Максималният процент на задържане на издръжка от заплатите. Характеристики на задържане на издръжка от заплатата

Anonim

Достатъчно просто е да се възстанови издръжката в съдебната заповед от безотговорния родител. Най-трудното за майката на децата е да гарантира, че бившият съпруг действително помага на потомството си и плаща месечни пари за поддръжката им.

Много често много жени, чиито съпрузи не искат да участват в живота на обикновените деца, се чудят колко е максималният процент на задържане на издръжка от заплатите? Тук всичко ще зависи от това колко деца са зависими от родителите си. Прочетете повече за всичко това в тази статия.

Малко за главното нещо

Законът установява определена сума за приспадане на издръжка от доходите на платеца. Така, безскрупулен родител е длъжен да плати поне 1/4 от всичките си доходи за едно дете, за две деца - тази сума вече ще бъде 33%, за три деца и повече - 50% от доходите.

Въпреки това, в определени ситуации, когато един безскрупулен родител не прехвърля издръжката на детето на децата си за дълго време, размерът на удържания от него доход може да се увеличи до 70%. Това е съвсем вярно. Ако бащата на деца за дълго време не е работил навсякъде и дължи прилична сума пари за издръжка, след това след неговата работа, той е длъжен да изплати съществуващия дълг.

Въз основа на направените удръжки

За да получи законно издръжка, родителят, с когото живеят децата (най-често с майката), е длъжен да се обърне към съда за събиране на средства за издръжка на децата. Ако една жена знае мястото на работа на бившия си съпруг, най-добре е да се напише молба до съда за издаване на съдебна заповед. Ще бъде много по-бързо.

В случай, че последният не знае къде живее и работи бившият й съпруг, тя трябва да подаде иск за възстановяване на издръжка от бащата на децата. След това с изпълнителен лист се свържете с полицейските служители. Самите съдебни изпълнители ще намерят платец на издръжката и ще принудят да търсят средства от него за осигуряване на деца.

Често задавани въпроси

Какъв е максималният процент на задържане на издръжка от заплатите? Това е много актуален въпрос, който интересува много граждани. Ако се обърнем към нормите на семейното право, можем да видим, че за поддържането на три или повече деца, платецът се задържа до половината от всичките си доходи (т.е. 50% от доходите). Но в някои случаи размерът на удръжките може да бъде дори по-висок (до седемдесет процента). Това е характерно за случаите, в които платецът на издръжка не е превеждал средства за издръжка на децата си дълго време и е имал дълг по изпълнително производство. При такава ситуация съдебният изпълнител издава заповед да се откаже от безотговорния родител от доходите от 70% от средствата за изплащане на дълга за издръжка.

Колко издръжка на 2 деца трябва да бъде платена от родителя, който не живее с тях? Това е много интересен въпрос. Ако нотариално споразумение за изплащане на издръжка не е съставено между родителите, тази сума е 33% от заплатата. Това правило е фиксирано в RF IC.

нюанси

Много жени, които след развод със съпруг, отглеждат децата си, много често се питат как да изчисляват изплащането на издръжка от детето от платеца? Всичко ще зависи от това какъв размер е определен в изпълнителния лист. Ако в документа се посочва, че бащата трябва да изплаща издръжка в размер на 1/4 от всичките му доходи, то счетоводството на организацията, на която е изпратен изпълнителният лист, ще запази точно тази част от приходите на последния.

Максималният процент на задържане на издръжка от заплатата на родителя, който е длъжен да изплати издръжката, не може да бъде по-висок от този, установен със закон. Тук отново трябва да се каже, че за три или повече деца - тази сума не може да бъде повече от половината от всички доходи на платеца. Въпреки това не би било излишно да се твърди, че съдебният изпълнител в определени случаи взема решение да се откажат дори 70% от доходите. Затова най-добре е родителите да помагат на децата си доброволно и да не създават ненужни проблеми със закона.

интересен

Тук отново бих искал да отговоря на въпроса колко е максималният процент на задържане на издръжка от заплатите на платеца. Това ще зависи от някои фактори, а именно:

  • броят на непълнолетните деца, които се нуждаят от материална подкрепа от двамата родители, а не само от майката или бащата;
  • своевременност на извършване на плащанията (ако платецът има просрочени задължения по издръжка, той е длъжен да го изплати);
  • финансовото състояние на длъжника (например приходите на бащата не съответстват на сумата, която той е длъжен да изплати на децата според решението на съдебния орган, следователно според изявлението на последния съдът може да промени размера на издръжката или да ги намали поради факта, че платецът има други зависими лица от издръжка) ;
  • наличието на нотариално споразумение или съдебно решение, въз основа на което се издържа издръжка на дете.

Най-добър вариант

Добре е, когато двойката поддържа приятелски отношения след развода, а бащата доброволно помага на децата си. В този случай жените нямат въпроси за това колко пари за издръжка на 2 деца трябва да бъдат платени от този родител, който не живее с тях под същия покрив. Това обаче се случва много рядко на практика. В крайна сметка, най-често след развод, бившият съпруг и баща на децата не искат да предоставят материална помощ на своите деца, освен това, той може да има друго семейство. По този начин жените могат да съдят и да налагат издръжка на дете от техния бивш съпруг.

Въпреки това, хората, които доброволно помагат на децата си, определят размера на материалната си подкрепа, купуват неща и храна за тях и плащат за образователните институции. От гледна точка на закона и морала - това е най-добрият вариант. В края на краищата, родителите са задължени да помагат на децата си, докато не навършат пълнолетие.

Малка функция

Колко процента от заплатата са за издръжка? Това наистина е много актуален въпрос, който често се задава от много млади жени, които отглеждат децата си само след развод от съпруга си.

Така, според нормите на семейното право, от 25 до 70% от сумата могат да бъдат удържани от заплатата на служителя, който се грижи за храната.

Много граждани също се интересуват от въпроса защо съществува определено ограничение за поддържането на издръжка в законодателството? Това се дължи на факта, че доходът на платеца трябва да е достатъчен не само за материалната подкрепа на децата му, но и за неговата издръжка. В края на краищата, родител, който не живее заедно с потомството си, но който плаща пари за своето удобно съществуване, също трябва да яде и да облече нещо.

Резултатът

В тази статия е даден детайлен отговор на въпроса какъв процент от издръжка на три деца е предвиден от законодателството на нашата страна. В момента - тази сума е 50% от всички налични доходи на платеца. Тази сума обаче не е окончателна, ако родителят има голям дълг по издръжката.

За съжаление, много бащи дори не искат да общуват с децата си след развод от бившия си съпруг. Така жените са принудени сами да отглеждат бебета, да ги учат, да се обличат и да ги нахранят.

Дори ако бащата плаща издръжка на три или повече деца, това не означава, че тази сума е достатъчна за пълната им материална подкрепа. Особено, ако последният има малка заплата.

arrow