Цикълът на Мебиус върху опаковката: какво е това?

Anonim

Знаете ли каква информация може да се получи за продукта, основан само на неговата опаковка? Дори ако всичко е написано на нея с помощта на йероглифи. Това е добре, ако не знаете значението на някоя от тях. Все пак ще разберете картините-пиктограми. Те са в ред и са изготвени така, че информацията може да бъде прочетена и разбрана във всички краища на земното кълбо.

Така че, ако видите чаша на кутията, това означава, че вътре е крехък продукт и ако пламъкът бушува на пиктограмата, то съдържанието на кутията е запалимо.

Какво означават тези знаци?

Тази икона е начертана на известния цикъл или цикъла на Мебиус. Това е един вид математически парадокс, тъй като е едностранчива повърхност. Да, да - тя има само една страна. Можете да видите сами, ако го вземете под ръка. Цикълът Mobius е прост - вземете хартиена лента с дължина около 30 cm и ширина 1, 5 cm.

Завъртете единия край на 180 градуса и се придържайте към другия. За да се уверите, че тя наистина има едната страна, сложете молив точно в средата на лентата и начертайте линия, без да я вземате от хартията. След известно време ще си починете в началото на собствената си линия. Вие не сте обърнали хартията, моливът не е откъснат от него, и линията е свързана, следователно, кръгът на Мобиус наистина има само едната страна, а очите ви просто ви мамят. Като цяло е много интересно да се изследва. Опитайте се да го отрежете по линията на молив - получавате взаимосвързани пръстени.

Но тази екскурзия в дивата природа на математическите парадокси изобщо не обяснява какво прави Мейюс на опаковката. Този знак означава, че самата опаковка е направена от материал, който може да бъде рециклиран. Ако вътре в пиктограмата има числа от 1 до 7, те означават името на материала, от който е направена опаковката. По реда на увеличаване на броя, те означават: полиетилен терефталат, полиетилен с висока плътност, PVC, полипропилен, полистирен или друга пластмаса. Понякога могат да се използват главни букви вместо букви, които означават същото.

Може да се случи, че вместо букви или само цифри от 1 до 7 в цикъла, или под него ще бъде посочена някаква стойност в проценти. В този случай веригата „Мобиус“ разказва колко този пакет вече съдържа рециклирани суровини. Защо е избрана тази снимка? Това лесно се обяснява. Стрелките означават, че цикълът на производство и обработка преминава сам в себе си, т.е. той е затворен.

Всъщност инсталирането на този знак не се регулира от никакви правни изисквания и се поставя единствено по искане на производителя. Но в светлината на факта, че екологията се води с ускорени темпове, почти всички материали за опаковки, използвани в промишлеността, се рециклират. Затова не се учудвайте, ако срещнете линия „Мобиус“ върху опаковката на компанията „Тетра-Пак“ или върху пластмасова бутилка. Те наистина вече са се научили да рециклират, въпреки факта, че преди са били считани за неподходящи за рециклиране.

arrow