Определяне на произхода на децата. Семейно право: процедура за установяване на произхода на децата

Anonim

Русия е правна държава. Тук законодателството може да бъде разделено на няколко големи категории. Един от тях регулира отношенията в семействата. Става въпрос за семейното право. Тази област на законодателството ще ви каже как се извършва идентификацията на произхода на децата в Руската федерация. В края на краищата, само след това родителите имат задължения към децата си. На пръв поглед темата изглежда проста. Но в реалния живот установяването на това кой е бащата или майката на детето не е толкова лесно. Какви са основите на законодателството в тази област, което всеки трябва да изпълни?

Видове детско потекло

Няма много информация. Не е трудно да се разбере и запомни. Дори един ученик може да схване същността на горния процес.

Установяването на произхода на децата е изложено в Семейния кодекс. Не е трудно да се предположи, че едно дете се ражда от двама души. И следователно, изследваната операция може да бъде от различен тип.

А именно:

  • признаване на майчинството;
  • установяване на бащинство.

В реалния живот, за да докаже, че жената е майка на дете, е по-лесно, отколкото да посочи кой е бащата на бебето. И това трябва да се вземе предвид.

Кой е майка?

Как се определя определянето на произхода на децата? Семейното право и съответният Кодекс на Руската федерация посочват, че операцията се извършва по различни начини. Да започнем с майчинството.

Вписването на данните на майката в свидетелството за раждане на бебето се прави въз основа на удостоверения от медицинските институции, където е извършено раждането. Това означава, че чрез използване на извлечения от родилните болници в предписаната форма. Този документ трябва да даде на раждащата жена по време на напускане на институцията. Той съдържа информация за майката и бебето, както и че е предписано, че определен гражданин е родил едно или друго дете.

Извън болницата

Подобно привеждане в съответствие най-често се среща в практиката. Понякога установяването на произхода на децата е сложно. Работата е там, че сега в Русия някои практикуват домашно раждане. Или контракциите улов на жена по време на неподходящо време, далеч от родилния дом. В тези ситуации раждането се извършва извън медицинските заведения. Така че, сертификатът за установената извадка няма да бъде издаден.

Този факт причинява много проблеми. По време на раждане извън родилния дом, определянето на произхода на децата от жената се извършва въз основа на извлечения от медицинския персонал, който е родил, както и при представяне на други доказателства за раждането на детето от това или онова момиче.

Какво ще помогне да се осъществи идеята? Свидетелства, снимки, видеоклипове и дори аудио материали ще са подходящи за потвърждаване на майчинството. Обикновено новите майки обработват доказателства в най-близкия родилен дом, където се издава удостоверение за регистрация на бебето.

бащинство

По-сериозна тема е да се установи произхода на децата от определен човек. Бащинството не признава всичко. Всеки ден нараства броят на децата, чиито бащи са изоставили родителските си задължения.

Затова ще обърнем повече внимание на тази тема. При жените в изследваната област всичко е ясно: тя е родила майка. И откриването на кой е бащата на бебето е проблематично. Какви възможности са възможни?

Перфектно разпознаване

Установяването на произхода на децата (установяването на бащинство) е идеално направено от думите на майката. Особено ако бебето е родено в брак.

Както показва практиката, по време на регистрацията на детето, майката съобщава информация за бащата на новороденото. С нейните думи напишете името и бащиното име на бебето. В тази ситуация се подразбира, че папата не е против задълженията си.

брак

Дали двойката има законно установена връзка? Тогава установяването на произхода на децата ще бъде направено без особени затруднения.

Работата е там, че наличието на брак прави бащата на детето по подразбиране. Това означава, че той автоматично ще бъде записан в акта за раждане. Изключения са случаите, при които потенциалният баща отказва статута си.

прекратяване на връзката

Някои мъже вярват, че разводът ще ги спаси от задълженията към новороденото. Всъщност не е така.

Руското законодателство посочва, че бившият съпруг автоматично ще бъде признат за баща на бебето, ако не са минали повече от 300 дни от датата на развода до раждането. И при условие, че никой не е доказал друго.

На съдебен процес

Определянето на произхода на децата в някои случаи се извършва чрез съдилищата. Както показва практиката, говорим главно за бащинство. Жените почти не отхвърлят децата си. А бащите в Русия - лесно. Особено ако по рождение мъжът реши да напусне момичето.

Ако майката и таткото на бебето не могат да се споразумеят за мирно признаване на родителството, ще трябва да заведете дело в съда. Ищецът прилага доказателство за връзката с ответника.

Какво ще се счита за доказателство? Всичко, което ищецът може да представи само като доказателство за произхода на детето от ответника. Например свидетелските показания или фото / видео кореспонденцията. Разглеждат се и записи на разговори.

Няма грешки

Необходимост от установяване на произхода на децата? Родителите на бебето могат да бъдат поканени в лечебни заведения за ДНК тест. Това е най-точният начин за определяне на майчинството и бащинството.

Към днешна дата такъв преглед не може да бъде принуден. Но като правило ищците все още се опитват да извършат ДНК тест. Това доказателство дава убедителна причина за признаване на майчинството / бащинството. Грешките в такива проучвания са минимални.

Често тази процедура изисква определена сума на разходите. Средно, изпит за потвърждаване на бащинство / майчинство ще струва 25-30 хиляди рубли. Това изследване не се извършва безплатно.

Внезапна смърт

Ако бебето няма майка, ще бъде трудно да се установи произходът на детето. Смъртта на майката води до факта, че бащинството или не се случва, или вторият родител на новороденото трябва да поеме инициативата. По искане на бащата на детето, при условие че законните представители не са били женени, информацията се вписва в графата "Баща" на акта за раждане.

В случаите, когато папата признава бащинството, но не успява да го формализира, умира, процесът на признаване на бащинство се извършва в съдебно производство. Няма нищо трудно в това отношение. Особено ако има силни доказателства за позицията на починалия.

неспособност

Както вече установихме, определянето на произхода на децата се прави въз основа на заявлението, подадено в службата по вписванията от майката на детето. Или по съдебна заповед.

Бащата на бебето може също да се свърже с органа за регистрация, за да получи формално родителство. Но, като правило, жените го правят. Ако майката на бебето е станала недееспособна, тогава представител / настойник на роденото момиче ще бъде изпратен в службата по вписванията с декларация за установената форма.

Процедура за действие

Но това не е всичко. Каква е процедурата за определяне на произхода на децата в Русия? Помислете за най-често срещаната сделка - регистрацията на новородено в службата по вписванията, когато родителите му са официални съпрузи.

При тези обстоятелства направете следното:

  1. Подгответе документи - паспорти на съпруга, удостоверение за раждане, удостоверение от родилния дом.
  2. Свържете се със службата по вписванията с искане за регистриране на новородено. Препоръчително е да направите това с бащата на детето. Особено ако няма официален брак.
  3. Изчакайте издаването на акт за раждане.

Всичко е много просто и ясно. Ако бащинството или майчинството са признати в съда, пакетът от документи ще бъде допълнен със съдебна заповед. В противен случай алгоритъмът на действията не се променя.

arrow