Парламента на Грузия и неговия състав

Anonim

Големи промени в Грузия се случиха не толкова отдавна. През 2012 г. Грузия се превърна в по-парламентарна република, въпреки че се смяташе за президентска. Парламентът взема всички важни решения относно реформите и подобряването на икономиката, което ще помогне на гражданите на държавата да живеят много по-добре.

Къде е парламентът?

Грузинският парламент е преместен от столицата на държавата - Тбилиси - в Кутаиси, затова пленарните заседания се провеждат изключително в Кутаиси, а по-малко важните дейности на парламента се провеждат в Тбилиси.

Същността на статута и наредбите на Парламента

Днес парламентът свиква сесията само два пъти годишно. Първата сесия се нарича пролет, започва през февруари и продължава до юни, втората сесия - есенната, започва работата си през септември и приключва през декември, когато се сумират резултатите от изминалата година. Трябва да се отбележи, че работата е в разгара си целогодишно, тъй като грузинският парламент не само провежда седмични срещи, но и провежда активна работа в комисиите. Законодателната власт действа в съответствие със законите, залегнали в Конституцията, и е посочено, че отделни републики - Абхазия и Аджария, които сега се считат за неконтролирани територии на Грузия, се ограничават до законодателната власт.

История на Парламента

В историята на Грузия има такова нещо като "дарбази". Първият опит за организиране на парламента на Грузия започва с него. Дарбази беше много подобен на Сейма и беше организиран при кралица Тамара, но всички идеи не бяха предназначени да бъдат реализирани, затова не беше възможно да се организира парламент. През 1906-1917 г. депутатите все още трябваше да свикат среща, но те бяха само представители на Грузия в Държавната Дума на тогавашната Руска империя.

В резултат на това за първи път грузинският парламент е създаден в Република Грузия през 1918 година. Със създаването на Грузинската ССР през 1921 г., когато съветската власт вече е била установена, възниква еднопартийна система, до 1991 г. е съществувала Комунистическата партия на Грузинската ССР. Развитието на грузинския парламент не свърши там и, както показва историята, това бяха първите стъпки към създаването на нова парламентарна република.

До 1990 г. вече имаше няколко партии на територията на Грузия, затова на 28 октомври бяха проведени избори за грузински парламент, в които едновременно участваха няколко партии. След това Zviad Gamsakhurdia, който по-късно стана президент на държавата, стана председател на парламента. Но през 1991-1992 г. имаше конфликт между парламента и новия президент, който постепенно прерасна във въоръжен сблъсък между привържениците на президента и главния законодателен орган и целият върховен съвет беше разпръснат с помощта на военните. През 1992 г. се проведоха преки избори, на които самите избраха парламента.

Съставът на грузинския парламент днес

От 2008 г. грузинският парламент се счита за еднокамерен и включва 150 депутати. Според всички правила според конституцията на държавата 77 депутати се избират според списъците, има и 73 едномандатни избирателни района. Депутатите могат да бъдат избирани само за четири години чрез гласуване, след което се провежда преизбиране на депутати.

Как беше актуализирано правителството?

Неотдавна на извънредно пленарно заседание беше взето решение за актуализиране на кабинета на министрите и беше приета нова програма, която ще помогне на държавата да се развива и действа в полза на благосъстоянието на гражданите. Според законите на Грузия парламентът има право да изразява доверие в новото правителство, след което ораторът изготвя специален акт, който се изпраща за подпис на президента и се одобрява от министър-председателя. Държавният глава трябва да вземе решение в рамките на два дни. Резултатите от парламентарните избори в Грузия показаха, че хората се стремят към промяна към по-добро, поради което победител е грузинският сън, който предложи собствена програма за развитие. Според резултатите от изборите, Георги Квирикашвили стана министър-председател.

Настоящ състав в парламента на Грузия

Не може да се каже, че последните избори бяха лесни, напротив, борбата беше сериозна и трудна. Този път 110 депутати от сегашните 150 гласуваха за доверие в правителството, само 19 депутати показаха отрицателни резултати, които се оказаха привърженици на изгонения президент Михаил Саакашвили и фракцията на Алианса на патриотите, представители на тези партии напуснаха залата и не гласуваха. Но въпреки това, гласуването бе признато за легитимно, и обновеният парламент на Грузия, чийто състав е главно представен от депутати от основната партия „Грузинската мечта“, започна своята работа.

  1. Ръководителят на кабинета беше Георги Квирикашвили. Заедно с 16 министри и двама държавни министри той започна активна работа по реформите.

  2. Министърът на финансите също се промени, Дмитрий Кумсишвили дойде на тази позиция с нова програма, насочена към развитие на икономиката.
  3. Министърът на икономиката е Джордж Гахария, който преди това е бил секретар на Икономическия съвет.
  4. Каха Каладзе стана министър на енергетиката.
  5. Бившият ръководител на стратегически проекти Зураб Алавидзе бе назначен за министър на инфраструктурата.

Не са настъпили по-значителни промени в грузинския парламент, всички останали министри останаха на поста си. На парламента се поставят големи надежди, тъй като той е отговорен за всички провеждани реформи и техните резултати в парламента. В Грузия не е имало толкова много избори през цялата история, но последната се оказа най-трудната и се състоя в два етапа. На първия етап, три партии едновременно станаха победители, но партията на грузинския сън успя да получи абсолютна победа, която в резултат на гласуването успя да получи 115 гласа. В парламента бе избран и независим кандидат Саломе Зурабишвили и Саймън Нозадзе, който беше номиниран от партията „Индустрия ще спаси Грузия“. Екипът, който работи сега, е насочил силите си към постигането на една цел - да превърне Грузия в просперираща държава.

arrow