителни санкции. Те започват след времето, определено за доброволно заплащане на пътна полиция. То е ограничено до 60 дни.

Ако се забави глоба, гражданинът се изправя пред:

  • начисляване на лихва за всеки ден закъснение;
  • забрана за напускане на Русия;
  • конфискация на имущество;
  • блокиране на банкови сметки и карти.

Обикновено последните 3 санкции се прилагат при натрупване на дълг в размер на десет хиляди рубли. Налага се неустойка, считано от 61-ия ден от датата на освобождаване от глобата.

arrow