Как да напишем обяснителна бележка

Anonim

От време на време почти всеки служител на някоя организация извършва нарушение. Някой беше закъснял за работа, не се събуждаше навреме, някой по време на работното време беше зает с непроизводствени въпроси. Има много възможности. Какво ще накара шефовете с виновния служител на първо място? Накарай се да напишеш обяснителна бележка.

Какво е това?

Какво е обяснителна бележка? За да бъде кратък, това е независимо признаване от служител на организацията на вината си. В по-широк смисъл, това е документ, който потвърждава факта, че служителят е извършил дисциплинарно нарушение. Бележката трябва да разкрие причината, поради която служителят наруши правилата. Между другото, служителят може да откаже да го състави, но в този случай, работодателят трябва да напише, че отказът да се напише обяснителна бележка е направен и това може да доведе до по-сериозни последствия.

основен

Всеки служител също трябва да знае как да напише обяснението правилно, придържайки се към съществуващия стандарт. Най-простият вариант е да поискате примерна бележка и да я компилирате, като следвате примера. Но тук също трябва да внимавате, защото това е документ. Всъщност е необходимо накратко да се обясни, без да се отклонява от предвидения стандарт.

Познаване на законите

Има ситуации, когато не само служители, но и ръководството на организацията нарушава закона. И преди да започнете да разбирате как да пишете обяснителна бележка, трябва да се уверите дали тя изобщо трябва да бъде написана, дали е нарушена трудовата дисциплина. По-добре е да се консултирате с адвокат, ако такъв факт поражда съмнения. И едва след като всички съмнения бъдат разсеяни, трябва да започне да го пише.

честност

Ако ще напишете правилно обяснителна бележка, си струва да си припомним, че не е нужно да лъжете, избягвате или да се извинявате, когато пишете бележка. Никой не се нуждае от това и е малко вероятно да помогне на работника. Винаги е по-добре да се каже истината на сух език, без да се изразяват емоции по този повод.

вино

Когато разбирате как да пишете обяснително, заслужава да се разбере, че ако неправомерното поведение е извършено от група хора, не трябва да поемате цялата вина върху себе си или да обвинявате другите. Както и да е, истината ще бъде разкрита рано или късно и такива действия няма да се превърнат в ръцете на служителя.

текст

Но най-важното в цялата бележка е текстът, който главата ще прочете. Ето защо, не забравяйте да знаете как да пише обяснително, за да не изглежда невежи или просто глупав човек. Така че, по-добре е документът да не се пише на ръка, а да се пише - по този начин можете да избегнете объркващи ситуации поради нечетливостта на един или друг почерк. Текстът е написан на лист формат А4 съгласно класическия стандарт (освен ако не е предвидено друго от самата организация, където лицето работи). Много е важно да не забравяте да поставите датата на бележката, както и собствения си подпис. Той трябва също така да посочва кой е направил документа и на чието име е направен. Но все пак, дори да знаете как да пишете обяснително, по-добре е да не извършвате дисциплинарни нарушения и да оставате идеален служител във вашата организация.

arrow